Πεζοδρόμια, καθαριότητα, φωτισμός τα πρώτα αιτήματα στην ατζέντα
Την προηγούμενη εβδομάδα το «Θάρρος» άρχισε να μεταφέρει τα αιτήματα των πολιτών στο νέο δήμαρχο Καλαμάτας. Όπως είχαμε γράψει τότε, δε θα μείνουμε μόνο στο κέντρο, αφού, όπως λένε οι κάτοικοι συχνά, Καλαμάτα δεν είναι μόνο η πλατεία. Έτσι, λοιπόν, βρεθήκαμε στα Γιαννιτσάνικα, μια περιοχή πυκνοκατοικημένη αλλά και με πολλά προβλήματα.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι από τη διασταύρωση με τη Β. Γεωργίου έως το αδιέξοδο της Λακωνικής δεν είδαμε ούτε μία (!) διάβαση, ενώ αυτό που μας φαίνεται παράλογο στην οδό Αναγνωσταρά, να υπάρχει δηλαδή κάδος πάνω στο πεζοδρόμιο και να είναι υποχρεωμένος ο πεζός να κατεβαίνει στο δρόμο, είναι κάτι σύνηθες στη Λακωνικής.
Τι θέλουν, λοιπόν, οι κάτοικοι εκεί από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας;
Τα ρέματα Κεραζένια και Πολίτεϊκο δεν καθαρίζονται, παρατήρησε η κα Βάσω Τρουπάκη, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν πολλές φορές υπερχειλίσει και να έχουν σημειωθεί ζημιές.
Η ίδια ζητά, επίσης, να ανοίξει ξανά το τμήμα της οδού Λακωνικής που έχει κλείσει, καθώς από τότε που σταμάτησε η κυκλοφορία εκεί η ζημιά στα καταστήματα είναι μεγάλη.
Ένα άλλο ζήτημα που θέλει λύση είναι αυτό του φωτισμού στους δρόμους, συμπλήρωσε η κα Αγγελική Χριστοφόρου, καθώς πολύ συχνά οι κολώνες είναι σβηστές.
Τέλος, από το νέο δήμαρχο ζητούν «να κοιτά» και τις συνοικίες, αφού πόλη δεν είναι μόνο το κέντρο.
Το ζήτημα των ταχυτήτων επισήμανε ο κ. Γιώργος Πετρέας. Όπως είπε, τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα στην οδό Λακωνικής τρέχουν πολύ και έτσι κινδυνεύουν και οι πεζοί και οι οδηγοί.
Μάλιστα, αρκετοί έχουν σκοτωθεί σε διάφορα σημεία της περιοχής.
«Μια μάνα με το καροτσάκι του παιδιού της από πού θα περάσει;» αναρωτήθηκε ο κ. Θανάσης Σταυριανέας, ξεκινώντας από το πρόβλημα των πεζοδρομίων της Λακωνικής.
Όσο για την καθαριότητα στα Γιαννιτσάνικα, σχολίασε ότι ευπρεπισμός γίνεται μόνο όταν έρχεται η εικόνα της Παναγίας, «όλο τον υπόλοιπό καιρό τα χορτάρια είναι παντού και αυτό πρέπει να αλλάξει».
Γενικότερα για την πόλη, παρατήρησε ότι και οι κάτοικοι «πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και μην περιμένουμε τα πάντα από το νέο δήμαρχο».
Χαρακτηριστικά ανέφερε το ζήτημα των θέσεων πάρκινγκ: «Όλοι γνωρίζουμε ότι στο κέντρο υπάρχει πρόβλημα, αλλά όλοι συνεχίζουμε να φτάνουμε μέχρι εκεί για να παρκάρουμε. Άρα, θα πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε κάποια πράγματα».
Επανερχόμενος στην περιοχή του, ο κ. Σταυριανέας μας είπε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με μηχανάκια και αυτοκίνητα που αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες, παρότι είναι κατοικημένη.
Ο κ. Τάσος Ζαχαρέας, που επίσης ζει χρόνια στην περιοχή, μιλώντας για τα προβλήματά της ανέφερε ότι δεν υπάρχουν διαβάσεις σε όλο το μήκος της Λακωνικής μετά τη Β. Γεωργίου.
Για τον ίδιο δρόμο συμπλήρωσε ότι τα πεζοδρόμια είναι σε τραγική κατάσταση και κάποια, μάλιστα, σημεία αδιάβατα, οπότε ένας πεζός αναγκάζεται είτε να περνά στο απέναντι πεζοδρόμιο για να προχωρήσει είτε να κατέβει στο οδόστρωμα.
Άλλο ζήτημα που κατά τον ίδιο χρειάζεται λύση είναι αυτό με τα νερά της βροχής: όταν βρέχει, πολλά σημεία των Γιαννιτσανίκων πλημμυρίζουν.
Επιπρόσθετα, υπάρχει ζήτημα με το φωτισμό, αφού με την πρώτη βροχή η περιοχή βυθίζεται στο σκοτάδι, για να συμπληρώσει ακόμη πως πολλοί κάθετοι και παράλληλοι της Λακωνικής δρόμοι είτε δεν έχουν καθόλου πίσσα είτε αυτή είναι σε άθλια κατάσταση.
Τέλος, θέλησε να ζητήσει από το νέο δήμαρχο να ασχοληθεί με το θέμα του φωτισμού γενικότερα, διότι υπάρχουν σημεία στα οποία κάθε βράδυ κυριαρχεί το σκοτάδι και έτσι ο κόσμος φοβάται, ενώ πολλές φορές έχουν σημειωθεί κλοπές στα σπίτια.
Χρόνια κάτοικος της περιοχής και η κα Αθηνά Κονταξή, που ζει σε κάθετο της οδού Λακωνικής, αυτό που ζητά είναι να υπάρξει ενδιαφέρον γενικότερα για τις κάθετες οδούς, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, με τις λακκούβες να κυριαρχούν και έτσι ανά πάσα στιγμή οι κάτοικοι να κινδυνεύουν να τραυματιστούν.
Πρόσθεσε, δε, ότι ελπίζει ο νέος δήμαρχος να δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή, αφού αισθάνεται ότι είναι εγκαταλελειμμένη, ενώ στη βόρεια πλευρά των Γιαννιτσανίκων, όπου έχει δημιουργηθεί ο Περιμετρικός, έχουν αναπτυχθεί χορτάρια και δε γίνεται καθαρισμός, με συνέπεια συχνά να εμφανίζονται φίδια.
Ως κάτοικοι, όπως είπε, πολλές φορές έχουν μαζέψει υπογραφές και έχουν ζητήσει καθαρισμό, αλλά οι απαντήσεις των υπευθύνων περιορίζονται στο «θα».
Τελος, για το φωτισμό σχολίασε ότι συχνά δε λειτουργεί, με το Δήμο να τα ρίχνει στη ΔΕΗ και το ανάποδο, σημειώνοντας ότι και η ίδια έχει πέσει θύμα κλοπής.
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Μπούνα, τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος είναι πολλά. Ξεκίνησε μιλώντας για τις στάσεις του αστικού λεωφορείου, όπου δεν υπάρχουν κουβούκλια.
Έτσι, όσοι περιμένουν το αστικό είναι έρμαια της βροχής, του αέρα, αλλά και του ήλιου. Επίσης, όλη η περιοχή στερείται διαβάσεων πεζών και, ως εκ τούτου, ηλικιωμένοι αλλά και παιδιά ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν.
Όσο για την καθαριότητα σε δρόμους και πεζοδρόμια, μας είπε ότι καθαρισμός γίνεται μόνο όταν στην περιοχή φθάνει η εικόνα της Δήμιοβας, ενώ για το φωτισμό σχολίασε ότι είναι ανεπαρκής.
Άλλο σημαντικό θέμα που πρέπει να λύσει ο νέος δήμαρχος, πρόσθεσε, είναι η αποπεράτωση του σχεδίου πόλης της περιοχής.
Όπως παρατήρησε, οι αρμόδιοι πήγαν εκεί, το ξεκίνησαν, αλλά ποτέ δεν το ολοκλήρωσαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στα αποχετευτικά δίκτυα. Τα, δε, νερά λιμνάζουν και το χειμώνα υπάρχουν λάσπες, ενώ το καλοκαίρι κουνούπια.
Επίσης ο κ. Μπούνας θεωρεί μέγα ζήτημα αυτό της Λακωνικής που έκλεισε.
Από τη στιγμή που έκλεισε-υποστήριξε- υποβαθμίστηκε πάρα πολύ και όλοι οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πλέον, μιας και η κίνηση έχει πέσει κατά πολύ και μαζί ο τζίρος τους.
Τέλος, ο κ. Μπούνας μίλησε για τα φανάρια του Περιμετρικού, λέγοντας πως παντού έχουν δημιουργηθεί κυκλικοί κόμβοι.
Εκεί δε που έχουν μπει φανάρια, δεν είναι σωστά ρυθμισμένα, κι έτσι ζήτησε είτε να φύγουν και να γίνει κυκλικός κόμβος είτε να ρυθμιστούν από την αρχή σωστά.
Στη νότια πλευρά της Λακωνικής μένουν οι κ.κ Βάσω Κορκονέα και Ιωάννα Κυριακοπούλου. Όπως είπαν, πρωταρχικό είναι το πρόβλημα του φωτισμού στους δρόμους, καθώς συχνά οι λάμπες είναι σβηστές.
Πέρα από το περιστασιακό αυτό πρόβλημα, οι κολώνες είναι πολύ αραιές και ο φωτισμός τους πολύ χαμηλός.
Έτσι υπάρχουν σκοτεινά σημεία, ενώ αρκετοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να βάλουν φώτα στα σπίτια τους και να τα αφήνουν όλο το βράδυ ανοιχτά για να φωτίζεται ο δρόμος.
Είχαν, δε, συγκεντρώσει σχετικά υπογραφές, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα. Υπογραφές είχαν μαζέψει και για ένα σήμα Stop, αλλά ούτε σε αυτό το αίτημα ανταποκρίθηκαν οι αρμόδιοι.
Άλλο που ζητούν από το νέο δήμαρχο είναι να δημιουργηθεί, επιτέλους, μια πλατεία στην περιοχή.
Όπως είπαν, υπάρχει χώρος απέναντι από την εκκλησία, αλλά χρειάζεται αναδιαμόρφωση, αφού αυτή τη στιγμή είναι ένα μεγάλο παρκινγκ.
Επίσης, επισήμαναν ότι υπάρχουν αρκετά σημεία στην περιοχή όπου συμπολίτες θεωρούν ότι είναι χωματερές και έτσι πετούν ό,τι μπάζα έχουν, ζητώντας κάποιο μέτρο ώστε να σταματήσει το φαινόμενο.
Μια γενικότερη άποψη εξέφρασε η κα Έλενα Κουρελέα. Όπως είπε, λοιπόν, στην περιοχή που μένει πρέπει να δημιουργηθούν σωστά πεζοδρόμια, αφού η Λακωνικής παραμένει επικίνδυνη, όπως και διαβάσεις σε όλο το μήκος του δρόμου και ειδικά σε σημεία που συγκεντρώνονται μαθητές και σπουδαστές. Όπως υποστήριξε, στη διασταύρωση της Λακωνικής με τη Β. Γεωργίου υπάρχει σχολικό συγκρότημα, αλλά και ΙΕΚ, κι έτσι εκατοντάδες νέοι περνούν από εκεί.
Μιλώντας τώρα για την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, ζητά να επεκταθούν οι ποδηλατόδρομοι σε όλη την πόλη, ενώ σε όσους έχουν κατασκευαστεί ήδη να γίνουν βελτιώσεις, αφού δεν είναι καθόλου ασφαλείς.
Αναφερόμενη στο ζήτημα των ποδηλάτων, είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους δημότες να τα χρησιμοποιούν ως βασικό μέσο μεταφοράς στην πόλη, όπως, για παράδειγμα, cycle to work scheme κ.λπ.
Με αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι θα έχουν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής και η πόλη θα είναι πιο καθαρή, αλλά και το κέντρο θα αποσυμφοριστεί από την κίνηση.
Παράλληλα, ζητά να αναβαθμιστεί ο ρόλος των αστικών λεωφορείων, να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να υπάρξουν ηλεκτρονικές στάσεις σε όλη την πόλη, ώστε ο κάθε πολίτης να ξέρει πότε θα περάσει το λεωφορείο.
Κατά την ίδια, πρέπει να λειτουργήσει ξανά το τραμ, «ένα μέσο που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, που κι αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της κίνησης στο κέντρο, αλλά και θα δώσει στην Καλαμάτα χροιά ευρωπαϊκής πόλης».
Τέλος, ζητά ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με εκμετάλλευσή του όλο το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ κάτι τολμηρό, που πρέπει να γίνει, είναι η πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου.
Ξεχασμένο και το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής
Στα Γιαννιτσάνικα υπάρχει το 22ο Δημοτικό Σχολείο και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, κα Χρυσάνθη Κυριακουλάκου, ζητά παρεμβάσεις από το νέο δήμαρχο.
Όπως είπε, έπειτα από χρόνια δημιουργήθηκε πεζοδρόμιο για την πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο, αλλά κατασκευάστηκε μόνο από τη μία πλευρά και, μάλιστα, οι κολώνες δε μετακινήθηκαν, έχοντας μείνει στο οδόστρωμα.
Μιλώντας για το κτηριακό, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, καθώς πρόκειται για κτήριο που έχει κατασκευαστεί από το 1995 και έκτοτε δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση.
Βάψιμο έγινε μόνο εσωτερικά πριν από δύο χρόνια και, μάλιστα, με χρήματα και προσωπική εργασία του Συλλόγου Γονέων.
Η δε συνεισφορά του Δήμου, όπως είπε, ήταν μικρή, περιοριζόμενη σε μέρος των χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν.
Όσο για τα χρήματα που δίδονται στη διεύθυνση του σχολείου, έχουν μειωθεί κατά πολύ, ενώ οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ είναι μεγάλοι και έτσι αρκετά δίνονται για την αποπληρωμή τους, με αποτέλεσμα άλλες ανάγκες του σχολείου να μην καλύπτονται.
Άλλο θέμα που έθιξε είναι ότι στο προαύλιο δεν υπάρχει στέγαστρο.
Έτσι, όταν βρέχει ή έχει ήλιο, τα παιδιά αναγκαστικά προαυλίζονται στο εσωτερικό του σχολείου, ενώ ούτε γυμναστική μπορεί να γίνει έξω, με αποτέλεσμα να επικρατεί φασαρία κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Επιπλέον, υπάρχει πρόβλημα στεγανοποίησης στο κτήριο και όταν βρέχει, από πολλά σημεία εισχωρούν νερά στο εσωτερικό, ενώ σε ένα τμήμα του προαυλίου υπάρχει καθίζηση.
Από εκεί, μάλιστα, περνά η αποχέτευση και πολλά λύματα παραμένουν.
Κλείνοντας η κα Κυριακουλάκου παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα ασυντήρητο κτήριο, με το διευθυντή και τους δασκάλους να προσπαθούν να μη γίνονται άλλες φθορές, που λογικό είναι να υπάρχουν, αφού είναι κτήριο 20+ετών.
Ωστόσο, παρά τα αιτήματα και του Συλλόγου, με επιστολές, δεν πήραν ποτέ απάντηση.
Έτσι, οι γονείς των μαθητών κάνουν παζάρια και χορούς, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα και να γίνουν εργασίες στο σχολείο, εργασίες κατά το μέτρο του δυνατού, αφού, π.χ., το να το βάψουν εξωτερικά ξεπερνά τις δυνατότητές τους.
Επαγγελματίας στην περιοχή για χρόνια και η κα Ελένη Τενέντε, που, όπως είπε, λόγω των προβλημάτων στα φρεάτια έχει πλημμυρίσει δύο φορές η επιχείρησή της. Αυτό, λοιπόν, που ζητά από το νέο δήμαρχο είναι τα καθαριστούν τα φρεάτια.
Ειδικότερα δε στο τμήμα της Λακωνικής που έχει μετατραπεί σε αδιέξοδο, τα νερά μαζεύονται και φτάνουν στην πλευρά της εκκλησίας με ορμή και σε μεγάλη ποσότητα.
Κατά την ίδια, θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα φρεάτια, ενώ επανέλαβε το αίτημα να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία το κομμάτι της οδού Λακωνικής που έχει κλείσει.
Σημαντικό για την ίδια είναι και το ζήτημα του φωτισμού. Σπάνια, σχολίασε, όλα τα φώτα λειτουργούν σωστά, ενώ, τέλος, ζητά στην περιοχή να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση.
Όπως μας ανέφερε, ένα βράδυ που πήγε να πετάξει τα σκουπίδια υπήρχε άτομο που περίμενε για να τη ληστέψει, αλλά ευτυχώς ο γιος της την προστάτεψε.
Τελευταία μίλησε η κα Αντιγόνη Χαρίτση, η οποία ζητά από το νέο δήμαρχο να δημιουργήσει ουσιαστικά μια πλατεία, αφού χώρος υφίσταται και δεν είναι λογικό όλη η περιοχή να μη διαθέτει μία.
Επίσης, ζητά ανακατασκευή των πεζοδρομίων, ώστε να γίνουν σωστά. Να είναι ένα έργο ολοκληρωμένο και όχι τμηματικά πεζοδρόμια, που έχουν προβλήματα, κυρίως με κάδους που τα κόβουν στα δύο και κρύβουν την ορατότητα στα οχήματα, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ατυχήματα.
Επίσης, θέλει από το νέο δήμαρχο να διαμορφώσει τη μία και μοναδική παιδική χαρά που υπάρχει στην περιοχή, καθώς τα παιχνίδια είναι παλιά και λίγα, ενώ είναι γεμάτη σκουπίδια και χορτάρια.
Ακόμα ζήτησε να δημιουργηθούν διαβάσεις στην περιοχή και ειδικότερα στα σημεία που υπάρχουν σχολεία, αλλά και παρεμβάσεις στους κάθετους δρόμους της Λακωνικής, διότι σε πολλά σημεία μαζεύονται νερά και οι κάτοικοι δεν μπορούν να μπουν στο σπίτι τους.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση