Την τρίτη του παραγωγή για τη σεζόν παρουσιάζει αύριο στο κοινό το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας. Αύριο, λοιπόν, στις 8.00 το βράδυ, στην Κεντρική Σκηνή θα ανέβει η παράσταση «Εμφύλια Έπη», ενώ θα παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή μέχρι την Κυριακή των Βαΐων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω παράσταση έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον φεστιβάλ του εξωτερικού και, μάλιστα, στις 9 Μαΐου θα ταξιδέψει στη Νίκαια της Γαλλίας.
Πρόκειται για μια παράσταση που έγραψε ο Φαίδωνας Χατζηαντωνίου, σκηνοθέτησε ο Γιάννης Μαργαρίτης, η μουσική είναι του Δημήτρη Οικονομάκη, ενώ στη σκηνή μουσική θα παίζει ο Δημήτρης Μπακέας. Η ερμηνεία ανήκει στη Χρυσάνθη Δούζη.
Χθες, λοιπόν, στην Κεντρική Σκηνή, οι συντελεστές μίλησαν για μια παράσταση που είναι γραμμένη μέσα στην κρίση, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις στο γιατί φτάσαμε σε αυτή, ενώ γίνεται σύνδεση με το παρελθόν, αφού παρουσιάζονται τέσσερις χαρακτήρες, με πρώτο τον Αλκιβιάδη.
Ο σκηνοθέτης και διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, Γιάννης Μαργαρίτης, ανέφερε ότι το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε πλήρη θεατρική μορφή, αφού μέχρι σήμερα είχε παρουσιαστεί μόνο σε μορφή θεατρικού αναλογίου. Όπως είπε, είναι σαν να βάζουμε την Ελλάδα στον καθρέφτη, καθώς πρόκειται για ένα κείμενο με στοχασμό πάνω στην ιστορία, που μιλά όμως για τα σύγχρονα δεινά και γιατί φτάσαμε εδώ που έχουμε φτάσει.
Το έργο, συνέχισε, δεν παίρνει θέση για τους συγκεκριμένους ήρωες, αλλά προσπαθεί να καταλάβει, γιατί χαρακτηρίστηκαν ως αμφιλεγόμενες προσωπικότητες και γιατί τελικά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και οδήγησαν με τις ιδέες τους χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο.
Ο κ. Μαργαρίτης πρόσθεσε ότι το έργο χρησιμοποιεί πάρα πολύ την τεχνολογία, κυρίως της εικόνας και του ήχου. Έτσι, στις δύο ώρες που διαρκεί η παράσταση τη διατρέχει μουσική και αυτό την κάνει ταυτόχρονα μουσικό έργο.
Ο συγγραφέας του έργου, Φαίδωνας Χατζηαντωνίου, σημείωσε ότι τα «Εμφύλια Έπη» είναι απότοκο της κρίσης που ζούμε στην Ελλάδα και ξεκίνησε από μια έρευνα που έκανε, ώστε να κατανοήσει τι συμβαίνει. Όταν, δε, άρχισε να το γράφει, είχε διαφορετική μορφή, αλλά δουλεύοντας με τον Γιάννη Μαργαρίτη, πήρε θεατρική μορφή.
Έτσι, λοιπόν, τα «Εμφύλια Έπη» είναι μια έρευνα γύρω από την Ελληνική Ιστορία με τέσσερις σταθμούς, ενώ ξεκινά από τον 5ο αιώνα π.Χ. και φθάνει μέχρι τον 20ό.
Οι τέσσερις σταθμοί έχουν και τέσσερις πρωταγωνιστές με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, τους Αλκιβιάδη, Δημήτριο Παλαιολόγο, Οδυσσέα Ανδρούτσο και Νίκο Ζαχαριάδη, με φόντο στις τέσσερις εποχές να είναι ο εμφύλιος πόλεμος.
Ο συγγραφέας πρόσθεσε ότι στο μυαλό του πάντα είχε μια γυναικεία φιγούρα και ειδικότερα αυτή της Χρυσάνθης Δούζη, η οποία, όπως είπε, είναι από τις κορυφαίες ηθοποιούς της χώρας, ήθελε δε αυτοί οι τέσσερις ήρωες να έχουν δράση μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας.
Σημαντική, συμπλήρωσε, στην εξέλιξη ήταν και η μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη, που αποτελεί μια υπόκρουση στη διάρκεια της παράστασης.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Οικονομάκης ανέφερε ότι όταν πήρε στα χέρια του το κείμενο ενθουσιάστηκε, αφού είναι εξαιρετικό και αποτέλεσε για αυτόν πηγή έμπνευσης. Στην παράσταση, πρόσθεσε, παρουσιάζονται τέσσερα μουσικά θέματα.
Η Χρυσάνθη Δούζη υποδύεται όλα τα πρόσωπα του έργου και ξεκινά με μια γυναίκα που μπορεί να είναι το συλλογικό υποσυνείδητο, τελεί την εξόδιο ακολουθία για τον κάθε ήρωα, ταυτίζεται με τον κάθε ήρωα, γίνεται αυτός και συνομιλεί μαζί του.
Μιλώντας για την παράσταση η ίδια είπε ότι, όταν διάβασε το έργο, τη γοήτευσε και την εντυπωσίασε το τεντωμένο σκοινί που υπάρχει σε αυτό, όπως και η τρυφερότητα και αγάπη για το ανθρώπινο είδος.
Τέλος, σχολίασε ότι αυτή η δουλειά είναι ένα δώρο για την ίδια, αφού της έμαθε νέα πράγματα, νέες λέξεις
Εκ μέρους του Δ.Σ. της «Φάρις», ο Θανάσης Ηλιόπουλος, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του ΔΗΠΕΘΕΚ και κυρίως τον Γιάννη Μαργαρίτη, καθώς κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να αφήσει το δικό του στίγμα στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Καλαμάτας και, κυρίως, στο θέατρο.
Όσο για το έργο, είπε ότι έχει να πει πάρα πολλά, αφού μιλάει για την ιστορία της χώρας, και θα έχει πολύ ενδιαφέρον.
Σημαντικό χαρακτήρισε, επίσης, το άνοιγμα που θα γίνει στα σχολεία της πόλης και ειδικότερα στους μαθητές Λυκείων που θα παρακολουθήσουν την παράσταση.
Κλείνοντας ο κ. Ηλιόπουλος παρατήρησε ότι ο Δήμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει το ΔΗΠΕΘΕΚ ζωντανό παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης που υπάρχουν από πλευράς υπουργείου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 2007 η χρηματοδότηση ήταν 250.000 ευρώ, ενώ τώρα έχει πέσει στα 50.000 ευρώ.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση