Τις προτάσεις και τις ιδέες τους για «έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο που θα φράξει τον δρόμο στο δεξιό / ακροδεξιό μπλοκ» παρουσίασαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Προοδευτικών Πολιτών- Γέφυρα», τη διακήρυξη της οποίας υπογράφουν περισσότερα από 100 άτομα.
Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και οι Μεσσήνιοι Πέτρος Τσώνης (δημοσιογράφος), Θόδωρος Σακελλαρόπουλος (καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου) και Φωτόπουλος Δημήτρης (μαθηματικός, συγγραφέας).
Τα μέλη της πρωτοβουλίας καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα ενισχύσει τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο στις επικείμενες κρίσιμες αναμετρήσεις.
“Επειδή ο χρόνος επείγει και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία συνάντησης όσων θεωρούν ότι οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το αίτημα της ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου, και καλούμε όσες και όσους συμφωνούν να βαδίσουμε μαζί”, τονίζουν.
Στο προοίμιό της η διακήρυξη αναφέρει τα εξής: “Ως πολίτες που αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στη δημοκρατία, στην Ευρώπη και στην πληθυντική δημοκρατική, αριστερή, σοσιαλδημοκρατική, και οικολογική παράταξη, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε γέφυρες που θα υπερβούν τις διαφορές μας και θα οδηγήσουν σε μια προοδευτική διακυβέρνηση.
Αυτή η υπέρβαση είναι αναγκαία γιατί στο διεθνή ορίζοντα, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη, αναδύονται απειλές που θέτουν σε κίνδυνο δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών. Η Ακροδεξιά φουντώνει και δηλητηριάζει την πολιτική ζωή, διαδίδοντας μίσος και μισαλλοδοξία, ξενοφοβία και εθνικισμό. Η Ευρώπη μοιάζει παραλυμένη και αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες εσωτερικές και διεθνείς προκλήσεις. Οι πολίτες της την αμφισβητούν. Tο Ηνωμένο Βασίλειο την εγκαταλείπει. Tα ρήγματα Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης την διχάζουν. Παρ’ όλα αυτά παραμένει το μόνο πεδίο για να υπερασπίζουμε τις αξίες μας.
Αναγνωρίζουμε ότι η πεισματική εμμονή στο νεοφιλελευθερισμό παράγει ακραίες ανισότητες, ανεργία, ανασφάλεια και διάβρωση του κοινωνικού κράτους, που παρέχουν έδαφος στην ακροδεξιά δημαγωγία. Και δυστυχώς, βλέπουμε πολλά κόμματα του συντηρητικού χώρου να υιοθετούν την ατζέντα της ή και να συγκυβερνούν μαζί της, πιστεύοντας εσφαλμένα ότι θα την αναχαιτίσουν, ενώ διολισθαίνουν προς αυτήν.
Οι σημερινές προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν σε εθνικό και μόνο επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη, ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο. Που να κινείται, δηλαδή, προς άλλη κατεύθυνση από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα, παρά τη βαθιά κρίση και την καταστροφική θεραπεία που της επιβλήθηκε, δεν πήρε το δρόμο της δεξιάς στροφής”.