-Χαρακτική: Μια τέχνη βασική που λίγοι γνωρίζουν
Τα εγκαίνια της έκθεσης 19 νέων χαρακτών, ηλικίας από 25 έως 40 ετών, θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 8.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, ενώ αυτή θα ολοκληρωθεί στις 25 Φεβρουαρίου.
Όπως ανέφερε χθες ο διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της «Φάρις», Παναγιώτης Λαμπρινίδης, η Χαρακτική είναι μια εικαστική τέχνη που εντάσσεται στον κορμό των εικαστικών τεχνών μαζί με τη Ζωγραφική και τη Γλυπτική, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα διαδομένη. Αυτός, μάλιστα, όπως είπε, είναι ο λόγος που πολλές φορές στην Πινακοθήκη γίνεται παρουσίαση έργων της Χαρακτικής.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει αγκαλιάσει τη Χαρακτική, γι’ αυτό και έχει δημιουργήσει Εργαστήριο στο Εικαστικό Εργαστήρι, το οποίο απευθύνεται και σε γνώστες αυτής της τέχνης και σε αρχάριους.
Όσο για την έκθεση, η επιλογή των 19 χαρακτών έγινε από μια επιτροπή από μέλη της Εταιρείας Εικαστικών «Α. Τάσσος», καθώς και της Σχολής Καλών Τεχνών. Πρόκειται για έργα που, όπως είπε, είναι αντιπροσωπευτικά των κυρίαρχων εικαστικών τάσεων που επικρατούν αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο.
Μιλώντας, τέλος, για την Εταιρεία Εικαστικών «Α. Τάσσος», ο κ. Λαμπρινίδης σημείωσε ότι στηρίζει αυτό που άφησε πίσω του ο μεγάλος Α. Τάσσος – Αλεβίζος, του οποίου το όνομα φέρει η Πινακοθήκη Καλαμάτας. Έτσι, υπάρχει στενή συνεργασία με τη συγκεκριμένη Εταιρεία, που μάλιστα στηρίζει και προωθεί τη Χαρακτική από το 1991 με πολλές εκδηλώσεις.
Εκ μέρους της Εταιρείας Εικαστικών «Α. Τάσσος» βρέθηκε στην Καλαμάτα ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Αλεβίζος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ανθρώπους του Δήμου που στηρίζουν την τέχνη και ειδικά τη Χαρακτική, συμπληρώνοντας ότι συμμετέχει ως αρωγός.
Όσο για την Εταιρεία, ανέφερε ότι δημιουργήθηκε μετά το θάνατο του Μεσσήνιου καλλιτέχνη με σκοπό να οργανώνει και να βοηθά νέους καλλιτέχνες. Μέχρι σήμερα, λοιπόν, έχει διοργανώσει επτά εκθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, με τους συμμετέχοντες να έχουν εξελιχθεί σε μεγάλους καλλιτέχνες της Χαρακτικής.
Κλείνοντας ο κ. Αλεβίζος κάλεσε το κοινό της Καλαμάτας να επισκεφθεί τη συγκεκριμένη έκθεση, ώστε να μάθει για τη Χαρακτική και «να πάρει μιαν ανάσα» από τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση