Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, το Ίδρυμα Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και το Πρότυπο Ιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Analysis στην Κυπαρισσία, διοργανώνουν από κοινού τη δράση «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε και εσύ εθελοντής δότης» για αιμοποιητικά κύτταρα και από χθες ξεκίνησε η λήψη δείγματος στοματικού επιχρίσματος (σάλιου).
Η όλη δράση έχει ως σκοπό την ενημέρωση των πολιτών αλλά και την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, κάτι το οποίο γίνεται με την χορήγηση ελαχίστου δείγματος στοματικού επιχρίσματος (σάλιου).
Σήμερα, εκατομμύρια εθελοντές δότες είναι καταγεγραμμένοι στην Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών, πρόθυμοι να προσφέρουν αιμοποιητικό μόσχευμα σε όποιον συνάνθρωπό μας το χρειάζεται. Στη χώρα μας πραγματοποιούνται ετησίως περισσότερες από 150 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις με μεγάλη επιτυχία. Στο 30% των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται μοσχεύματα από ιστοσυμβατούς αδελφούς. Όμως, περίπου 70% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση δε διαθέτουν ιστοσυμβατό αδερφό. Για αυτούς γίνεται αναζήτηση του κατάλληλου μοσχεύματος στη Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών και στην Τράπεζα Ομφάλιου Αίματος. Τα μοσχεύματα από εθελοντές δότες που παίρνουν οι Έλληνες Ασθενείς, προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό. Ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών είναι ιδιαίτερα μικρός, περίπου 33.000 , την ίδια ώρα που στην Κύπρο, η οποία έχει πληθυσμό δέκα φορές μικρότερο από την Ελλάδα, φτάνουν τις 120.000.
Ο μικρός αριθμός εθελοντών στην χώρα μας δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέσα σε έναν χρόνο ο αριθμός των δοτών αυξήθηκε κατά 50%, χάρη κυρίως στην εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιεί η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία.
Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι προσβάλλονται από σοβαρές ασθένειες του αίματος, όπως η λευχαιμία, που απειλούν τη ζωή τους. Για πολλούς από αυτούς η μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα ίασης. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει να ψάχνεις για το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να σου σώσει την ζωή; Η συλλογή δειγμάτων στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) και η καταχώρηση στο εθνικό μητρώο πραγματοποιείται στο Πρότυπο Ιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο “Analysis”, της Αλεξάνδρας Μαστρογιαννάκη – Μαρίνη, από χθες έως και την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ. Τηλέφωνα για πληροφορίες 6970015033 και 2761023845.
Του Ηλία Γιαννόπουλου