Μεσσηνία: Η φετινή ζημιά στην ελαιοπαραγωγή θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ

Μεσσηνία: Η φετινή ζημιά στην ελαιοπαραγωγή θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ

Αποτιμώντας τη φετινή κατάσταση στην ελαιοκαλλιέργεια ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών “Νηλέας”, Γιώργος Κόκκινος, εκτιμά ότι το κόστος της καταστροφής για τη Μεσσηνία είναι περισσότερο από πιθανό να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ! Σε γενικότερο, δε, επίπεδο σημείωσε ότι το ποσό εκτιμάται στα 300 εκατομμύρια ευρώ!
Για τον ίδιο, εκτός από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα προβλήματα με τη δακοκτονία, το πάθημα θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή μάθημα. Κι αυτό σημαίνει σχεδιασμένη ελαϊκή πολιτική από το αρμόδιο υπουργείο, ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα των παραγωγών για τα ζητήματα που ανακύπτουν κάθε χρόνο, αλλά και διάθεση από τους ίδιους τους καλλιεργητές να πάρουν το θέμα στα… χέρια τους και να δυναμώσουν τις Ομάδες Παραγωγών.
Αναφερόμενος στο θέμα της συνάντησης με τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, έπειτα από πρωτοβουλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Γιώτας Κοζομπόλη- Αμανατίδη, σχολίασε: «Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών ξεκίνησαν με αναφορά στα ιδιαίτερα ανησυχητικά προβλήματα που έχουν εμφανιστεί φέτος στην ελαιοκαλλιέργεια, έθεσαν το ζήτημα της δακοκτονίας. που, παρ’ όλες τις συντονισμένες προσπάθειες των δύο ΔΑΟΚ, τα προβλήματα με το δάκο είναι ιδιαίτερα σοβαρά σε πολλές περιοχές, το θέμα της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα και την ασφάλιση των εργατών γης.
Όσον αφορά στα φετινά προβλήματα με την ελιά και το λάδι, τονίστηκε και συμφωνήθηκε ότι είναι πρωτόγνωρα και προφανώς σχετίζονται με την κλιματική διαταραχή και χρήζουν συντονισμένης έρευνας και αντιμετώπισης, διότι απειλούν τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας των παραγωγών και την οικονομία.
Στο θέμα της δακοκτονίας ασκήθηκε κριτική για τον τρόπο που γίνεται, καθώς ενώ αναμενόταν από την άνοιξη ότι θα είχαμε προβλήματα με το δάκο, λόγω δομικών προβλημάτων του προγράμματος οι πρώτοι ψεκασμοί ξεκίνησαν τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν μεγάλοι και μη αντιμετωπίσιμοι πληθυσμοί του εντόμου.
Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση του προγράμματος δακοκτονίας, αλλά από την πλευρά του υπουργού – στον λίγο χρόνο που διέθεσε για την συνάντηση – ειπώθηκε ότι έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει και απέδωσε τα προβλήματα στον καιρό…
Εύλογη ήταν η απογοήτευση και τα ερωτήματα από την πλευρά των εκπροσώπων για το πώς μπορείς να βελτιώσεις κάτι όταν αποδεδειγμένα, κατά γενική ομολογία και εκ του αποτελέσματος, δε λειτουργεί σωστά, όταν ισχυρίζεσαι ότι λειτουργεί.
Εμμέσως πλην σαφώς, λοιπόν, για τον αρμόδιο υπουργό η γεωργία είναι στο έλεος του καιρού… Από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, πάντως, αναφέρθηκε ότι δρομολογούνται αλλαγές για βελτίωση του προγράμματος”.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αν τα πράγματα οφείλονται στον καιρό, τότε θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση από τον ΕΛΓΑ, αφού, όπως μας ενημερώνει η ιστοσελίδα του, οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι που καλύπτει περιλαμβάνουν και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη