«Φίλοι της Βέργας»: Απολογισμός δράσης για το 2018, προγραμματισμός για 2019

«Φίλοι της Βέργας»: Απολογισμός δράσης για το 2018, προγραμματισμός για 2019

Στον απολογισμό των δράσεών τους για το 2018, αλλά και τον προγραμματισμό για το 2019, προχώρησαν οι “Φίλοι της Βέργας”. Από τη δημοσιοποίηση των πεπραγμένων τους φαίνεται ότι εκεί που υπάρχει διάθεση και μεράκι για βελτίωση του περιβάλλοντος αλλά και του πολιτιστικού γίγνεσθαι, τότε, παρά τις όποιες δυσκολίες, υπάρχουν απτά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου για το 2018 και το 2019, έγιναν και προγραμματίζονται τα εξής:
       
Απολογισμός δράσης 2018
Από το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία άλλα 7 χιλιόμετρα καλντεριμιών από Κάτω προς Άνω Βέργα και προς Αγ. Γεώργιο στο όρος Καλάθι (ΦΕΚ 143/ΑΑΠ/2018), τα οποία αποτελούν συνέχεια των Καλντεριμιών προηγούμενου χαρακτηρισμού Μνημείων της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς (ΦΕΚ 185/ΑΑΠ/2015).
Σε συνέχεια της έγκρισης μελέτης αποκατάστασης της Πάνω Βρύσης από το ΥΠΠΟΑ που έγινε το 2017, εντός του 2018 εκπονήθηκε και υπεβλήθη για έγκριση στο ΥΠΠΟΑ και η μελέτη αποκατάστασης του “Καλντεριμιού 3” στην Κάτω Βέργα. Αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις εντός του 2019, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη των απαιτούμενων έργων και των δύο μελετών σε σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης
Οι ως άνω δράσεις βασίστηκαν σε αιτήσεις και τεκμηρίωση των Φίλων της Βέργας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Βέργας και με την υποστήριξη των πεζοπορικών – πολιτιστικών – οικολογικών οργανώσεων της Βέργας και της Καλαμάτας
Περαιτέρω,  μετά τη δικαίωση μελών και συνεργατών των Φίλων της Βέργας από τα ποινικά δικαστήρια εντός του 2017 σε τρεις υποθέσεις ψευδών καταμηνύσεων σχετικών με τα ως άνω μνημεία, οι μηνυτές μας έχασαν άλλες δύο συναφείς ποινικές υποθέσεις εντός του 2018.
Αλλά – εκτός των ποινικών δικαστηρίων – μέλη και συνεργάτες των Φίλων της Βέργας δικαιώθηκαν εντός του 2018 και στις προ ετών προσφυγές τους στα διοικητικά δικαστήρια, τόσο από το Διοικητικό Εφετείο Τριπόλεως όσο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Απεδείχθη έτσι ότι πολίτες, που με θάρρος υπερασπίζονται την Κοινοχρησία και τη Δημόσια Κυριότητα επί παραδοσιακών έργων Πολιτιστικής Κληρονομιάς έναντι της Διοίκησης και της Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας τεκμηριωμένα τις ψευδείς και εκδικητικές μηνύσεις από ιδιώτες διεκδικητές αυτών των μνημείων, μετά από πολυετείς – δαπανηρούς και επίπονους δικαστικούς αγώνες δικαιώνονται εν τέλει πανηγυρικά.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ως άνω δικαστικές αποφάσεις, που περιλαμβάνουν πολυσέλιδη και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση, αποτελούν πλέον πολύτιμη νομολογία σε συναφείς υποθέσεις αμφισβήτησης της Δημόσιας Κυριότητας και Κοινοχρησίας παλαιών Δρόμων – Καλντεριμιών και Μονοπατιών, καθώς και του Μνημειακού χαρακτήρα Παραδοσιακών Τεχνικών Έργων.
 
Πρόγραμμα δράσης 2019
Μετά τις ανωτέρω ενθαρρυντικές εξελίξεις όσον αφορά στα Μνημεία, το Τοπίο και το Φυσικό Περιβάλλον της Βέργας, οι Πολιτιστικές – Πεζοπορικές – Οικολογικές Οργανώσεις της Καλαμάτας, υιοθετώντας σχετική εισήγηση των Φίλων της Βέργας, προχώρησαν σε πρόταση αξιοποίησης όλου του Δικτύου Ορεινών Μονοπατιών του Ταϋγέτου, σε προγράμματα Θεματικού / Πεζοπορικού Τουρισμού και Αναβίωσης εγκαταλελειμμένων Ορεινών Οικισμών του Ταϋγέτου.
Προς τούτο επιδιώκεται η διεύρυνση της συνέργειας και σε αντίστοιχες οργανώσεις των λοιπών τριών όμορων Δήμων: Σπάρτης – Δυτικής και Ανατολικής Μάνης.
Η νέα πρόταση προβλέπει συνέργειες για: χαρτογραφική αποτύπωση των ορεινών μονοπατιών του Ταϋγέτου σε συνεργασία με τη Σχολή Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, μέσω πληθοπορισμού (crowdsourcing).
Αρχιτεκτονική αποτύπωση σημαντικών στοιχείων των ορεινών οικισμών και μνημείων γειτονικών στις ορεινές διαδρομές σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.
Ιστορική τεκμηρίωση – χρονολόγηση διαδρομών – οικισμών και μνημείων σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας & Πολιτισμικής Διαχείρισης και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Αρχιτεκτονική Κληρονομιά και Μονοπάτια Πολιτισμού), σε προγράμματα σηματοδότησης μονοπατιών – αναβίωσης οικισμών – ευαισθητοποίησης τοπικού πληθυσμού – προβολής και ανάδειξης, καθώς και στην αναζήτηση χορηγών για την αποκατάσταση φθορών σε νεώτερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Α.Π.