Αναβολή για το Δεκέμβριο έλαβε η εκδίκαση του φορολογικού μέρους της υπόθεσης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών για το χρονικό διάστημα 2009-2011, που αφορά στη διαχείριση και την εξασφάλιση πιστώσεων την περίοδο εκείνη.
Κατηγορούμενος για το φορολογικό μέρος της υπόθεσης είναι πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ και όπως διευκρίνισε ο δικηγόρος του, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, οι τυπικές φορολογικές παραλείψεις που έχουν διαπιστωθεί από τον έλεγχο αναγνωρίζονται, όμως οι ποσότητες ελαιολάδου που κατηγορούνται ότι δε διακινήθηκαν έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκονταν στις αποθήκες της Ένωσης.
Κατά την εκφώνηση της υπόθεσης στο φορολογικό δικαστήριο, ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβαλε και ισχυρισμό παραγραφής του αδικήματος που είναι σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά το δικαστήριο τον απέρριψε.
Έλεγχοι
Σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι έπειτα από καταγγελία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την περίοδο 2009 – 2011, έγινε έλεγχος. Το πόρισμα που προέκυψε από τον έλεγχο διαβιβάστηκε στο ΣΔΟΕ, το οποίο προχώρησε σε δικό του έλεγχο. Ο έλεγχος του υπουργείου αφορούσε στα αποθέματα ελαιολάδου της Ένωσης και όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, εντοπίσθηκαν παρατυπίες που αφορούσαν στην τήρηση εγγράφων. Ειδικότερα, ανέφερε πως επρόκειτο για έγγραφα όπως το δελτίο κίνησης φορτηγών για μεταφορά ελαιολάδου ή σωστή αναγραφή δελτίων αποστολής.
Το ΣΔΟΕ, όμως, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα ελαιολάδου που εμφανίζεται στα επίμαχα παραστατικά είναι ανύπαρκτη και πως αυτά είναι εικονικά. Έτσι, ασκήθηκε δίωξη για έκδοση εικονικών παραστατικών. Η υπόθεση έχει χωρισθεί σε αρκετά μέρη, ενώ κάποιες πτυχές της εκκρεμούν ακόμα στην Ανάκριση.
Στην τελευταία συνεδρίαση του φορολογικού δικαστηρίου, κατηγορούμενος ήταν ο τότε πρόεδρος της Ένωσης, αλλά επειδή απουσίαζαν οι υπάλληλοι που διενέργησαν το φορολογικό έλεγχο, δόθηκε αναβολή για τις 3 Δεκεμβρίου.
Υπερασπιστική γραμμή
«Η δική μας υπερασπιστική γραμμή δεν είναι αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τυπικές παραλείψεις, διότι αυτά τα αναγνωρίζουμε και ήταν ευθύνη και αρμοδιότητα των αντίστοιχων διευθυντών. Τι μπορούσε να κάνει το Δ.Σ για να ελέγξει αν το χαρτί του τιμολογίου ή του δελτίου κίνησης του φορτηγού είναι εντάξει; Η υπερασπιστική μας γραμμή είναι ότι αυτές τις ποσότητες που αυτοί θεωρούν ότι δε διακινήθηκαν, εμείς τις είχαμε στις αποθήκες. Κι αυτό αποδεικνύεται από τον έκτακτο έλεγχο που έκανε το 2011 ο ορκωτός ελεγκτής, κατόπιν αιφνίδιας απόφασης του τότε προέδρου. Αυτά τα φυσικά αποθέματα βρέθηκαν και, επομένως, ανεξάρτητα αν έχω πρόβλημα στα χαρτιά, που αυτό είναι ένα ελάττωμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, δε σημαίνει ότι τα παραστατικά είναι εικονικά και ότι η συναλλαγή είναι ανύπαρκτη» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ακολούθως σημείωσε ότι το δεύτερο επιχείρημά τους είναι πως όλοι αυτοί οι παραγωγοί, το λάδι των οποίων αγοράσθηκε και βρέθηκε στις αποθήκες της Ένωσης, έχουν πληρωθεί μέσω τράπεζας. «Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να έχουμε εκδώσει εικονικά τιμολόγια αγοράς, όταν πληρώνουμε τους δικαιούχους στην τράπεζα;» συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβαλε και ισχυρισμό παραγραφής του αδικήματος, καθώς έχει παρέλθει 5ετία, όμως το δικαστήριο τον απέρριψε.
Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από το ΣΔΟΕ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν το έχουν αποδεχθεί και έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.
Της Βίκυς Βετουλάκη