Ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μεσσηνία με επισκέψεις σε φορείς
Το μοντέλο με το οποίο πιστεύει η «Δημιουργία Ξανά» ότι η χώρα μπορεί, όχι απλώς να ξεφύγει από την κρίση, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης, ανέπτυξε χθες από την Καλαμάτα ο πρόεδρος του Κινήματος Θάνος Τζήμερος, κλείνοντας τη διήμερη περιοδεία του στη Μεσσηνία.
Το απόγευμα της Κυριακής παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενώ αμέσως μετά πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Κι όμως γίνεται». Χθες το πρωί είχε συναντήσεις με το Εμπορικό Επιμελητήριο και φορείς της Καλαμάτας.
«Κι όμως γίνεται»
«Όταν συζητάμε για την κρίση έπειτα από 10 χρόνια ύφεσης καταλήγουμε συχνά σε ένα πικρό, απαισιόδοξο συμπέρασμα. Ειδικά όταν μιλάμε για άλλες χώρες οι οποίες έχουν άλλη αντίληψη για τις σχέσεις κράτους- πολίτη και καταλήγουμε στο συμπέρασμα να λέμε “αυτά δε γίνονται”. Εμείς δε συμφωνούμε με αυτή την άποψη. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά μυαλά, έχει εξαιρετικές δυνατότητες και δυνάμεις όχι απλώς για να ξεφύγει από την ύφεση, αλλά να πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο όπως πρωταγωνιστούσε κάποτε. Τι μας λείπει; Το θεσμικό πλαίσιο. Αντί, λοιπόν, να λέμε “και όμως δε γίνεται”, ας πούμε “και όμως γίνεται”. Και να δούμε πώς άλλα κράτη το είπαν και το πέτυχαν».
Με αυτές τις επισημάνσεις ο κ. Τζήμερος παρουσίασε μια διαφορετική άποψη, ενώ υπογράμμισε ότι «δυστυχώς με ευχές, με γροθιές, με πανό ή με διεκδικήσεις δεν παράγονται χρήματα».
Μίλησε για το αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας, επισημαίνοντας: «Και μάλιστα ο επενδυτής δεν κοιτάει μόνο εμάς, κοιτάει όλες τις χώρες του κόσμου. Στην Εσθονία έχεις τη δυνατότητα να είσαι ένας ηλεκτρονικός πολίτης και μέσα σε ένα τέταρτο να ιδρύσεις μία επιχείρηση. Έχει καταργήσει χαρτιά, σφραγίδες, πήγαινε στο γκισέ, ανέβα στο δεύτερο όροφο, πέρασε ύστερα από μια βδομάδα. Και βλέπει την Ελλάδα στην 115η θέση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας ως προς την οικονομική ελευθερία, ενώ τα Σκόπια είναι 33α και η Εσθονία έβδομη. Και ρωτάω αν ήταν να επιλέξετε εσείς, θα πηγαίνετε κατευθείαν στην 115η θέση αγνοώντας τις προηγούμενες 100; Όχι βέβαια. Άρα γιατί να το κάνει αυτό ένας επενδυτής; Η Ελλάδα, λοιπόν, μπορεί να γίνει ένα πρότυπο ανάπτυξης αν εφαρμόσει συγκεκριμένα πράγματα: Πρώτον, το κράτος να γίνει κυβέρνηση. Σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο θεός να γίνει πρωθυπουργός. Γιατί η ΑΔΕΔΥ και οι Φωτόπουλοι που αφθονούν σε αυτό το χώρο, θα κατεβάσουν τους διακόπτες και θα βυθιστούμε όλοι στο σκοτάδι. Άρα θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τον κρατικό συνδικαλισμό. Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ που δίνει το δικαίωμα στον τελευταίο υπάλληλο να πει στον πρωθυπουργό “δε γουστάρω αυτά που μου λες και δεν το κάνω”. Απεργία Δημοσίου θεωρείται κατάλυση του κράτους, έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα σοβαρότερα κράτη στον κόσμο δεν επιτρέπουν την απεργία τους δημόσιους υπαλλήλους. Επιτρέπουν το συνδικαλισμό όχι όμως την απεργία. Αν, λοιπόν, δεν αλλάξει αυτός ο νόμος η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνηθεί».
Γραμμικός φόρος
Το επόμενο που ανέλυσε ήταν στον τομέα της φορολογίας, επισημαίνοντας πως το κίνημά τους προτείνει γραμμικό φόρο 12% σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, με όλα τα έξοδα να αναγνωρίζονται και να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Έτσι, όπως σημείωσε, εξαφανίζεται η φοροδιαφυγή, διότι θα καταστεί ασύμφορη.
«Μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά, σε πάρα πολλούς τομείς, αρκεί τις τύχες της χώρας να την αναλάβουν άνθρωποι οι οποίοι όχι απλώς μπορούν, αλλά ξέρουν και θέλουν να συγκρουστούν με τη νομεκλατούρα της σήψης. Η Ελλάδα δεν κατάντησε έτσι τυχαία. Έγινε επειδή η διαφθορά, το φακελάκι, η πολυνομία, η κακονομία, το τεράστιο πλαδαρό μη λειτουργικό Δημόσιο είναι μια συγκεκριμένη κομματική μπίζνα: “Μου πουλάς την ψήφο, σου πουλάω εκδούλευση”.
Κι αυτό, δυστυχώς, εξακολουθεί να συνεχίζεται. Η Ελλάδα κυβερνιέται από κρατιστές, μπλε, πράσινους και κόκκινους, και καιρός είναι να κυβερνηθεί από ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να την αφήσουν να δημιουργεί», τόνισε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρέος και τα μνημόνια, είπε πως πρόκειται για μια μεγάλη απάτη και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα της χώρας είναι οι μηχανισμοί που δημιουργούν το χρέος. Το δε μνημόνιο μην το ξεχνάτε γιατί έρχεται και το 4ο. Το 2022, όταν θα τελειώσει το μαξιλαράκι αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων που μας άφησαν φεύγοντας οι εταίροι και όταν θα σταματήσει και η περίοδος χάριτος για τα δάνεια που πήραμε, τότε θα είμαστε εμείς κι αγορές. Και θα μας κόψουν ένα “κουστουμάκι” ανάλογα με τη δανειοληπτική μας φερεγγυότητα, η οποία θα είναι γύρω στο 10%, να μην πω και παραπάνω. Που σημαίνει ότι δε βγαίνουμε στις αγορές. Άρα ξανά μανά ελάτε να μας σώσετε. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν πως, όπως η Costa Navarino άλλαξε τη μορφή της χώρας, όπως η βιομηχανία Καρέλια μπορεί και δουλεύει και κερδίζει και δίνει μπόνους, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αναλάβει ο καθένας σε αυτή τη χώρα να δημιουργήσει».
Της Βίκυς Βετουλάκη