Τα πλατάνια πεθαίνουν στην Ελλάδα

Τα πλατάνια πεθαίνουν στην Ελλάδα

Στις καταστρεπτικές συνέπειες του μεταχρωματικού έλκους του πλάτανου στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο δρ. Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος Παναγιώτης Τσόπελας στην επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (22/11), στην Αθήνα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο και στον Σταύρο Παϊσιάδη ο κ. Τσόπελας, «ο υπουργός κ. Αραχωβίτης θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ τις επόμενες ημέρες, με στόχο να βρεθούν κονδύλια για να συνεχιστεί το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ασθένειας». Η θανατηφόρος ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος του πλάτανου» προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis platani και έχει νεκρώσει χιλιάδες πλατάνια στην χώρα μας.
Κατά τον κ. Τσόπελα, «ήρθε από το εξωτερικό και εμφανίστηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 2003 στην Πελοπόννησο. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ήπειρο και τώρα βλέπουμε να εξαπλώνεται στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Τα τελευταία έξι χρόνια (από Δεκέμβριο του 2012) υπήρχε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης, το οποίο όμως ολοκληρώθηκε. Τώρα γίνεται προσπάθεια να βρεθούν κονδύλια για να συνεχιστεί. Για αυτό το θέμα είμαστε σε επαφή με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ».
Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας είναι η πρόληψη. Επίσης η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά εάν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια προσβολής. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία ή κλάδευση των δέντρων θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από τη χρήση. Επίσης τα εκσκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια θα πρέπει να απολυμαίνονται.
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσόπελας, «πρέπει να δώσουν κονδύλια στα Δασαρχεία για να κάνουν την κοπή αλλά και την καταστροφή των δέντρων (κάτι που είναι πολύ δύσκολο). Να σας επισημάνω ότι για την κοπή ενός δέντρου στην πλατεία χρειάζονται 1.000 – 2.000 ευρώ. Ωστόσο πολύ μικρότερο είναι το κόστος απολύμανσης των μηχανημάτων από το κόστος κοπής και καταστροφής των δέντρων».