Μια σημαντική ημερίδα με τίτλο «Παιδί σε κίνδυνο. Από τον εντοπισμό στην παρέμβαση» διοργανώθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας το πρωί της Κυριακής.
Το αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας γέμισε από ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα σε τέτοια περιστατικά (αστυνομικοί, δικαστικοί, ψυχολόγοι, δικηγόροι, εθελοντές, εκπαιδευτικοί κ.λπ.), αλλά και από κόσμο που θέλησε να μάθει για μια μάστιγα που «μοιάζει της εποχής», αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς υπήρχε πάντα, «απλά τώρα ανοίγουν ευκολότερα τα στόματα».
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της κας Ξένης Δημητρίου- Βασιλοπούλου, εισαγγελέως Αρείου Πάγου, που «έχει δώσει τη ζωή της για τα παιδιά» και όπως σχολίασε, θα συνεχίσει να το κάνει.
Στην Καλαμάτα ειδικότερα, έχει ανάψει ξανά τους τελευταίους μήνες ένας φάρος ελπίδας και δεν είναι άλλος από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας, που βοηθά τα ανήλικα θύματα, τα οποία δυστυχώς είναι πολλά.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και η βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώτα Κοζομπόλη, που πρώτη ανέβηκε στο βήμα, ενώ σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας των νέων είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, αλλά, κυρίως, χρειάζεται προληπτικά μέτρα.
Ειδικά στην παραβατικότητα των νέων, πρόσθεσε, η πρόληψη είναι μονόδρομος, ενώ δεν αρκεί μόνο η Πολιτεία να δημιουργήσει δομές και προϋποθέσεις, αλλά απαιτείται και η συνδρομή/ συμμετοχή της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε την ημερίδα της Κυριακής πολύ σημαντική, αφού ενεργοποιεί τον κόσμο και την κοινωνία στο θέμα της παραβατικότητας και της αντιμετώπισής της, ενώ βοηθά να βρεθεί κοντά στους νέους και στα συγκεκριμένα προβλήματα.
Τοποθετούμενη η εισαγγελέας Αρείου Πάγου παρατήρησε ότι για μια τόσο σημαντική εκδήλωση θα ερχόταν ακόμα και με τα πόδια στην Καλαμάτα, αν χρειαζόταν. Όπως ανέφερε, το θέμα που επιλέχθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας είναι πολύ σημαντικό και για την ίδια, αφού το παιδί είναι κάτι που την ενδιέφερε, την ενδιαφέρει και θα συνεχίσει να την ενδιαφέρει.
Η ίδια υπήρξε εισαγγελέας Ανηλίκων, όπως είπε, κι αυτό την έχει σημαδέψει, εξ ου και παραμένει σε αυτή τη θέση. Το παιδί, κατά την κα Δημητρίου- Βασιλοπούλου, αποτελεί την αθανασία και αυτό υπηρετεί.
Σε ερώτηση για το σήμερα τάσεις, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είπε ότι δεν υπάρχει παρελθόν και μέλλον στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού πάντα ο άνθρωπος είναι το ίδιο καλός και κακός, το ίδιο ευεργετικός και προστατευτικός με τα παιδιά, αλλά συγχρόνως και κακοποιητής τους.
Συμπλήρωσε, δε, ότι, πέραν των μεγάλων κακοποιήσεων, υπάρχουν και οι μικρές που γίνονται στο κάθε σπίτι.
Όσο για το αν ο κόσμος μιλά, απάντησε ότι φοβάται να μιλήσει και το παγόβουνο είναι μέσα στο νερό, όσον αφορά στην παιδική κακοποίηση και την έλλειψη παιδικής φροντίδας, έτσι ξέρουμε και βγαίνουν στην επιφάνεια ελάχιστα περιστατικά.
Κατά την ίδια, η σιωπή είναι και θέμα παιδείας, αλλά και θέμα συνεργασίας των επαγγελματιών και της κοινωνίας των πολιτών.
Με τη σειρά της η πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας, εφέτης Γιάννα Γεωργούλια, σημείωσε ότι το επίκεντρο είναι τα παιδιά, καθώς είναι το μέλλον και όταν ένα παιδί κινδυνεύει, κινδυνεύουν όλοι.
Στόχος, λοιπόν, της Εταιρείας είναι η πρόληψη της εγκληματικότητας και της θυματοποίησης των παιδιών, που μάλιστα είναι σε ευαίσθητη ηλικία και όταν ένα παιδί γίνεται θύμα, το μέλλον του προδιαγράφεται δυσοίωνο.
Σε τοπικό επίπεδο, η κα Γεωργούλια είπε ότι υπάρχουν περιστατικά, αλλά ο κόσμος φοβάται να μιλήσει, αφού δε θέλει να βγει μπροστά.
Τον κόσμο τον ενδιαφέρει αυτό που θα ειπωθεί να μην τον στοχοποιήσει και να ξέρει ότι η καταγγελία θα παραμείνει προστατευμένη. Όμως, το τελευταίο, συμπλήρωσε η εφέτης, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, αφού για κάποια παιδιά από υπερβάλλοντα ζήλο υπάρχουν καταγγελίες που δεν είναι αληθινές. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να φθάνουμε στο άλλο άκρο σχολίασε η κα Γεωργούλια.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας, που είναι θεσμοθετημένη και, μάλιστα, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, τα μέλη της οποίας εκπροσωπούν θεσμούς και φορείς, να έχει συνέχεια.
Νούμερα
Τη δική του αξία έχει το νούμερο των περιστατικών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή μας. Όπως έγινε γνωστό, στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων έχουν φθάσει 142 περιστατικά, που έχουν μάλιστα εισαχθεί και στο δικαστήριο, ενώ προληπτικά παρακολουθούνται 17 ανήλικα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση