Μείζον πρόβλημα η παραβατικότητα στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας

Μείζον πρόβλημα η παραβατικότητα στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από κατοίκους πεδινών Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αύξηση της παραβατικότητας στην περιοχή τους.
Περίπου 100 κάτοικοι, με μαύρες σημαίες και ένα πανό, έφθασαν στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αστυνομικό διευθυντή, ενώ έπειτα από συζήτηση του παρέδωσαν ένα ψήφισμα.

Μετά τη συνάντηση οι κάτοικοι δήλωσαν ευχαριστημένοι από τις υποσχέσεις που έλαβαν, αλλά και αποφασισμένοι να προβούν και σε άλλες κινητοποιήσεις, αν δε βρεθεί λύση.
Από την πλευρά της Αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε ότι έχουν ήδη αυξηθεί τα μέτρα, ενώ υπήρχε απορία, καθώς τα νούμερα που αφορούν στις κλοπές και την παραβατικότητα έχουν μειωθεί, αφήνοντας αιχμές για τη χρονική στιγμή που έγινε η κινητοποίηση.
 
Οι απαντήσεις που έλαβε η επιτροπή και τι θα γίνει στο μέλλον
Μέλη της επιτροπής (κυρίως πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων) μετά τη συνάντηση – συζήτηση με τον αστυνομικό διευθυντή προέβησαν σε δηλώσεις, με κάποιους από αυτούς να είναι ευχαριστημένοι και άλλους όχι. Πάντως, όπως ξεκαθάρισαν, το ζήτημα δεν είναι προσωπικό με την Α.Δ. Μεσσηνίας.
 
Στάθης Σταματόπουλος: «Υπάρχει άδηλη εγκληματικότητα, άρα τα στοιχεία της Αστυνομίας είναι αλλοιωμένα»
Σε δηλώσεις του ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Σταματόπουλος παρατήρησε ότι η κινητοποίηση έγινε προκειμένου πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και συλλόγων, να παραδώσουν ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας σε σχέση με την παραβατικότητα στις περιοχές που διαμένουν.
Όπως είπε ο κ. Σταματόπουλος, οι κάτοικοι ανησυχούν για την ασφάλειά τους και ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας και της περιουσίας τους. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν βιωματική προσέγγιση, καθώς καθημερινά ζουν την παραβατικότητα, αγνοώντας τα στατιστικά στοιχεία και τις εγκληματολογικές προσεγγίσεις.
Μιλώντας για το περιεχόμενο της συζήτησης, ανέφερε ότι υπήρξε πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Πούπουζα, ο οποίος, όπως τους ανέφερε, μπορεί να πάει σε μια ημερίδα προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους των περιοχών για μέτρα αυτοπροστασίας, αλλά και τη δράση της Αστυνομίας.
Κλείνοντας ο κ. Σταματόπουλος ενημερώθηκε ότι υπάρχει κλιμάκιο της Αστυνομίας που αναπτύσσεται καθημερινά σε όλη την Περιφέρεια, ενώ η αντιπροσωπεία έλαβε διαβεβαίωση ότι θα επεκταθεί και ο τροχονομικός έλεγχος σε όλο το εύρος του παλιού εθνικού δρόμου.
Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Σταματόπουλο γιατί τα θύματα δε δηλώνουν τα συμβάντα, απάντησε ότι υπάρχει άδηλη εγκληματικότητα, δηλαδή πολλοί κάτοικοι σταματούν στη διαπίστωση του συμβάντος και δε δηλώνουν την κλοπή, με αποτέλεσμα τα στατιστικά της Αστυνομίας να εμφανίζονται αλλοιωμένα.
 
Παντελής Καράμπελας: «Δε θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι χειρότερο στις περιοχές μας» 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αριοχωρίου, Παντελής Καράμπελας, ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία διεμήνυσε στον αστυνομικό διευθυντή ότι δεν έχει καμία διένεξη με την Α.Δ. Μεσσηνίας, αλλά θέλουν να σταθούν αρωγοί, ώστε από κοινού να καταπολεμηθεί το πρόβλημα που μαστίζει τις περιοχές.
Επίσης, ανέφερε ότι όλοι οι σύλλογοι και οι κοινότητες είναι μια γροθιά, αποτελούνται από 10.000 περίπου άτομα και δε θα επιτρέψουν πλέον να γίνει κάτι χειρότερο στις περιοχές τους.
Όσο για το τι σκέφτονται να κάνουν από εδώ και στο εξής, ο κ. Καράμπελας είπε ότι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν το πρώτο μέτρο πίεσης και, αν χρειαστεί, θα επανέλθουν.
Σχετικά με τις απαντήσεις που έλαβαν, είπε ότι σε πρώτη φάση είναι ικανοποιημένοι, αλλά περιμένουν αποτελέσματα.
 
Παναγιώτης Περρωτής: «Οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν όλα τα συμβάντα» 
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σπερχογείας, Παναγιώτης Περρωτής, δήλωσε ότι μεταξύ άλλων κατάλαβε πως η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, αλλά οι κάτοικοι δεν ενημερώνουν για όλα τα συμβάντα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ατιμωρησία στην καθημερινή παραβατικότητα, κάτι για το οποίο, όπως είπε, δεν ευθύνεται η Αστυνομία.
Κλείνοντας παρατήρησε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και προς την κεντρική εξουσία, ώστε να αλλάξει το πλαίσιο της ατιμωρησίας.
Στην ερώτηση που θέσαμε γιατί τα θύματα δε δηλώνουν τα συμβάντα, η απάντηση ήταν ότι πλέον έχει περάσει η νοοτροπία στον πολίτη ότι θα τον καταδώσουν και θα πάθει μεγαλύτερη ζημιά. Κάτι που, όπως είπε, και ο ίδιος θέλει να αλλάξει και θα επιχειρηθεί με τη συμβολή της Αστυνομίας, ώστε οι πολίτες να καταλάβουν ότι πρέπει να δηλώνουν όλα τα συμβάντα.
 

Παναγιώτης Σκούρας: «Ζητάμε τα αυτονόητα» 
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αριοχωρίου, Παναγιώτης Σκούρας, σχολίασε ότι ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή προστασία και πάταξης της παραβατικότητας.
Όσο για τα συμπεράσματα μετά τη συνάντηση, είπε ότι πήρε κάποια ικανοποίηση, αλλά όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα. Πάντως, μέχρι σήμερα δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι οι κάτοικοι από την Αστυνομία.
 
Δημήτρης Κουκούτσης: «Το μεγάλο πρόβλημα με τους Ρομά είναι στη δικαστική εξουσία» 
Το παρών στη χθεσινή διαμαρτυρία έδωσε και ο Δημήτρης Κουκούτσης, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ήταν εκεί ως βουλευτής του νομού και όχι ως υποψήφιος δήμαρχος, ώστε να καπηλευτεί κάτι.
Όπως είπε, λοιπόν, το ζήτημα είναι η παραβατικότητα των Ρομά, με τον ίδιο από το 2012 να έχει κάνει γύρω στις 12 ερωτήσεις στη Βουλή, με τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων να είναι γεμάτες υπεκφυγές.
Όπως υποστήριξε, έχουν δοθεί δημόσια οι απαντήσεις των υπουργείων, όπως για δημιουργία ειδικών μονάδων- που, όπως προέκυψε, εκ του αποτελέσματος αποτελούνταν από δύο άτομα-, ενώ άλλες ήταν γενικόλογες και δεν έδιναν λύσεις.
Κλείνοντας ανέφερε ότι οι διαμαρτυρίες δεν πρέπει να γίνονται μόνο στην Αστυνομία, αλλά και στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, αφού αυτό είναι που διαχειρίζεται το προσωπικό, ενώ υπάρχει και νομικό θέμα, καθώς, όπως είπε ο κ. Κουκούτσης, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα με τους Ρομά.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 



EISAGGELIA-1.jpg
Μείζον χαρακτήρισε το πρόβλημα της παραβατικότητας η εισαγγελέας στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία των κατοίκων
Ικανοποιημένη από τη συζήτηση που είχε με την εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Σοφία Γκουγκουλιάνα, εμφανίσθηκε η αντιπροσωπεία των κατοίκων των 20 κοινοτήτων που επισκέφθηκε χθες το πρωί το Δικαστικό Μέγαρο για το θέμα της παραβατικότητας που συνεχώς αυξάνεται, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι.
Αμέσως μετά την Αστυνομική Διεύθυνση, οι κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί κατευθύνθηκαν, με πορεία, στην Εισαγγελία Καλαμάτας. Εκεί παρέδωσαν τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Ασπροχώματος, Αντικαλάμου, Πλατέος, Αριοχωρίου, Αλωνίων, Ασπροπουλιάς, Άμμου, Άριος, Θουρίας, Αρφαρών, Βρωμόβρυσης, Αγίου Φλώρου, Πηδήματος, Σπερχογείας, Μικρομάνης, Αμφείας, Άνθειας, Αιθαίας, Αγρίλου και Σταματινού, με το ψήφισμα που είχε καταρτισθεί.
 
Δεκτική η εισαγγελέας
Αμέσως μετά τη συνάντηση με την εισαγγελέα, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατοίκους, Στάθης Σταματόπουλος, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους έξω από το Δικαστικό Μέγαρο τόνισε πως βρήκαν πολύ θετικό κλίμα.
Και πρόσθεσε: «Η εισαγγελέας υποσχέθηκε ότι θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές στην Αστυνομία, ως προϊσταμένη Αρχή, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί από κοινού αυτή η παραβατικότητα, όπως την εκθέσαμε. Από εκεί και πέρα, είναι δεκτική  στο να έρθει ακόμα και στην ημερίδα που θα διοργανωθεί με την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, ενώ θα έχει και η ίδια συμμετοχή. Θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι μείζον και ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται αυτού του είδους η παραβατικότητα, την οποία εμείς αποτυπώνουμε και καταγγέλλουμε. Εισπράξαμε ένα πολύ θετικό κλίμα από την κα εισαγγελέα. Βέβαια, μας ανέφερε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό οι αρμοδιότητές της, όπως και της Αστυνομίας, είναι συγκεκριμένες και έχουν να κάνουν με το νομικό πλαίσιο που ισχύει και το οποίο εφαρμόζουν και η Αστυνομία και η Εισαγγελία.
Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι και το επόμενο βήμα που πρέπει να περάσουμε, δηλαδή να υπάρξουν προτάσεις σε αυτούς που νομοθετούν. Γιατί εκεί είναι το πρόβλημα περισσότερο και λιγότερο σε αυτούς οι οποίοι είναι τα εκτελεστικά όργανα της νομοθεσίας».
Λύοντας τη συγκέντρωση οι διαμαρτυρόμενοι συμφώνησαν σε επόμενη συνάντησή τους να θέσουν τις προτάσεις τους για τη διοργάνωση στο αμέσως επόμενο διάστημα ημερίδας στην περιοχή τους.
 
Ψήφισμα
Το ψήφισμα που παρέδωσαν οι κάτοικοι θα σταλεί, επίσης, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας.
Αφού αναφέρονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η καθημερινότητά τους από την παραβατικότητα, σε επίπεδο πρόληψης οι υπογράφοντες το ψήφισμα ζητούν ενδεικτικά να γίνουν τα εξής:
-Να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της παραβατικότητας, με την άμεση συμμετοχή όλων των φορέων της κοινωνίας: της Πολιτείας, ως κεντρικής διοίκησης, των φορέων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εισαγγελίας, της Αστυνομίας, δημόσιων και ιδιωτικών κοινωνικών δομών, των φορέων της σχολικής κοινότητας, της οικογένειας και του κάθε πολίτη.
-Να ενεργοποιηθεί το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας του Δήμου Καλαμάτας, με τη σύσταση δικτύου για την παρακολούθηση, καταγραφή, μελέτη και καταπολέμηση, σε συνεργασία με την Αστυνομία και άλλους φορείς, της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της καθημερινής παραβατικότητας.
-Να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, ήδη από τη νεαρή τους ηλικία, για συμπεριφορά σύμφωνη με τους κοινωνικούς κανόνες, π.χ. μέσω διοργάνωσης εκδηλώσεων στο σχολείο, με ενημερωτικές ημερίδες κ.λπ.
-Να επεκταθούν, από τις αρμόδιες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, τα δίκτυα φωτισμού των κοινοχρήστων χώρων, πράγμα που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επίδοξους παραβάτες
-Να διερευνηθεί η δυνατότητα της σύννομης και κατά περίπτωση χρήσης καμερών αποκλειστικά στους δημόσιους χώρους.
Σε επίπεδο καταστολής ζητούν και πάλι ενδεικτικά να γίνουν τα εξής:
-Να ενισχυθεί και εντατικοποιηθεί η αστυνόμευση στις περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας, στην κατεύθυνση της αποτροπής, τόσο των αστικών όσο και των αγροτικών αδικημάτων
-Να επαυξηθεί το ενδιαφέρον της Αστυνομίας, όσον αφορά στη μικρομεσαία και καθημερινή παραβατικότητα και όχι αυτό να εξαντλείται στον περιορισμό της σκληρής εγκληματικότητας
-Να επεκταθεί στοχευμένα ο τροχονομικός έλεγχος και εκτός της πόλεως Καλαμάτας
-Να ενισχυθούν οι πολίτες στην απόφασή τους για καταγγελία έκνομων πράξεων, ώστε να περιοριστεί η άδηλη εγκληματικότητα
-Να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο και το πλαίσιο ποινών, ιδίως σε εγκλήματα που βάλλουν ευθέως κατά της κοινωνικής ειρήνης
-Να εφαρμόζεται με αυστηρότητα ο νόμος, από τη Δικαιοσύνη, ιδίως σε εγκλήματα με έντονη κοινωνική απαξία.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

https://youtu.be/niud6bkPWz4