Μία σημαντική διοργάνωση για το χώρο της Ιστιοπλοΐας θα διεξαχθεί από 22 έως 25 Μαρτίου στην Καλαμάτα, υπό τη διοργάνωση του ΝΑΣ Καλαμάτας «Αίολος» και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. Πρόκειται για το πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος Optimist και Laser 4,7 στο οποίο θα συμμετάσχουν 150 αθλητές και αθλήτριες από 25 Συλλόγους.
Συνέντευξη Τύπου
Με την ευκαιρία της διεξαγωγής του εν λόγω πρωταθλήματος, δόθηκε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΝΑΣ Καλαμάτας «Αίολος», όπου μίλησαν ο Χάρης Βγενής, ο πρόεδρος του ΝΟ Καλαμάτας «Ο Ποσειδών» και έφορος ιστιοπλοΐας της ΕΙΟ Δημήτρης Κακαλίκας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα, ο πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, το μέλος του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Ιατρός-Καρδιολόγος και επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, ο Διευθυντής του ΚΑΝΕ Φιλάρετος Βούρκος.
● ΧΑΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι μετά από ανάθεση, από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβολαίου της ΕΙΟ και κατόπιν εισήγησης του Εφόρου της, Δημήτρη Κακαλίκα, ο σύλλογός μας θα φιλοξενήσει το Περιφερειακό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας κατηγορίας Optimist και Laser 4.7 από 22 έως 25 Μαρτίου στην Καλαμάτα.
Είναι ο πρώτος επίσημος αγώνας από το αγωνιστικό καλεντάρι – πρόγραμμα και τα παιδιά που θα κερδίσουν τις πρώτες θέσεις εδώ θα συμμετάσχουν σε έναν αγώνα στην Αθήνα για να συγκροτηθεί η εθνική ομάδα ιστιοπλοΐας στις αντίστοιχες κατηγορίες. Αναμένονται περί τους 150 αθλητές, συνοδοί, προπονητές, γονείς γιατί οι ηλικίες είναι από 7 έως 17 ετών. Η καρδιά της ιστιοπλοΐας όσον αφορά όλη την Πελοπόννησο, γεωγραφικά, θα χτυπά στην Καλαμάτα. Είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτή την διοργάνωση.»
Ευχαριστούμε τους εξής, γιατί χωρίς την βοήθειά τους η πραγματοποίηση αυτού του αγώνα θα ήταν αδύνατη: την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα στελέχη αυτής, γιατί διαχρονικά στηρίζουν τις διοργανώσεις του συλλόγου, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου η οποία διακρίνοντας το πόσο σημαντικό είναι για την Πελοπόννησο αυτές οι διοργανώσεις να γίνονται σωστά στηρίζει κι αυτή σαν συνδιοργανωτής. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας που συνεχώς είναι δίπλα μας, σε ό,τι αίτημα έχει καταθέσει ο σύλλογος. Την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης γιατί ανταποκρίνονται άμεσα σε όλα μας τα αιτήματα και τους ευχαριστούμε για την ευπρέπεια του χώρου. Το κέντρο αποκατάστασης «Διάπλαση» το οποίο μαζί με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης θα έχουν την υγειονομική περίθαλψη. Το Δήμο Καλαμάτας, τις δεκάδες επιχειρήσεις που στηρίζουν την διοργάνωση και τέλος θερμά τα μέλη του συλλόγου μας καθότι θα απαρτίζουν μία από τις μεγαλύτερες Επιτροπές Αγώνων που έχει δει ποτέ ο θεσμός. Θα είναι 35 άτομα μες τη θάλασσα, θα καλύπτουν όλες τις θέσεις που χρειάζεται για να γίνει ο αγώνας. Ο αθλητισμός κατ’ την έννοια του αθλητικού τουρισμού, γιατί μερικά παιδιά θα πάνε να διεκδικήσουν θέση στην Εθνική Ομάδα ενώ κάποια άλλα παιδιά και ενήλικες απλά θα απολαύσουν την πόλη μας, και η συγκεκριμένη διοργάνωση θα φέρει έναν κύκλο εργασιών στην πόλη πάνω από 80 χιλιάδες ευρώ. Κι είμαστε χαρούμενοι που συμβάλλουμε στον επιχειρηματικό και εργασιακό ιστό της πόλης».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΑΛΙΚΑΣ: «Καλή επιτυχία στους αγώνες. Ανάλογοι αγώνες διεξήχθησαν και παλιότερα στην Καλαμάτα. Ζητούμε τέτοιες διοργανώσεις να έρθουν εδώ, το θέλουν, τους αρέσει γιατί είναι ένας από τους καλύτερους στίβους. Συγχαίρω τον πρόεδρο του ΝΑΣΚ για την ανάληψη της διοργάνωσης».
ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας στηρίζει μια σπουδαία διοργάνωση που έχουν προβάλει και αναδείξει ενεργοί πολίτες, εκπρόσωποι συλλόγων του θαλάσσιου μετώπου της Καλαμάτας. Πρόκειται για το περιφερειακό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας Πελοποννήσου. Μια πολύ σημαντική διοργάνωση που αναδεικνύει τον ναυταθλητισμό στην πόλη της Καλαμάτας, την ενισχύει τουριστικά λόγω της αφίξεως 25 ομάδων και φυσικά θα παραμείνουν για 5 ημέρες στη πόλη κι αυτό είναι πολύ θετικό. Αναδεικνύεται η ομορφιά του θαλάσσιου μετώπου της πόλης και έχουν δρομολογηθεί πολύ όμορφες δραστηριότητες από ανθρώπους που αγαπούν την ιστιοπλοΐα. Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου βρισκόμαστε σταθερά δίπλα στη δράση ανθρώπων που αγαπούν την πόλη, τον ναυταθλητισμό και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τέτοιες πρωτοβουλίες».
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ: «Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες. Οφείλει να στηρίξει αθλητικές διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου που ουσιαστικά ενώνουν όλη την Πελοπόννησο. Η Καλαμάτα έχει όλα τα εχέγγυα να διοργανώσει παρόμοιες εκδηλώσεις και στο μέλλον και η ΠΕΔΠ θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια».
ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Συγχαίρουμε τον κ. Κακαλίκα εκ μέρους της Ομοσπονδίας και τον πρόεδρο του «Αιόλου» κ. Βγενή, όπως και τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Συλλόγων τους και αθλούμενους γι’ αυτό το γεγονός που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Από το θεσμικό μας ρόλο είμαστε υποχρεωμένοι και το κάνουμε συνειδητά να στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες, όπως είπε και ο πρόεδρος η συνεργασία είναι δεδομένη και εκ των προτέρων συμφωνημένη χωρίς να δημιουργούμε κανένα πρόσκομμα σε τίποτα. Είναι ευτυχία για την περιοχή μας που για ένα 4ημερο θα διοργανωθεί ένας τέτοιος αγώνας εδώ, που θα φέρει σε σημείο αναφοράς την Καλαμάτα για τον ναυταθλητισμό. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλη τη διοργάνωση».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Ως Δήμος Καλαμάτας, ως Διεύθυνση Καθαριότητας θεωρούμε υποχρέωσή μας να ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα των συλλόγων και να ευπρεπίζουμε τον χώρο, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σημαντικές εκδηλώσεις όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην Καλαμάτα.
Βέβαια, θα είναι και ξεχωριστοί οι αγώνες, διότι μιλήσαμε με τον πρόεδρο δύο μήνες πριν και μας είπε για την πρόθεσή του να τους αφιερώσει στην ανακύκλωση και να συμβάλει στην διαχείριση και προώθηση της ανακύκλωσης.
Εμείς θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που έχει σχέση με την ανακύκλωση στην πόλης μας και το περιβάλλον μας».
ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΒΟΥΡΚΟΣ: «Ευχαριστώ τον “Αίολο” και τον πρόεδρο κ. Βγενή που μας κάλεσε ως Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, που εδώ και 10 χρόνια εργαζόμαστε στην εκπαιδευτική καινοτομία. Ένα απ’ αυτά τα προγράμματα ήταν και το «Bottles to Boat», το οποίο σημαίνει από «μπουκάλια σε σκάφη», το οποίο πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό κύκλο που ξεκινά από τα σχολεία. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν 5 εργαστήρια στα σχολεία για την ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών. Στη συνέχεια το δεύτερο βήμα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού κύκλου είναι η συλλογή μπουκαλιών στα σχολεία στην πηγή δηλαδή, και μετά η μετατροπή τους μέσω ενός ειδικού ποδηλάτου το οποίο κόβει τα πλαστικό σε μικρά κομμάτι, μετά σε ένα επίσης ένα καινοτόμο μηχάνημα γίνεται λωρίδες και ένα δίχτυ πλαστικού το οποίο μπαίνει στο καλούπι του σκάφους και μετατρέπεται σε ιστιοπλοϊκό σκάφος. Όλα αυτά θα τα δείτε στην έκθεση. Σας καλούμε να δείτε την έκθεση και πως μπορεί με μια απλή διαδικασία ένας μαθητής με την δικιά του προσπάθεια να οδηγήσει στην δημιουργία ενός σκάφους ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας το πλαστικό υλικό που χρησιμοποιεί».
Σε παράλληλη έκθεση το πρώτο ιστιοπλοϊκό σκάφος από ανακυκλώσιμα υλικά
Σε παράλληλη εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση του πρώτου σκάφους από ανακυκλώσιμα υλικά που κατασκευάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Καλαμάτας από 15 νέους από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία και Πορτογαλία).
Οι νεαροί και νεαρές συμμετέχοντες βρέθηκαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μέσω του προγράμματος D.R.E.A.M., το οποίο οργανώθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας και Εκπαίδευσης Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (Κ.Α.ΝΕ.), σε συνεργασία με την ομάδα R.A.D.I.Kal.A.
Για την κατασκευή του πρώτου σκάφους τύπου optimist, βάρους 35 κιλών, χρειάστηκαν 10 ημέρες καθημερινής εργασίας και περίπου 3.100 πλαστικά μπουκάλια νερού των 500 ml. Το σκάφος αποδείχθηκε αξιόπλοο και «κυβερνήτης» στο πρώτο του ταξίδι στον μεσσηνιακό κόλπο, ήταν ο πρωταθλητής ιστιοπλοΐας, αθλητής του ΝΟΚ, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος.
«Ο αθλητισμός και η παιδεία πάνε μαζί για το σωματείο μας γι’ αυτό και αυτός ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην ανακύκλωση. Σε αυτό το σημείο ευχαριστούμε την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας στο πρόσωπό σας κ. Βασιλόπουλε για την άριστη συνεργασία που έχουμε -και για την διευθέτηση του χώρου για να υποδεχτούμε τόσο μεγάλο όγκο επισκεπτών – όπως επίσης και για τη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
Θα παρουσιαστεί στις παράλληλες εκδηλώσεις το πρώτο σκάφος που έχει φτιαχτεί από ανακυκλώσιμο υλικό και συγκεκριμένα μπουκάλια νερού, ώστε και οι μικροί αθλητές να συλλέξουν μπουκάλια και να φτιάξουν τα επόμενα σκάφη τα οποία θα χρησιμοποιούν για τον αθλητισμό» είπε ο πρόεδρος του ΝΑΣΚ «Αίολος», Χάρης Βγενής.
Στην στατική έκθεση θα παρουσιάζεται το πρώτο σκάφος και μαζί θα εκτίθενται και τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.
Μια σύντομη παρουσίαση της έκθεσης παρουσίασε μετά το πέρας της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στους εκπροσώπους των φορέων ο Διευθυντής του ΚΑΝΕ Φιλάρετος Βούρκος.
Στο σημείο θα υπάρχει, επίσης, περίπτερο του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών και ανά τακτικά χρονικά διαστήματα θα δίδονται σεμινάρια πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζοωγώνησης.
Επίσης οι Ναυτοπρόσκοποι Καλαμάτας θα έχουν το σκάφος που χρησιμοποιούν και θα κάνουν ναυταπροσκοπισμό με τους ενήλικες ή όποιον άλλο θέλει να μάθει να κωπηλατεί ή να ζει σαν ναυτοπρόσκοπος!
To Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νοτίου Ελλάδος Optimist και Laser 4,7 στην Καλαμάτα
![To Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νοτίου Ελλάδος Optimist και Laser 4,7 στην Καλαμάτα](https://www.tharrosnews.gr/wp-content/uploads/2020/02/111072_aiolos-2-990x742.jpg)