Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ευκαιρία και κίνδυνος
Με αφορμή την εκδήλωση – παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο «Η δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας», που θα γίνει την σήμερα στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν οι: Διονύσης Αλευράς-μέλος του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, Γιάννης Χριστόπουλος-δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Θεόδωρος Μπρεδήμας-επικεφαλής της παράταξης “Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας” και Γιάννης Πάζιος-γραμματέας Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Βαγγέλης Βενιζέλος με αφορμή το βιβλίο σημείωσε: «Το νέο βιβλίο έχει τίτλο πολύ χαρακτηριστικό: Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Γιατί η δημοκρατία είναι κάτι που κινείται συγκυριακά με βάση τις εκλογές ενώ κρίνεται ιστορικά. Και όλο αυτό το ισορροπεί το Σύνταγμα. Για αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η αναθεώρηση του Συντάγματος ως ευκαιρία αλλά ως κίνδυνος.
Και η συζήτηση πρέπει να εστιαστεί σε αυτό ακριβώς. Γιατί το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Είναι περισσότερο ζήτημα νοοτροπίας που πρέπει να μας διέπει εάν θέλουμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο αργότερα, εξήγησε ότι με το βιβλίο του θέλησε να αναδείξει ότι στις μέρες μας η φιλελεύθερη δημοκρατία που ήκμασε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διέρχεται κρίση – και υπογράμμισε: «Το στοίχημα της δημοκρατίας σήμερα είναι η επιστροφή της πολιτικής, δίχως όμως να κατισχύσει η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός».
Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι η δημόσια συζήτηση είναι «εκτός θέματος» όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά κυριαρχεί το ποιος θα παρουσιάσει το μεγαλύτερο πακέτο παροχών.
Πρόσθεσε, δε, ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να ανανεώσουμε την επαφή μας και τη σχέση μας και να συζητήσουμε για ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να είναι και βαρύ και απρόσιτο και καθόλου ελκτικό, όπως η σχέση Δημοκρατίας – συγκυρίας – Ιστορίας – Συντάγματος, ενώ ο κόσμος καίγεται. Τρέχουν εξελίξεις ζωτικές για τη χώρα, τίθενται ερωτήματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική, ερωτήματα που αφορούν στην οικονομική αντοχή της Ελλάδας, ερωτήματα που αφορούν στο συσχετισμό των δυνάμεων, τις εκλογές, το μέλλον, το θεμελιώδες ερώτημα εάν η χώρα μπορεί να αντέξει και να ξαναγίνει μία ομαλή, κανονική χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του Ευρώ.
Στην πραγματικότητα, όμως, πίσω από αυτές τις κάπως πιο αφηρημένες και θεωρητικές προσεγγίσεις για τη σχέση Δημοκρατίας και συγκυρίας, για τη σχέση Δημοκρατίας και Ιστορίας, για το ρόλο του Συντάγματος, για τους κινδύνους της αναθεώρησης, κρύβονται οι απαντήσεις για τα πρακτικά, επίκαιρα και επείγοντα ζητήματα του τόπου, του έθνους».
Α.Π.