Στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
Μουσική και θέατρο είναι συγγενικές και «αλληλοκαλυπτόμενες» τέχνες και σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη ότι το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» θα συμμετάσχει στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που φιλοξενείται για 8η χρονιά στην Αρχαία Μεσσήνη. Ωστόσο, δεν ήταν οι τέχνες, αλλά το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και η πρωτοβουλία των φιλολόγων του σχολείου και ειδικότερα της διευθύντριας Τρισεύγενης Πουλοπούλου και του Ηλία Βλαχάκη, που οδήγησαν στην απόφαση να ανεβάσουν οι μαθητές της Β’ Λυκείου την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Συμμετέχοντας ψυχή τε και σώματι από τον περασμένο Οκτώβριο μαθητές και καθηγητές στο εγχείρημα, πλησιάζει η ώρα που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αυτή την Παρασκευή 12 Απριλίου (11 π.μ.) στο Εκκλησιαστήριο και είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα τους δικαιώσει, έχοντας ήδη κερδίσει σε πολλά άλλα επίπεδα.
Χθες στο Διοικητήριο, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη, Αντωνίας Μπούζα, δόθηκε συνέντευξη Τύπου.
Η κα Μπούζα τόνισε ότι «Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας βρίσκεται δίπλα στις δράσεις του Μουσικού Σχολείου, το στηρίζει σε πάρα πολλές εκδηλώσεις διότι ξέρουμε ότι στρέφει τα παιδιά στον πολιτισμό και τις τέχνες και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό διότι έτσι διαμορφώνονται υγιείς χαρακτήρες», ενώ πρόσθεσε για τον θεσμό του Φεστιβάλ στην Αρχαία Μεσσήνη, ότι «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία η οποία γίνεται τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο που έχουμε την τιμή να γίνεται στην Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο».
Συγκινημένη εμφανίστηκε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Τρισεύγενη Πουλοπούλου, εξηγώντας ότι περίμενε δέκα χρόνια «για να έχουμε την κατάλληλη μαθητική ομάδα στη Β’ Λυκείου που να μπορέσει να ενσαρκώσει όλη αυτή την υπέροχη τραγωδία του Σοφοκλή, την Αντιγόνη. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, όλοι όμως κατέθεσαν την ψυχή τους και συντελέστηκε ένα θαύμα», ενώ υπενθύμισε ότι το Μουσικό Σχολείο είχε παρουσιάσει μια ακόμα εκπληκτική μουσική παράσταση το 2011, με τίτλο “Μέλος Ελληνικόν”, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την αξιοποίηση του Εκκλησιαστηρίου.
«Τέτοιες στιγμές νοιώθουμε οι δάσκαλοι, ειδικά εμείς που είμαστε σε αυτό το υπέροχο σχολείο, υπερηφάνεια για τους μαθητές μας και ευελπιστούμε να συνεχιστεί αυτή η εκπαιδευτική και θεατρική μέθεξη» ανέφερε ακόμα η κα Πουλοπούλου, ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «Ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο ταξίδι γι’ αυτή την ευκαιρία που μας δόθηκε για να καταθέσουν την ψυχή τους παιδιά και να παρουσιάσουν αυτή την όμορφη παράσταση που ευελπιστούμε να την παρουσιάσουμε στις θεατροδράσεις που θα γίνουν τον Μάιο, αλλά και στο σχολείο μας».
Η κα Πουλοπούλου ευχαρίστησε ακόμα τους συναδέλφους της φιλόλογους στο σχολείο, όλους τους συντελεστές και υποστηρικτές. Μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Δήμο Μεσσήνης, την
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη, την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τους συλλόγους Γονέων-Κηδεμόνων και Αποφοίτων του σχολείου και το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο.
Με την σειρά του ο φιλόλογος Ηλίας Βλαχάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αποφασίσαμε παράλληλα με την παραδοσιακή διδασκαλία του κειμένου μέσα στην τάξη να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την διδασκαλία της τραγωδίας, αλλά με την αρχαία σημασία του όρου, με το να στήσουμε την παράσταση της Αντιγόνης επί σκηνής.
Ύστερα από μήνες προετοιμασίας με τους μαθητές μας –κάθε Κυριακή από τον Οκτώβριο ήμασταν στο Μουσικό Σχολείο και κάναμε πρόβες- διαπιστώσαμε ότι τα οφέλη τελικά ήταν πολλά. Ως γνωστόν το σχολικό θέατρο βοηθά ποικιλοτρόπως τους μαθητές να ανακαλύψουν πράγματα που δεν μπορούσαν να φανταστούν ποτέ ότι τα διαθέτουν. Εγώ θα σταθώ μόνο στην τόνωση της αυτοπεποίθησης των παιδιών. Ανακάλυψαν και τα ίδια για τον εαυτό τους σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Επίσης, το γνωστικό αντικείμενο για μας, που το πρωί το διδάσκουμε μέσα στην τάξη και το απόγευμα της Κυριακής πηγαίναμε να μετουσιώσουμε το κείμενο σε πράξη, καθώς οι μαθητές προσπαθούσαν να υποδυθούν τους ήρωες για τους οποίους διδάσκονταν το πρωί, να αισθανθούν πράγματα που οι ήρωες κάθε φορά ένοιωθαν…
Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο η αφομοίωση και κατανόηση του κειμένου ήταν πιο πλήρης και πιο επαρκής».
Ο κ. Βλαχάκης τόνισε ακόμα ότι η θεατρική παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, πρωτότυπη, την οποία συνέθεσε (και δίδαξε στα παιδιά) ο Τηλέμαχος Βούλγαρης.
Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων η Φρόσω Κατσαφάδου, έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά και στους καθηγητές τους για το χρόνο και τις προσπάθειες που αφιέρωσαν.
Τέλος, μίλησαν οι πρωταγωνιστές του έργου, με τον Κρέοντα, Νίκο Σωτηρόπουλο, να αναφέρει: «Μέσα από τις πρόβες έχουμε φτάσει σε σημείο να κατανοούμε πάρα πολύ καλά το κείμενο και να γνωρίζουμε την ιστορία και το πώς αντιλαμβάνονταν οι πρόγονοί μας, τη μετάδοση της γνώσης μέσω του θεάτρου. Μπορεί να υπήρχαν πολλές δυσκολίες και διαφωνίες, αλλά στο σημείο που έχουμε φτάσει έχει βγει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Ελπίζουμε να αρέσει και στο κοινό».
Η Αντιγόνη, Γεωργία Αγγελοπούλου, ιδιαίτερα ευχαριστημένη για την ευκαιρία που έχει να ενσαρκώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ξεχωρίζει την ηρωίδα ως σύμβολο του διαχρονικού φεμινισμού, που κάνει «αγώνα να αναδείξει την αξία της σε ανδροκρατούμενες κοινωνίες. Έκανε την υπέρβαση και τόλμησε να καταπατήσει τους νόμους και να στηριχθεί στην αδελφική της αγάπη έτσι ώστε να κάνει το χρέος της και να θάψει τον αδελφό της έτσι όπως ακριβώς πρέπει από τους νόμους των θεών».
Συντελεστές
Απόδοση στη νεοελληνική: Γιώργος Τζαβέλας
Σκηνοθεσία: Βασίλης Φλώρος
Διδασκαλία κειμένου: από τους φιλολόγους: Ελένη Αγγελοπούλου, Πετρούλα Αθανασοπούλου, Ηλίας Βλαχάκης, Τρισεύγενη Πουλοπούλου
Γεωργία Αγγελοπούλου (Αντιγόνη), Φωτεινή Κατσαμπάνη (Ισμήνη), Νίκος Σωτηρόπουλος (Κρέων), Νίκος Ποταμούσης (φύλακας), Γιώργος Αποστολόπουλος (Αίμων), Γιώργος Μπάκας (Τειρεσίας), Πάνος Σωτηρόπουλος (οδηγός μάντη), Νικόλας Θανάση (Άγγελος/Εξάγγελος), Θεοδώρα Μαρκοπούλου (Ευρυδίκη), Γιάννης Αντωνόπουλος, Αλέξανδρος Σταφυλαράκης (φρουροί).
Χορός: Ειρήνη Μπορτόνε, Αλεξάνδρα Κουδούνη, Πηνελόπη Αλευρά, Κυριακή Κάρτσωνα, Αρχοντία Τσαΐρη.
Μουσική σύνθεση-διδασκαλία: Τηλέμαχος Βούλγαρης.
Μουσικό σύνολο: Κωνσταντίνα Κιούλου (κλαρινέτο), Νικόλας Σπυρακόπουλος (σαξόφωνο), Κωνσταντίνος Κατελάνος (τρομπέτα), Παναγιώτης Μπάκας (ευφώνιο), Τάσος Τρίτας (κιθάρα), Γιάννης Χριστόπουλος, Γιάννος Μπάκας (κρουστά).