Μια πολύ περίεργη και ταυτόχρονα πολύπλοκη υπόθεση για πλαστογραφία μετά χρήσεως άρχισε να εκδικάζεται χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, με κατηγορούμενο τον ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος στη Μεσσηνία.
Κατηγορείται ότι παραποίησε σχέδια και δημόσια έγγραφα που αφορούν αυθαίρετα κτίσματα της τουριστικής μονάδας, διπλασιάζοντας σχεδόν τη δόμηση. Ο ίδιος και οι δικηγόροι υπεράσπισής του, όχι μόνο αρνούνται την κατηγορία, αλλά τονίζουν ότι ο κατηγορούμενος έχει λειτουργήσει απολύτως νόμιμα.
Μάρτυρας
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες με την κατάθεση ως μάρτυρα της τότε υπαλλήλου του Τμήματος Αυθαιρέτων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας που είχε πραγματοποιήσει την αυτοψία.
Η ακροαματική διαδικασία δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί χθες λόγω παρέλευσης του ωραρίου και διεκόπη για να συνεχισθεί στις 17 Απριλίου. Το δικαστήριο, μάλιστα, ζήτησε να κληθεί για να καταθέσει, προσκομίζοντας τα πρωτότυπα έγγραφα που έχει για την υπόθεση η υπηρεσία, η τότε διευθύντρια της Πολεοδομίας, ενώ η υπεράσπιση ζήτησε να κληθεί και ο έτερος υπάλληλος της υπηρεσίας που έχει υπογράψει το σχετικό υπόμνημα.
Η μάρτυρας κατέθεσε ότι έπειτα από καταγγελίες στην υπηρεσία για αυθαίρετες κατασκευές για τουριστικές μονάδες της περιοχής μας, ξεκίνησε έλεγχος. Για το συγκεκριμένο, είπε ότι είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια το 1968 και η δόμηση που εμφανιζόταν ήταν 1.778 τ.μ. Το συγκρότημα πουλήθηκε το 1995 στον κατηγορούμενο, ενώ το 1996 εξέδωσε από την Πολεοδομία άδεια για επισκευές.
Άδειος φάκελος
Όταν, όπως είπε η μάρτυρας, ξεκίνησε ο έλεγχος, υπήρξε άρνηση αρκετών υπαλλήλων να κάνουν την αυτοψία και, τελικά, ανατέθηκε στην ίδια. Αναζήτησε τα σχέδια, αλλά ενημερώθηκε από την υπηρεσία ότι έχουν χαθεί από το φάκελο. Μάλιστα, είπε ότι μετά ανακάλυψε ότι είχαν χαθεί έγγραφα και από άλλους φακέλους του κατηγορουμένου.
Έτσι, όπως ανέφερε, αποφασίσθηκε ανασύσταση του φακέλου για το συγκεκριμένο και ζητήθηκε από τον ίδιο να προσκομίσει τα σχέδια που είχε. Σε αυτά φαινόταν δόμηση 3.700 τ.μ. και κατά την αυτοψία τα βρήκαν όλα «στον πόντο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναζητώντας, όμως, τα έγγραφα από συναρμόδιες υπηρεσίες, βρήκαν στη Διεύθυνση Εμπορίου τοπογραφικό του 1968, όπου η δόμηση φαινόταν 1.778 τ.μ.
Καταλογίσθηκαν πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές, ενώ στη συνέχεια με τη δυνατότητα που έδινε ο νόμος ο κατηγορούμενος προχώρησε σε τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων, Ωστόσο, η μάρτυρας μίλησε για παραποίηση σχεδίων και αδείας, και τόνισε πως για όλα αυτά έχουν δοθεί επιδοτήσεις από προγράμματα, ενώ είχαν γραφτεί όροι δόμησης που δεν ισχύουν.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της αυτοψίας για τις αυθαίρετες κατασκευές, αλλά και την αξιοπιστία της μάρτυρος. Επίσης, παρουσίασαν άδεια στο φάκελο του ΕΟΤ του 1982 και της Πυροσβεστικής το 1991, οπότε αναφέρονται πάνω από 3.000 τ.μ. δόμηση.
Πάντως, ακόμα και το δικαστήριο είχε μπερδευτεί αφού είναι τελείως διαφορετική η άδεια που προσκόμισε σε αυτό η υπηρεσία και την ανακάλεσε από το κοινοτικό γραφείο της περιοχής, από την άδεια που προσκομίζει ως πρωτότυπη ο κατηγορούμενος.
Της Βίκυς Βετουλάκη