Φιντέλ Κάστρο: Δύο χρόνια από το θάνατό του


Υπήρξε το επαναστατικό ίνδαλμα για την παγκόσμια νεολαία, επέζησε αναρίθμητων (638) αποπειρών δολοφονίας από τις κυβερνήσεις της ηγέτιδας χώρας του «Ελεύθερου κόσμου», ωστόσο άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα στην παγκόσμια Ιστορία, σε αντίθεση με τα άθλια ανθρωπάκια- προέδρους των ΗΠΑ που ουδείς τους μνημονεύει. 
Κανείς σήμερα στην Κούβα δεν αμφισβητεί την αξία της Επανάστασης, κανείς δεν αμφιβάλει για τα εντυπωσιακά της επιτεύγματα κυρίως στο κοινωνικό κράτος, εξασφάλιση δουλειάς σε όλους, πραγματικά δωρεάν παιδεία και υγεία, στον τομέα της οποίας κυριολεκτικά έχουν πραγματοποιηθεί θαύματα.
 Χωρίς την Επανάσταση η Κούβα σήμερα θα ήταν μια ακόμη αποικία- μπανανία των ΗΠΑ στην Καραϊβική. Ένα πορνείο, ένα καζινάδικο με εξαθλιωμένους κατοίκους, με  ηγέτες εγκάθετους των ΗΠΑ, με τις δολοφονικές συμμορίες, τους ναρκέμπορους και τους ξένους «προστάτες» να ορίζουν τις τύχες των κατοίκων του νησιού.
Μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Φ. Κάστρο, κατά του Μπατίστα, τον Ιούλιο του 1953, ο Φιντέλ συνελήφθη μαζί με τους συντρόφους του και οδηγήθηκε σε δίκη όπου υπερασπίστηκε ο ίδιος τον εαυτό του, λέγοντας στους δικαστές του: «καταδικάστε με, η Ιστορία θα με δικαιώσει». Έτσι κι έγινε. Ο εισαγγελέας ζήτησε 30 χρόνια φυλακή, το δικαστήριο επέβαλε 15 χρόνια, αλλά μετά από δύο χρόνια χορηγήθηκε γενική αμνηστία και ο Φιντέλ με τους συναγωνιστές του που είχαν επιζήσει, κατέφυγε στο Μεξικό όπου γνώρισε τον Τσέ Γκεβάρα και τον Καμίλο Σιενφουέγκος, εμβληματικές μορφές της Επανάστασης που επρόκειτο να επακολουθήσει μετά από τρία χρόνια, το 1956.
 Τρία χρόνια αργότερα έμπαινε θριαμβευτής στην Αβάνα και ξεκίνησε πρωτόγνωρες κοινωνικές αλλαγές στο νησί αυτό της Καραϊβικής, με στόχο τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας του.
Κάτι που δεν μπορούσε να γίνει χωρίς την εκδίωξη των αμερικάνικων εταιριών που είχαν στα χέρια τους όλη την οικονομία της Κούβας.  Έτσι ήρθε σε άμεση σύγκρουση με την γειτονική υπερδύναμη που άρχισε αμέσως την εκπαίδευση συμμοριών μισθοφόρων για την ανατροπή του νέου καθεστώτος και την δολοφονία του Φιντέλ, με αποκορύφωμα την απόβαση 1500 αποβρασμάτων από όλη τη Λατινική Αμερική υπό την ηγεσία αξιωματικών της ΣΙΑ, στον κόλπο των χοίρων τον Απρίλιο του 1961.
 Με μπροστάρηδες τον Φιντέλ και τον Τσε ο επαναστατικός στρατός και ο οπλισμένος λαός της Κούβας συνέτριψαν, σε τρείς μέρες, τις συμμορίες της ΣΙΑ. Μετά τη συντριπτική νίκη της Επανάστασης απέναντι στο θηρίο, που ξεφτιλίστηκε πλέον διεθνώς, ο λαός της Κούβας συσπειρώθηκε περισσότερο γύρω από την ηγεσία του, ενώ Σοβιετική Ένωση και Κίνα ενίσχυσαν τους δεσμούς τους με την Κούβα, ενώ στη Λατινική Αμερική άρχισαν να φουντώνουν αντιαμερικανικά κινήματα που θορύβησαν την αμερικάνικη ολιγαρχία.
Μετά τη νίκη στον κόλπο των χοίρων, ο Φιντέλ ανακηρύσσει την Κούβα «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής» και δηλώνει «είμαι Μαρξιστής –Λενινιστής και θα είμαι για πάντα».
 Έκτοτε η Κούβα υφίσταται τον πιο άγριο εμπορικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς υποτελείς της. Όμως άντεξε και αντέχει, με τεράστιο βέβαια κόστος για την ευημερία του λαού της, χάρις στη σοσιαλιστική δομή της οικονομίας της.
Καμία καπιταλιστική χώρα δεν θα άντεχε τέτοιου είδους εξοντωτικό αποκλεισμό όχι για 60 χρόνια όπως η Κούβα, αλλά ούτε για 60 ώρες. Κι αυτό δείχνει τη δύναμη και την ανωτερότητα της σοσιαλιστικής οικονομίας και κοινωνίας, απέναντι στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που καταδυναστεύει το σύνολο σχεδόν των λαών του πλανήτη, οδηγώντας τους από πόλεμο σε πόλεμο και από κρίση σε κρίση.
Το όνομα του Φιντέλ θα μείνει χαραγμένο στις μνήμες και στις καρδιές του Κουβανικού λαού και όλου του κόσμου!  “YO SOY FIDEL” , “ΕΙΜΑΙ ΦΙΝΤΕΛ”  λέει ο κάθε Κουβανός  σήμερα !
 
Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας & Αλληλεγγύης Καλαμάτας,  “Venceremos”