37o Συνέδριο ΓΣΕΕ: Ένα συνέδριο-παρωδία!

37o Συνέδριο ΓΣΕΕ: Ένα συνέδριο-παρωδία!

-Η ΓΣΕΕ ήθελε την Αστυνομία στο Μέγαρο… αλλά εκτός  
Στο ξενοδοχείο Elite ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν χθες το πρωί οι εργασίες του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που όμως τελικά δεν άρχισε ποτέ και είναι άγνωστο αν θα διεξαχθεί σήμερα το πρωί.
Χθες, λοιπόν, από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ έξω από το ξενοδοχείο. Εμφανής ήταν και η παρουσία της Αστυνομίας, ενώ έπρεπε αυστηρά να έχουν πρόσκληση όσοι θα επιχειρούσαν να μπουν στο χώρο που θα διεξαγόταν το συνέδριο.

Λίγο πριν από τις 9.30 και αφού κόσμος είχε συγκεντρωθεί μπροστά στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ενημέρωσε για το πώς θα εισέλθουν, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνει ταυτοποίηση, με τα μέλη του ΠΑΜΕ να ξεκαθαρίζουν ότι, αν στην αίθουσα μπουν 53 συγκεκριμένοι εκπρόσωποι, δε θα επιτρέψουν να γίνει το συνέδριο.

Κάπου εκεί ξεκίνησε ένας Γολγοθάς διαπραγματεύσεων, που κράτησε πάνω από 10 ώρες, ώστε να βρεθεί λύση για το τι θα γίνει με τα 53 άτομα που το ΠΑΜΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στο συνέδριο, ενώ να σημειωθεί ότι υπήρξαν κάποιες παραιτήσεις ή διάθεση, έστω, κάποιων εξ αυτών να παραιτηθούν.

Η ώρα περνούσε και κανείς δεν ήξερε τι θα γίνει. Τελικά, λίγο πριν από τις 19.30 οι πόρτες του συνεδριακού κέντρου άνοιξαν, ενώ χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος κόσμος έμπαινε στην αίθουσα.
Μέλη του ΠΑΜΕ κατέλαβαν το προεδρείο και ζητούσαν να γίνει έλεγχος των αντιπροσώπων, αφού, όπως κατήγγειλαν, είχαν μοιραστεί και ψεύτικες προσκλήσεις, οπότε όποιος ήθελε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στην αίθουσα.

Στο βήμα τότε ανέβηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναφέροντας ότι μέσα στην αίθουσα θα παραμείνουν μόνο οι νομικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι, και εν συνεχεία αποχώρησε, με τα μέλη του ΠΑΜΕ να δηλώνουν ότι θέλουν να γίνει το συνέδριο, αλλά να μην είναι «νόθο».
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η μέρα, με το συνέδριο ουσιαστικά να μην ξεκινά ποτέ τις εργασίες του και να παραμένει άγνωστο αν και πώς θα αρχίσει σήμερα.

Δηλώσεις και αντιδράσεις για τα χθεσινά…
Όπως ήταν λογικό, η όλη κατάσταση προκάλεσε ερωτήματα και αντιδράσεις και από την πλευρά της ΓΣΕΕ και από την πλευρά του ΠΑΜΕ, με τη μία να ρίχνει τις ευθύνες στην άλλη για τη μη ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου.

Γιώργος Πέρρος: Εκφυλισμός χωρίς τέλος στο συνέδριο της ΓΣΕΕ
Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της ΕΓ του ΠΑΜΕ, Γιώργος Πέρρος, δήλωσε: «Θέλουμε να ενημερώσουμε τους εργαζομένους σε όλη τη χώρα ότι έπρεπε από σήμερα το πρωί να έχει ξεκινήσει το συνέδριο. Όπως βλέπετε, όμως, και εσείς η πόρτα είναι κλειστή. Οι αντιπρόσωποι της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας των ζωντανών συνδικάτων είναι εδώ και περιμένουν. Τους άλλους αντιπροσώπους ψάξτε να τους βρείτε εδώ γύρω στο θέρετρο. Να τους βρείτε στην πόλη ενδεχόμενα και όπου αλλού. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Να γιατί από την αρχή λέγαμε και λέμε ότι τέτοιο συνέδριο με αντιπροσώπους εργοδότες νόθους, σωματεία-φαντάσματα δεν μπορεί να γίνει.
Εδώ και μέρες, από προχθές δηλαδή, ζητάμε να συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ. Το ζητήσαμε και σήμερα. Μια διοίκηση που πρέπει να ξεκινήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Δηλαδή, πρέπει να επιστραφούν όλες οι κάρτες πίσω- που, ξέρετε, έχουν μοιραστεί σαν μαρουλόφυλλα τις προηγούμενες μέρες-, να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται με βάση το καταστατικό, να πάρουν κάρτες οι πραγματικοί αντιπρόσωποι των εργαζομένων και με βάση αυτό να ξεκινήσει μια νομιμοποίηση. Όμως, δεν μπορεί να έχει μέσα αυτή η νομιμοποίηση τους εργοδότες, δεν μπορεί να έχει τους νόθους, δεν μπορεί να έχει τους προέδρους ανωνύμων εταιρειών, δεν μπορεί να έχει όλους αυτούς που απαρτίζουν ένα μεγάλο μέρος των αντιπροσώπων του συνεδρίου.
Θέλουμε να τα γνωρίζει όλα αυτά η εργατική τάξη. Για αυτό και επιμένουμε, αν θέλουν πραγματικά να γίνει ένα συνέδριο, που να κουβεντιάσουμε τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Αυτή είναι η εκτίμησή μας, επιμένουμε σε αυτό και θα επιμείνουμε όλες αυτές τις μέρες και σήμερα και αύριο. Έχουν τεράστιες ευθύνες οι άλλες δυνάμεις που έχουν φθάσει μέχρι εδώ την κατάσταση. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να ανεχθεί αυτό τον εκφυλισμό και θα πάρει τα μέτρα της».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν η παραίτηση του κ. Καραγεωργόπουλου ανοίγει το δρόμο για διάλογο, ώστε να ξεκινήσει το συνέδριο, ο Γ. Πέρρος τόνισε: «Η όποια παραίτηση ή οι όποιες ενέργειες της πλειοψηφίας θα μπορούσαν να συζητηθούν, αρκεί να συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ ή να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, όπου επισήμως θα γίνουν όλα αυτά που είπατε προηγουμένως και οι παραιτήσεις. Και ξέρετε, εμείς θέτουμε ένα σοβαρό πολιτικοσυνδικαλιστικό ζήτημα που αφορά στους 53 που θεωρούμε ότι είναι νόθοι και δεν πρέπει να πάρουν μέρος στο συνέδριο».

Θάνος Βασιλόπουλος: Το ΠΑΜΕ προσπαθεί να διαλύσει τη ΓΣΕΕ
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Θάνος Βασιλόπουλος, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή (σ.σ. χθες) τα συνδικάτα, ειδικά η ΓΣΕΕ, ζουν μια μεγάλη επίθεση που στοχεύει στη διάλυσή της. Ενώ έχει προκηρυχτεί το συνέδριο, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αφού η παράταξη του ΠΑΜΕ προσπαθεί να το διαλύσει, με αποτέλεσμα όλα να είναι ανοιχτά. Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο, είναι μια τακτική που όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα, αλλά ουσιαστικά είναι προσθετική σε όλη αυτή την επίθεση που δέχονται τα συνδικάτα και θέλει τη διάλυση αυτών.
Δεν μπορεί, όταν ανοίγει μια κατάσταση και είναι σε εξέλιξη μια σειρά από αγώνες, μια παράταξη να επιχειρεί να διαλύσει το συνέδριο, προσπαθώντας να μην υπάρχει κανένα συνδικάτο».

Το ζήτημα της Αστυνομίας στο Μέγαρο Χορού
Σε ερώτηση που θέσαμε στον κ. Βασιλόπουλο για το αν τελικά η ΓΣΕΕ είχε ζητήσει την Πέμπτη να υπάρχει αστυνόμευση (όπως ανέφερε ανακοίνωσή της μετά τα συμβάντα στο Μέγαρο Χορού) και αν ναι, μέχρι πού, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι δεν είχαν ζητήσει προστασία εντός κτηρίου, όμως έπρεπε να προστατευθεί το συνέδριο, αφού οι δηλώσεις από πλευράς ΠΑΜΕ έλεγαν ότι δε θα αφήσουν να γίνει.
Πρόσθεσε, δε, ότι στο πρόσφατο Συνέδριο Ιδιωτικών Υπάλληλων μέλη του ΠΑΜΕ μπήκαν, τραμπούκισαν και απαίτησαν να μη γίνει, λέγοντας διάφορες δικαιολογίες. Στόχος, όπως είπε, ήταν να μη διεξαχθεί εκείνο το συνέδριο, επειδή η παράταξη του ΠΑΜΕ χάνει έδαφος και έτσι προσπαθεί να διαλύσει τα πάντα.
Κατά τον ίδιο, όταν υπάρχει μια δήλωση περί αντίδρασης, θα πρέπει να προστατευθεί η εκδήλωση, διαφορετικά «θα έπρεπε και αυτοί να πάρουν τα ρόπαλα και να γίνουν όλα μια ζούγκλα», για να συμπληρώσει ότι από πλευράς Αστυνομίας δεν υπήρξε καμία συμβολή στο να λειτουργήσει αυτή η κατάσταση.
Σε επερώτηση για το τι είδους προστασία ήθελε η ΓΣΕΕ, απάντησε ότι απέξω έπρεπε να υπάρχει αστυνόμευση, αφού «όταν γίνονται δηλώσεις ότι κάποιος θα έρθει και δε θα επιτρέψει να γίνει συνέδριο, έπρεπε κάτι να γίνει. Οπότε είτε η ΓΣΕΕ θα έπρεπε να πάρει τα λοστάρια και να πλακωνόμαστε ή να υπάρξει νομιμότητα, όπως ορίζει και ο Νόμος 1264».

Οι «νόθοι» αντιπρόσωποι
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν «νόθοι αντιπρόσωποι», όπως το ΠΑΜΕ καταγγέλλει, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι «αυτά είναι αστεία πράγματα, όσοι ψηφίζουν το κάνουν δίδοντας όλα τα στοιχεία τους. Είναι υπαρκτοί αντιπρόσωποι, λοιπόν, με μια άποψη διαφορετική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι νόθοι».
Όσο για το αν υπάρχουν αντιπρόσωποι που είναι εργοδότες, είπε ότι αυτό είναι αστείο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση