-Μεγάλες αντιδράσεις για το ΓΟΕΒ
Εκπρόσωποι των περισσότερων Αρχών βρέθηκαν χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, όπου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου. Θέμα συζήτησης ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων για τη φετινή χρονιά.
Όπως παρατήρησε ο δήμαρχος Μεσσήνης, τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι κάτι σύνηθες πλέον για την περιοχή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και ο Δήμος να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή.
Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, είπε ότι αυτές οι συνεδριάσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες και σημαντικές, μιας και η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα, ενώ τόνισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις σημαντικός είναι ο ρόλος της Πυροσβεστικής.
Ο νέος διοικητής της Π.Υ Καλαμάτας, Δημήτρης Γεωργανάς συμφώνησε με τον κ. Αναστασόπουλο για την κλιματική αλλαγή και ανέφερε ότι, ενώ έχουμε φθάσει στο Νοέμβριο, ακόμα δεν έχει σημειωθεί ισχυρή βροχόπτωση, κάτι που σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο τα δεδομένα αλλάζουν.
Όσο για την Υπηρεσία του, σημείωσε ότι έχει τον πρώτο ρόλο στο κατασταλτικό κομμάτι, αλλά πρέπει όλοι μαζί να φροντίζουν για την πρόληψη, όπως, για παράδειγμα, με τον καθαρισμό των ρεμάτων.
Ο ίδιος φάνηκε καθησυχαστικός, αφού υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης συμβάντων, ενώ αν χρειαστεί, θα σταλούν δυνάμεις από όμορους νομούς. Όσο για το «Ζορμπά», είπε ότι υπήρξε άψογη συνεργασία με τους Δήμους και ήταν πολύ σημαντικό που σε Καλαμάτα και Μεσσήνη στήθηκαν κέντρα συντονισμού. Έτσι έγιναν άμεσα επεμβάσεις σε πάνω από 60 περιστατικά.
Την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και ειδικότερα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας εκπροσώπησε ο κ. Τάκης Τζαβάρας, αναφέροντας πως η Μεσσηνία έχει τρωτότητα σε φυσικές καταστροφές. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει σωστή προετοιμασία, ενώ, όπως είπε έπειτα από ερώτηση, την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων την έχουν πλέον οι κατά τόπους Περιφέρειες.
Μιλώντας, δε, για το Δήμο Μεσσήνης, είπε ότι έχουν προβεί στη σύνταξη σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, κάτι για το οποίο άλλοι Δήμοι αδιαφορούν, παρότι ζητήθηκε από την Υπηρεσία.
Την Αστυνομία εκπροσώπησε ο διοικητής του Τμήματος Μεσσήνης, Δημήτρης Ροϊδης. Όπως σημείωσε, όταν υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή, όλοι γίνονται συνάδελφοι με γνώμονα την αντιμετώπιση της κάθε έκτακτης ανάγκης.
Από την 120 ΠΕΑ στη σύσκεψη βρέθηκε ο Ηλίας Σακκάς, που δήλωσε ότι η μονάδα είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει, αν παραστεί ανάγκη, ενώ θα προσφέρει μηχανήματα και υλικά.
Από το Δασονομείο μίλησε η κα Παναγιώτα Κάτσου, αναφερόμενη στα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία της, αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μια και διαθέτει μόλις τρία άτομα, ενώ παρατηρείται τεράστιο ζήτημα και με τον εφοδιασμό των οχημάτων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, για οκτώ μήνες τα οχήματα ήταν ακινητοποιημένα, διότι δεν υπήρχαν καύσιμα. Πρόσθεσε δε, ότι η αρμοδιότητα της Υπηρεσίας της επικεντρώνεται στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων και ειδικότερα στον έλεγχο αν τα ρέματα έχουν καθαριστεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε την έκφραση: «Αν κατουράς στη θάλασσα, το ρίχνει στο αλάτι», θέλοντας έτσι να δείξει ότι αν υπάρχει πρόβλημα με τον καθαρισμό των ρεμάτων, θα υπάρξουν και πλημμυρικά φαινόμενα.
Στη σύσκεψη παρευρέθη και εκπρόσωπος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, με την κα Λαμπροπούλου να αναφέρει ότι κι εκεί το προσωπικό, όπως και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, είναι πενιχρά. Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι κάνουν ό,τι μπορούν.
Μίλησε, δε, για την προσπάθεια αναδάσωσης που ξεκινά στις καμένες περιοχές γύρω από την Αρχαία Μεσσήνη και σημείωσε ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί, ενώ ζήτησε γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο να δημιουργηθεί ένας διάδρομος που θα κάνει δυνατή την πρόσβαση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Τέλος, για την περίπτωση πλημμύρας εντός της Αρχαίας Μεσσήνης είπε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα αναχώματα, ώστε να μη σημειωθούν προβλήματα στο μέλλον.
Εκ μέρους της ΔΕΔΔΗΕ μίλησε ο κ. Αργύρης Βαμβακάς, λέγοντας ότι η Υπηρεσία είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε βλάβη που μπορεί να συμβεί στο σύστημα ηλεκτροδότησης του Δήμου Μεσσήνης.
Από την πλευρά της ΔΕΥΑΜ μίλησε ο κ. Δημήτρης Λεμπέσης. Όπως είπε, συνεχώς γίνονται καθαρισμοί στα φρεάτια, αλλά το πρόβλημα δημιουργείται από τα κανάλια του ΓΟΕΒ που είναι ακαθάριστα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε όλη την περιοχή.
Απών ο ΓΟΕΒ, έντονα τα παράπονα
Μετά την αναφορά που έγινε στο ΓΟΕΒ και τη μη παρουσία εκπροσώπου του στη χθεσινή σύσκεψη εκφράστηκαν αρκετά παράπονα για τη λειτουργία του.
Όπως είπε ο κ. Τσώνης, η απουσία ήταν γνωστή, μιας και υπήρχε προγραμματισμένη σύσκεψη στο ΓΟΕΒ, όμως στη συνέχεια χαρακτήρισε τον ΓΟΕΒ πληγή, αφού κανείς δεν ξέρει τι έργα φτιάχνει και σε τι φάση υλοποίησης είναι αυτά.
Στη συνέχεια τόνισε ότι όλα τα προβλήματα της περιοχής ξεκινούν από τα κανάλια του ΓΟΕΒ. Μάλιστα, για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον ΓΟΕΒ συμφώνησε και ο κ. Τζαβάρας, που θα επιχειρήσει συνάντηση με ανθρώπους του Οργανισμού.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με θέσεις άλλων φορέων, κυρίως εθελοντικών, που μίλησαν για το δικό τους επίπεδο ετοιμότητας, αλλά και τη θέση τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση