-Δάκος και γλοιοσπόριο προκάλεσαν ζημιές – εκκλήσεις για ορθή προστασία της ελαιοκαλλιέργειας σε ανοιχτή συνάντηση στα Φιλιατρά
«Το λάδι μας είναι και φέτος έξτρα παρθένο», τόνισε ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ενώ συμβούλευσε και προέτρεψε τους παραγωγούς να μη χρησιμοποιούν πλαστικούς σάκους για τη συλλογή του ελαιοκάρπου και τη μεταφορά του στο ελαιοτριβείο, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνάντησης – συζήτησης σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στην ελαιοκαλλιέργεια και την πορεία των τιμών του λαδιού, την οποία διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών προχθές το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Φιλιατρών.
Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι το πρόβλημα φέτος είναι η αυξημένη οξύτητα που παρατηρείται και παρουσίασε εργασία (μία από τις πέντε που έκανε η ΔΑΟΚ Τριφυλίας με Πανεπιστήμια) για ένα από τα αίτια, το γλοιοσπόριο, που είναι καταστροφική ασθένεια και μπαίνει από τον ανθό στον καρπό. Σύμφωνα δε με τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών, έχει εννέα διαφορετικούς μορφότυπους, ενώ για την καταπολέμησή του τα χαλκούχα σκευάσματα είναι πιο αποτελεσματικά αλλά όχι όλα το ίδιο. Ικανοποιητικά κρίθηκαν οι στρομπιλουρίνες, ενώ δεν πήγαν καλά τα επιφανειοδραστικά φάρμακα.
Για την υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι από τα στοιχεία της ΔΑΟΚ έχουμε μέχρι τέλος Οκτωβρίου 3.000 τόνους ελαιολάδου. «Καμία χρονιά τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια που έχουμε στοιχεία για την ελαιοπαραγωγή στην περιοχή, δεν είχαμε 3.000 τόνους παραγωγή έως τέλος Οκτωβρίου. Αυτό δείχνει όχι ότι θα αυξηθεί η παραγωγή, η οποία θα ’ναι μεγάλη φέτος, αλλά είναι αυξημένη η παραγωγή τον Οκτώβριο λόγω της πρωιμότητας που έχουμε φέτος. Εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και είκοσι μέρες πιο πρώιμη χρονιά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Άρα ένα πρώτο στοιχείο είναι αυτό. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι συνθήκες της φετινής χρονιάς ήταν περίεργες. Στο παιχνίδι μπαίνει και η κλιματική αλλαγή», ανέφερε. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το πρόβλημα δεν είναι απλό. Σε όλη τη χώρα τα προβλήματα είναι τα ίδια ή χειρότερα. Ίσως δε η Τριφυλία έχει τα μικρότερα προβλήματα απ’ όλη την άλλη Ελλάδα.
Ακολούθως ανέφερε στοιχεία για την παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα και τη Μεσσηνία, η οποία παράγει περίπου το 20% με 22% της εθνικής παραγωγή, ενώ στην Τριφυλία παράγεται το 10% της χώρας, το 50% του νομού, με 5.000.000 ελαιόδεντρα. Όλη η Μεσσηνία έχει 16.000.000 ελαιόδεντρα και είναι ο πρώτος νομός στην Ελλάδα, ενώ 145.000.000 ελαιόδεντρα έχει η χώρα μας.
Συνέχισε λέγοντας ότι κύριος εχθρός της ελιάς είναι ο δάκος και ότι το έντομο αναπτύσσει δυναμική, ενώ ένας δάκος τον Ιούνιο μήνα μπορεί να δώσει 27.000.000 δάκους τον Οκτώβριο και στο πεδίο, πραγματικό πληθυσμό, 300.000 δάκους, τονίζοντας: «Σε μια χρονιά με πρώιμη δακοπροσβολή, όπως η φετινή, δε θα πρέπει να χαθεί η αντιμετώπιση της πρώτης γενεάς της θεμελιωτικής του δάκου, διότι αν αυτό χαθεί, θα έχουμε ήδη τα πρώτα προβλήματα απ’ το δάκο της ελιάς».
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Εκεί που εφαρμόστηκαν προγράμματα δακοκτονίας υπήρχαν και αδυναμίες, υπήρχαν και καθυστερήσεις και, άρα, υπάρχει κι εκεί μία ευθύνη για τη μη σωστή και λίγο καθυστερημένη πρώτη εφαρμογή του πρώτου δολωματικού ψεκασμού».
Ο ίδιος έκανε έκκληση για ορθή προστασία σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων, ιδιωτών και της ΔΑΟΚ. Το γλοιοσπόριο, είπε, είναι πρόβλημα, όμως δε θα πρέπει ν’ αποδίδουμε όλη την οξύτητα σε αυτό. Υπήρχε, ανέφερε, συνδυασμένη προσβολή.
Επίσης, αναφέρθηκε στις κλιματικές οι συνθήκες που επικράτησαν. «Υγρασίες πάρα πολλές, υψηλές θερμοκρασίες και είχαμε το μόλυσμα μέσα και “δούλευε”…», σημείωσε.
Ακόμη αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση της καλλιέργειας και γενικά στη μονοκαλλιέργεια που φέρνει νέους εχθρούς, προσθέτοντας ότι γίνεται υπερβολική χρήση αλυσοπρίονου, άρδευσης και λιπασμάτων, τονίζοντας ότι η ελαιοκαλλιέργεια κινδυνεύει στη χώρα μας από τον κακό μας εαυτό, επειδή δεν υπάρχουν συνέργειες και συνεργασίες παραγωγών και οργάνωσή τους σωστή με Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς.
Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι «είναι αδιανόητο να μεταφέρονται οι ελιές με μεγάλους σάκους. Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς σάκος στην Τριφυλία», συμπληρώνοντας ότι «δώσαμε αγώνα και πετύχαμε να έχουμε το γιούτινο σακί ελιών των εξήντα κιλών… Αντί να μείνουμε στο γιούτινο, αντί να έχουμε τη σωρό με δύο, τρία ή όρθια τα σακιά, εμείς τι κάναμε; Πήγαμε στο πλαστικό…». Καταλήγοντας τόνισε: «Το λάδι έξτρα παρθένο δεν είναι δύο γραμμές, τρεις και τέσσερις. Το λάδι έξτρα παρθένο – και αυτό να το προσέξετε εσείς οι ελαιοπαραγωγοί – είναι από 0 έως 0,8%. Άρα, όταν το 0,8% είναι έξτρα παρθένο είναι αρίστης ποιότητας. Τώρα, μακάρι να ’χαμε 0,2% ή 0,3%. Αλλά από 0 έως 0,8% είναι έξτρα παρθένο. Από 0,8% έως 2% είναι παρθένο κι αποκεί κι απάνω πάμε σε άλλες κατηγορίες. Ελάχιστα ελαιόλαδα είναι απάνω. Άρα, η πλειοψηφία των ελαιολάδων και φέτος είναι έξτρα παρθένο. Και πρέπει να βγει από αυτή την αίθουσα εδώ. Το πρόβλημα της ποιότητας και της αυξημένης οξύτητας, αλλά σε καμία περίπτωση, προσέξτε το, δεν πρέπει να βγει ότι η Τριφυλία παράγει παρθένο λάδι ή η Μεσσηνία ή η χώρα μας. Διότι δυσφημίζουμε το λάδι μόνοι μας…».
Ο πρόεδρος του Α.Σ.Φ., Βασίλης Αθανασόπουλος, ευχαρίστησε τον κ. Παρασκευόπουλο που ανταποκρίθηκε για την ενημέρωση και πάντα είναι δίπλα τους.
Ο Βασίλης Σπυρόπουλος τόνισε ότι η ελιά δε θέλει νερό, ενώ καταφέρθηκε στις ασκούμενες πολιτικές που είναι εναντίον της παραγωγής και των παραγωγών, σημειώνοντας ότι «μέχρι τον άσσο (σ.σ. 1% οξύτητα) πρέπει να υπάρχει μία τιμή», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη το αγροτικό κίνημα να έχει συλλογική δράση.
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Βάλτας, Δημήτρης Αντωνόπουλος, σημείωσε ότι όσοι παραγωγοί ακολούθησαν τις συμβουλές για προστασία της ΔΑΟΚ δεν έχουν προβλήματα και ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα καταπολέμησης των ασθενειών.
Ο Δημήτρης Στασινόπουλος μίλησε για μαζικότητα στην οργάνωση των παραγωγών, ενώ ο Τέλης Καναβός αναφέρθηκε στην πρόταση του αγροτικού συλλόγου για δημιουργία Συνεταιρισμού.