Παραμένει η καταδίκη του για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως
Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο παιδίατρος που καταδικάσθηκε και σε δεύτερο βαθμό για το θάνατο του 8χρονου Γιώργου το Μάιο του 2011.
Η υπόθεση είχε συγκλονίσει τη Μεσσηνία, όταν εκδικαζόταν, από τον τραγικό τρόπο που ένα παιδί έχασε τόσο ξαφνικά τη ζωή του, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.
Σε δεύτερο βαθμό, τον Ιούνιο του 2018, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Καλαμάτας είχαν καθίσει ως κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως ο τότε επιμελητής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και η τότε ειδικευόμενη παιδίατρος που χειρίστηκε το περιστατικό του παιδιού στα Επείγοντα.
Ο παιδίατρος κρίθηκε και σε δεύτερο βαθμό ένοχος με τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και καταδικάσθηκε σε 18 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή. Η ειδικευόμενη παιδίατρος στο δεύτερο βαθμό αθωώθηκε.
Απόρριψη αίτησης
Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας ο παιδίατρος κατέθεσε αίτηση αναίρεσής της στον Άρειο Πάγο. Αυτή συζητήθηκε το Φεβρουάριο και αυτές τις μέρες εκδόθηκε η απόφασή, με την οποία ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση.
Η τραγική ιστορία του 8χρονου Γιωργάκη και της οικογένειάς του ξεκίνησε το Μάιο του 2011. Ήταν Παρασκευή όταν η μητέρα με τον 8χρονο πήγαν στην ιδιώτη παιδίατρο που τον παρακολουθούσε για τακτική επίσκεψη, ώστε να κάνει εμβόλιο ηπατίτιδας. Η μητέρα είχε παρατηρήσει ότι το παιδί έχει χάσει ένα κιλό και η γιατρός συνταγογράφησε αιματολογικές εξετάσεις, τις οποίες η μητέρα προγραμμάτιζε να κάνει τη Δευτέρα, χωρίς όμως να διαγνωσθεί ή να παρατηρηθεί κάτι ύποπτο από την κλινική του εξέταση.
Την επόμενη ημέρα το παιδί ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του, ενώ την Κυριακή πήγε βόλτα με τον παππού του. Επέστρεψαν, όμως, γρήγορα και ο 8χρονος παραπονέθηκε για πόνο στην κοιλιά. Συνέχισε δε να δείχνει αδιάθετος και όπως είχε πει η μητέρα, τηλεφώνησε στην ιδιώτη γιατρό, η οποία της ανέφερε ότι υπάρχει ίωση γαστρεντερίτιδας και συνέστησε ηλεκτρολυτικό διάλυμα και ειδική διατροφή. Το απόγευμα το παιδί έκανε εξαγωγή, ενώ τη Δευτέρα δεν το έστειλε σχολείο.
Παιδικός διαβήτης
Τρίτη ξημερώματα οι γονείς βρήκαν το παιδί όρθιο και με δυσκολία αναπνοής. Το μετέφεραν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με το παιδί να έχει πλήρη διαύγεια και να περπατάει κανονικά. Εκεί, τον εξέτασε η ειδικευόμενη παιδίατρος, του πήραν αίμα για εξετάσεις και του έβαλαν ορό γλυκόζης.
Ύστερα, όμως, από κάποια ώρα η μητέρα αντιλήφθηκε έντονη κινητικότητα, έγινε αντικατάσταση του ορού γλυκόζης με άλλον και οι γονείς ενημερώθηκαν ότι θα γίνει εισαγωγή του παιδιού στην Παιδιατρική.
Στην Παιδιατρική, ο επιμελητής που καταδικάσθηκε ενημέρωσε τους γονείς ότι το παιδί έχει παιδικό διαβήτη και θα διακομισθεί στο «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.
Με ασθενοφόρο ξεκίνησε η διακομιδή του παιδιού με τη μητέρα και μια ειδικευόμενη παιδίατρο. Δέκα λεπτά, όμως, αφότου είχαν ξεκινήσει το παιδί άρχισε να μελανιάζει και να μην ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα. Με εντολή από το Νοσοκομείο Καλαμάτας επέστρεψαν. Το παιδί μπήκε στην Ανάνηψη γιατί είχε υποστεί ανακοπή, οι γιατροί το επανέφεραν και διασωληνωμένο αναχώρησε πάλι με ασθενοφόρο για Αθήνα. Όμως, τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας το παιδί κατέληξε από εγκεφαλικό οίδημα λόγω διαβητικής κετοξέωσης.
Της Βίκυς Βετουλάκη