Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας: Από τα υποβρύχια στο τιμόνι της Μάνης

Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας: Από τα υποβρύχια στο τιμόνι της Μάνης

Να κάνει τη Δυτική Μάνη ένα  σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο είναι το όραμα του τέως Αντιναυάρχου Ευάγγελου Ανδροβιτσανέα , ο οποίος, μετά την ευδόκιμη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό , θέλει να  διοχετεύσει  την ενέργεια, τις γνώσεις και τις εμπειρίες  του στον τόπο που γεννήθηκε καθώς έλκει την καταγωγή του από τον Άγιο Νίκωνα,  στον οποίο πλέον κατοικεί μόνιμα μετά την αποστράτευσή του. Σύμφωνα με όσα είπε στη συνέντευξή του στο «Θ»  το μεγαλύτερο πρόβλημα  της Δυτικής Μάνης συνοψίζεται στην έλλειψη οράματος και σχεδίου ενώ ως μεγαλύτερα προβλήματα αναγνωρίζει την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού και νερού , τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ισχνή τουριστική προβολή  .
 
Τι ήταν αυτό που σας κίνησε το ενδιαφέρον να ασχοληθείτε με τα κοινά;  
Ο βασικός λόγος που με ώθησε σε αυτήν μου την επιλογή,  ήταν η αγάπη μου για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα,  και το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει αυτά που θα έπρεπε,  και που μπορούσαν να γίνουν, ώστε ο δήμος της Δυτικής Μάνης να ατενίζει με αισιοδοξία και ενθουσιασμό το παρόν και το μέλλον. Αποφάσισα έτσι, να εγκατασταθώ μόνιμα στον γενέθλιο τόπο μου, και να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις , να συμβάλω προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η αφορμή είναι, δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις,  που επιβεβαιώνουν  ότι, όταν υπάρχει σχέδιο, όραμα και θέληση,  όλα μπορούν να αλλάξουν. Η πρώτη περίπτωση ήταν η κοινότητα της Ανάβρας στη Μαγνησία, όπου μέσα σε λίγα χρόνια έγινε πρότυπο ανάπτυξης και οικονομικής προόδου. Η δεύτερη είναι  εκείνη του Δήμου Αγίου  Βασιλείου στο Ρέθυμνο ,ενός πανομοιότυπου Δήμου με αυτόν της Δυτικής Μάνης, ο οποίος καταφέρνει ακόμα και σε αυτή την περίοδο της κρίσης , να συντελούνται πολύ σημαντικά πράγματα ,τόσο από πλευράς έργων υποδομής όσο και από πλευράς έργων ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.             
Όλα αυτά συμβαίνουν,  γιατί Δημοτική αρχή και δημότες εργάζονται με σχέδιο, σύμπνοια  και ενθουσιασμό,  για το καλό του τόπου τους.
 
Ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δυτικής Μάνης και πως σκέφτεστε να το λύσετε; 
 Το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου μας  συνοψίζεται στην έλλειψη οράματος και σχεδίου αντιμετώπισης των κύριων προβλημάτων, που είναι :
•             Αποχετευτικό- Σταθμοί βιολογικού καθαρισμού.
•             Νερό.
•             Καθαριότητα -Διαχείριση απορριμμάτων.
•             Η έλλειψη ουσιαστικής προβολής και στήριξης  του τουριστικού τομέα.
                

  • Αποχετευτικό.

Είμαστε ίσως ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα, με τόση τουριστική ανάπτυξη,  που δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο. Αυτό από μόνο του,  είναι μια απασφαλισμένη βόμβα στα θεμέλια της ατμομηχανής της τοπικής οικονομίας,  του τουρισμού. Σχεδιάζουμε την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου καταρχήν στους παραλιακούς τουριστικούς προορισμούς,  σε συνδυασμό με μικρούς νέας τεχνολογίας σταθμούς βιολογικού καθαρισμού για κάθε χωριό.
Τα έργα αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών(Πρόγραμμα Φιλόδημος) και από Ευρωπαϊκά κονδύλια.
 
•             Νερό
Εξάντληση όλων των δυνατοτήτων αύξησης της ποσότητας νερού, αφού τεκμηριωθεί επιστημονικά η  ποσότητα  που υπάρχει. Συνέχιση των προσπαθειών συνδέσεως με τον κεντρικό αγωγό του Δήμου Καλαμάτας στη δημοτική ενότητα της Αβίας και τέλος αν όλα αυτά δεν αποδώσουν, στροφή σε άλλους τρόπους παραγωγής νερού όπως η αφαλάτωση σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά  πάρκα για την κάλυψη της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα σχεδιάζεται η σταδιακή αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου σε συνδυασμό με τηλεέλεγχο και τηλεμετρία μετρητών. Τα έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών(Πρόγραμμα Φιλόδημος) και ευρωπαϊκά κονδύλια.
 
•             Καθαριότητα
Επανασχεδίαση του όλου πλέγματος της καθαριότητας με μείωση του όγκου των παραγόμενων σκουπιδιών, μέσω της Διαλογής στην Πηγή και Κομποστοποίησης και συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοτών.
Τουριστικός τομέας
Το μεγάλο στοίχημα της μετάβασης στη νέα εποχή, θα είναι η ανάδειξη της πολυθεματικότητας του τοπικού τουρισμού, που θα επιφέρει  πολλαπλά οφέλη, και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Έχουμε  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο,  τουριστικής προβολής και προώθησης του   Δήμου Δυτικής Μάνης .
 
 
Ποιο είναι το όραμα σας για την Δυτική Μάνη; 
H δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Δήμου,  που θα σέβεται και θα συνεργάζεται με τους δημότες, θα δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα,  και παράλληλα θα είναι προσηλωμένος στις αξίες, στην ιστορία και τις παραδόσεις της Μάνης.
Πριν από μερικά χρόνια κατείχατε μια σημαντική θέση στο Πολεμικό Ναυτικό. Μπορείτε να μας περιγράψετε το ρολό σας εκεί και κάποια σημαντικά θέματα που αντιμετωπίσατε;
Στο Πολεμικό Ναυτικό σταδιοδρόμησα για τριάντα έξι χρόνια ως μάχιμος αξιωματικός. Υπηρέτησα σε μονάδες κρούσης και κυρίως στα υποβρύχια. Διετέλεσα πέντε χρόνια κυβερνήτης Υποβρυχίου, ένα χρόνο κυβερνήτης Αντιτορπιλικού καθώς και Διοικητής της Διοίκησης των Υποβρυχίων .Επίσης, έχω διατελέσει Διευθυντής του κλάδου προσωπικού και σταδιοδρομίας του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ναυτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο και σε άλλες διοικητικές θέσεις.
Κατά συνέπεια έχω χειριστεί πληθώρα επιχειρησιακών και διοικητικών θεμάτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
 
Σε μια εποχή που αμφισβητούνται τα πάντα από τι πρέπει να πιαστεί ένας άνθρωπος και που να πιστέψει; 
Στην εποχή της απόλυτης αμφισβήτησης και του μηδενισμού των πάντων,  ο μόνος δρόμος,  είναι ο παραδειγματισμός από φωτεινές εξαιρέσεις,  που υπάρχουν γύρω μας, και όπου η συνεχής προσπάθεια, η πίστη στις ίδιες  δυνάμεις,  και η εργατικότητα,  φέρνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Επίσης η αναδρομή στην πολιτιστική μας κληρονομιά, και  τις παραδόσεις μας,  πάντα θα αποτελούν το απάνεμο λιμάνι στις τρικυμίες.         
Βιογραφικό
Γεννήθηκα στον Άγιο Νίκωνα της Δυτικής Μάνης το 1957,όπου έμεινα μέχρι τα 18 μου τελειώνοντας το γυμνάσιο στην Αρεόπολη το 1975.
Στη συνέχεια πήγα στην Αθήνα όπου συνέχισα τις σπουδές μου στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.   
Το 1979 τελείωσα τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων  και σταδιοδρόμησα στο Πολεμικό Ναυτικό ως μάχιμος αξιωματικός. Αποστρατεύτηκα το 2011 με το βαθμό του Αντιναυάρχου .Υπηρέτησα σε μάχιμες μονάδες  και κυρίως σε υποβρύχια. Έχω διατελέσει κυβερνήτης σε Υποβρύχια και Αντιτορπιλικό συνολικά για έξι χρόνια, Διοικητής της Διοικήσεως Υποβρυχίων, Ναυτικός Ακόλουθος στην Πρεσβεία της Ελλάδος,  στο Βερολίνο, Διευθυντής του κλάδου προσωπικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και σε άλλες διοικητικές θέσεις. Είμαι παντρεμένος με τη Μαρία Πεδιαδιτάκη και έχουμε δυο παιδιά.