Νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με το υπουργείο των Οικονομικών προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να περιορίσει τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, που καταρρακώνουν τις τιμές παραγωγού για τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα.
Με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης στις αποδείξεις λιανικής πώλησης για όλα τα προϊόντα (οπωροκηπευτικά, ελιές κ.λπ.).
Τη σχετική ρύθμιση, που όταν εφαρμοστεί αναμένεται να βάλει –επιτέλους- έναν κάποιο… φραγμό στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό συντελούν ώστε να μένουν αδιάθετες οι σοδειές των ντόπιων αγροτών, είτε να πέφτουν δραστικά οι τιμές παραγωγού (βλέπε πατάτες, όσπρια κ.λπ.), προαναγγέλλει απαντώντας γραπτώς σε σχετική ερώτηση για τις νοθείες στα οπωροκηπευτικά, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αντίστοιχη ρύθμιση έχει ψηφιστεί και για το κρέας, θυμίζουμε, άσχετα αν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν εφαρμόζεται.
«Πρέπει να αναφερθεί ότι οι επιτυχίες του ελεγκτικού μηχανισμού αρχίζουν να είναι εμφανείς σε κάθε επίπεδο και ότι η αποτροπή των παραβάσεων είναι εντυπωσιακή.
Συγκεκριμένα, η προσπάθεια εντοπισμού παράνομων φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών, αλλά και άλλων προϊόντων, συνεχίζεται και ενισχύεται µε την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων των σημείων εισόδου – εξόδου – διέλευσης φορτηγών αυτοκινήτων», τόνισε στην απάντησή της η κα Τελιγιορίδου, για να καταλήξει ως εξής «ενδεικτικά, αναφέρονται η τοποθέτηση X-Ray scan και στο τελωνείο της Κακκαβιάς, καθώς και η κατασκευή ειδικών χώρων ελέγχου και δειγματοληψίας τροφίμων στους Κήπους του Έβρου που ξεκινάει εντός του 2019.
Παράλληλα, η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των νέων τεχνολογιών στους μηχανισμούς ελέγχου της χώρας θα οδηγήσει σε ευκολότερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Αναμένεται, λοιπόν, και online σύνδεση σε πραγματικό χρόνο των βάσεων δεδομένων των τελωνείων με αυτών του ΥΠΑΑΤ, αλλά και άλλων υπηρεσιών».