Σε μια πολυδιάστατη «Περιήγηση στην Τέχνη» μας προσκαλούν οι δημοτικές σχολές της «Φάρις» για σήμερα Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 9.30 μ.μ. στην Δηµοτική Πινακοθήκη Καλαµάτας «Α. Τάσσος», με φόντο την έκθεση ζωγραφικής με 70 έργα των καθηγητών και σπουδαστών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο και μετά από δύο παρατάσεις θα ολοκληρωθεί αύριο (5/10).
Ο υπότιτλος της εκδήλωσης «Η Μουσικο-Χορευτική Ζωή των Εικαστικών», εξήγησε, στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης, διευθυντής του εικαστικού εργαστηρίου της «Φάρις», παραπέμπει στην διερεύνηση της σχέσης των τεχνών μεταξύ τους, που θυμίζουν συγκοινωνούντα δοχεία, με τον ίδιο να δίνει το παράδειγμα του διακεκριμένου χορευτή και χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου, με τον οποίο σπούδαζαν μαζί ζωγραφική στην ΑΣΚΤ ή του διάσημου ζωγράφου Πωλ Κλέε, ο οποίος ξεκίνησε ως μουσικός.
Ο κ. Λαμπρινίδης ευχαρίστησε για τη συνεργασία και την διάθεση των υψηλών ποιοτικά έργων τους υπεύθυνους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς επίσης τους «ομολόγους» του στις άλλες δημοτικές σχολές Θώμη Σταμούλη (χορού) και Στάθη Γυφτάκη (Ωδείο) για την ανταπόκριση.
Με τη σειρά του ο κ. Γυφτάκης ανταπέδωσε τις ευχαριστίες, τονίζοντας ότι το δημοτικό Ωδείο είναι ανοικτό σε συνεργασίες τόσο με τις άλλες σχολές, όσο και με άλλους φορείς. «Η μουσική είναι αναπόσπαστη με κάθε κομμάτι της ανθρώπινης δραστηριότητας και χωράει παντού, πόσω μάλλον όταν υπάρχει συνεργασία με άλλες τέχνες.
Η μουσική είναι μη απεικονιστική, πέρα από εικόνες και προσπαθεί να ανιχνεύσει την ψυχή και τα μυστικά νοήματα που βρίσκονται σε ένα έργο, σε έναν πίνακα ή μια εικαστική κατασκευή» ανέφερε ο κ. Γυφτάκης.
Ο Σταύρος Βόλλαρης και ο μαθητής του Γιώργος Νινιός θα υποδεχθούν με τα κλαρινέτα τους το κοινό στο ισόγειο της Πινακοθήκης, η Μελίντα Κωνσταντινίδη με το βιολοντσέλο της, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου της Δημήτρη Κοτταρίδη θα βρίσκονται στον 1ο όροφο, ενώ ένας ακόμη δάσκαλος του Ωδείου ο Σταύρος Τσότρας με φαγκότο θα αυτοσχεδιάζει στον 2ο όροφο εμπνευσμένος από τους πίνακες της έκθεσης.
Στην κίνηση των χρωμάτων έρχεται να προστεθεί ο χορός των σωμάτων, με αποτέλεσμα έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο. Θα συμμετάσχουν οι μαθήτριες της Δημοτικής Σχολής Χορού: Δρούμπαλη Σοφία, Μανιατέα Ροδόπη, Νίκα Ίρια, Ξυπόλιτου Σταυρίνα, Πετροπούλου Κατερίνα, Σπυροπούλου Ιωάννα, Κιούλου Κωνσταντίνα, με την διευθύντρια της σχολής Θώμη Σταμούλη να μιλάει με έντονο τρόπο για όλη την προετοιμασία που έκαναν για να έχουν το αποτέλεσμα που αναμένεται να εντυπωσιάσει το κοινό.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη