Σημαντική μείωση της ποινής τους πέτυχαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας δύο Ρώσοι ναυτικοί για την παράνομη μεταφορά 36 Αφγανών τον Ιούλιο του 2016.
Από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων είχαν καταδικασθεί σε κάθειρξη 148 ετών έκαστος και τους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.
Χθες το δικαστήριο τους αναγνώρισε και το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων και μείωσε την ποινή τους σε φυλάκιση 74 ετών για τον καθένα (εκτιτέα τα 10 χρόνια), μετατρέποντάς την προς 5 ευρώ ημερησίως.
Αμφότεροι αναγνώρισαν το σφάλμα τους και παραδέχθηκαν τις πράξεις τους.
Σε ιστιοπλοϊκό
Οι άνδρες του Λιμενικού συνέλαβαν τους 2 Ρώσους ως πλήρωμα μεταφοράς με ιστιοπλοϊκό των 36 Αφγανών, στον κόλπο του Πόρτο Κάγιο.
Οι λιμενικοί, όταν ειδοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2016, βρήκαν ένα ιστιοφόρο 11 μέτρων, το οποίο είχε ήδη πλησιάσει ένα αλιευτικό και έκανε μετεπιβίβαση των επιβατών του ιστιοφόρου.
Εκεί τους είπαν ότι ο καπετάνιος είχε φύγει με ένα άλλο βαρκάκι και τον εντόπισαν λίγο αργότερα, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος βρέθηκε στο αλιευτικό με τους 36 Αφγανούς.
Ο Ρώσος καπετάνιος στην απολογία του εξήγησε ότι στο ίντερνετ βρήκε αγγελία που έψαχναν κυβερνήτη για ιστιοπλοϊκό. Αυτός δήλωσε ότι στη χώρα του είναι ψαράς. Η επικοινωνία έγινε από τους ανθρώπους της αγγελίας μέσω Viber και του ζήτησαν τη μεταφορά ενός ιστιοπλοϊκού από την Τουρκία στην Ρωσία. Η αμοιβή θα ήταν για μια εβδομάδα 1.500 δολάρια, ενώ του ζήτησαν να βρει ένα βοηθό με αμοιβή 1.000 δολάρια. Το είπε στο φίλο του και συγκατηγορούμενό του που ήταν ναύτης και δέχτηκε.
Αεροπορικώς από τη Σιβηρία ταξίδεψαν στη Μόσχα, από εκεί στην Τιφλίδα και ακολούθως στην Κωνσταντινούπολη.
Το ταξίδι θα ξεκινούσε από την Τουρκία, με προορισμό την Ιταλία.
Παραδέχθηκαν
Εξήγησε στη συνέχεια ότι στην Κωνσταντινούπολη ανακάλυψαν τελικά ότι δε θα επρόκειτο για μια απλή μεταφορά σκάφους και ότι θα έπαιρναν μετανάστες. Οι δε άνθρωποι με τους οποίους μιλούσαν είπε πως τους έπεισαν ότι ναι μεν είναι παράνομο αυτό που θα κάνουν, αλλά όχι κάτι σημαντικό. Υποστήριξε ότι δέχτηκαν να το κάνουν, καθώς πλέον δεν είχαν χρήματα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όμως, ανέφερε ότι έπαθαν μηχανική βλάβη και σταμάτησαν για να την επισκευάσουν. Επίσης, πως όταν επενέβησαν οι λιμενικοί, με το φουσκωτό του ιστιοπλοϊκού πήγαινε να πάρει τα ανταλλακτικά που χρειάζονταν για να επισκευάσουν το σκάφος.
Τέλος, παραδεχόμενοι την πράξη τους, είπαν πως δε γνώριζαν πόσο σοβαρό είναι αυτό που έκαναν και ζήτησαν συγγνώμη.
Πάντως, στο πρώτο δικαστήριο είχαν περιγράψει πως είχαν απειληθεί από κυκλώματα αυτοί και οι οικογένειές τους για να δεχτούν να κάνουν την παράνομη μεταφορά.
Της Βίκυς Βετουλάκη