-«Χείμαρρος» ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και εκ νέου υποψήφιος σε συνέντευξη Τύπου από την Καλαμάτα
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το πρωί ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές, Γιώργος Κύρτσος, στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Μεσσηνία.
Ο κ. Κύρτσος ξεκίνησε αναφέροντας τους τρεις στόχους της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των ευρωεκλογών. Πρώτος στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι ξεκάθαρα η «περισσότερη Ευρώπη». Σε επίπεδο άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, αλλά και κοινής πολιτικής στο προσφυγικό. Πρόσθεσε ότι υπάρχει προβληματισμός από την άνοδο των «ακροδεξιών» σχημάτων που επιθυμούν λιγότερη Ευρώπη, αλλά η απάντηση σε αυτούς θα είναι η επικράτηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως και της Νέας Δημοκρατίας, που επιθυμούν ακόμα περισσότερη «Ευρώπη», πάντα με εθνική λογική.
Ο δεύτερος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η σύνδεση του «ευρωπαϊκού πλαισίου» με τις ανάγκες της χώρας και η κατάλληλη αξιοποίηση των «εργαλείων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνουν πρόσθετες ευκαιρίες για τους πολίτες και ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Τρίτος και τελευταίος στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σ’ αυτές τις εκλογές, όπως επισήμανε ο κ. Κύρτσος, είναι η «συντριπτική» ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα περάσει ένα πολιτικό μήνυμα για αλλαγή και στη χώρα.
Ως δημοσιογράφος δεν απέφυγε και τις προβλέψεις, εκφράζοντας την άποψη ότι μετά τις εκλογές του Μαΐου η Νέα Δημοκρατία θα έχει 7-9 ευρωβουλευτές από 5 που έχει σήμερα, κάτι πολύ σημαντικό, όπως ανέφερε, καθώς θα υπάρχει εκπροσώπηση σε όσο τον δυνατόν περισσότερες επιτροπές και μεγαλύτερο ειδικό βάρος στη διαμόρφωση πολιτικής και πίεσης για επίτευξη στόχων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αναφορικά με τη διαφορά των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές, ο κ. Κύρτσος προχώρησε στην πρόβλεψη ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι μπροστά με 7- 11% από το ΣΥΡΙΖΑ.
Εν συνεχεία ανέλυσε το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται στο Ευρωκοινοβούλιο και με το «Brexit», το οποίο έχει καθυστερήσει και, όπως όλα δείχνουν, οι Βρετανοί θα συμμετάσχουν κανονικά στις ευρωκλογές. Εκεί η διαφαινόμενη επικράτηση του κόμματος του Φάρατζ θα δημιουργήσει, όπως είπε, ένα πιο σύνθετο σκηνικό και λίγο οξύμωρο, καθώς ευρωσκεπτικιστές Βρετανοί θα βρίσκονται μέσα στην Ευρωβουλή, ενώ θα συνεχίζεται η συζήτηση εξόδου της Βρετανίας.
Παράλληλα, ο κ. Κύρτσος έκανε γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία, ως μέλος και του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος, όπως τόνισε, τάσσεται υπέρ της χώρας μας στο αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, έχει πιο στιβαρή πολιτική άποψη γύρω από το προσφυγικό, ενώ αρκετά αυστηρή είναι και η στάση του απέναντι στην Τουρκία, σε σχέση με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρώπης.
Ο κ. Κύρτσος δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, τόνισε το ιδιωτικό χρέος των πολιτών που διπλασιάστηκε αυτά τα 4 χρόνια, προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία… Μίλησε για μια «βάναυση» ανακοπή της ανεργίας, καθώς δημιουργείται μια γενιά των 360 ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι οι καταναλωτικοί φόροι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν «συντρίψει» κάθε ευρωπαϊκό ρεκόρ. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για την τιμή της βενζίνης, η οποία, όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη μετά την Ολλανδία, σχολιάζοντας ότι στη Γαλλία τα «κίτρινα γιλέκα» ξεσηκώθηκαν, ενώ η χώρα τους έχει την πέμπτη τιμή στην Ευρώπη και πολύ μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε εθνικά απαράδεκτη! Προχώρησε, δε, στο συμπέρασμα πως «Οικονομία – Σκόπια – Κοινωνία» είναι αυτά που θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε, δε, ότι σε μια τετραετία, οπότε στην Ευρώπη οι μικροί και οι μικρομεσαίοι αναπτύχθηκαν με «γοργούς» ρυθμούς και ειδικά οι προερχόμενες χώρες από μνημόνια, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, η χώρα έμεινε «στάσιμη» παρουσιάζοντας ανάπτυξη του ύψους 2%.
Κλείνοντας κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές, τονίζοντας ότι γνωρίζουν πώς να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.
«Ο πιο διαπλεκόμενος πολιτικός στη χώρα ο κ. Τσίπρας… Γλείφει εκεί που έφτυνε στην Ευρώπη»
Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις από τα τοπικά ΜΜΕ. Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ε.Ε. μπορεί να «κοντραριστεί» με συμφέροντας τοπικών «ολιγαρχών» που εκτός της τιμής της βενζίνης κρατούν πολύ υψηλά και τις τιμές των διοδίων, ο κ. Κύρτσος απάντησε αφοπλιστικά όχι, καθώς ο ίδιος είχε θέσει στην κα Βαστάγκερ υποθέσεις δρόμων υποτιθέμενου ΣΔΙΤ, όπου το κράτος τούς πλήρωσε δύο και τρεις φορές, αλλά δέχθηκε την απάντηση ότι γι’ αυτές τις υποθέσεις υπεύθυνη είναι η εθνική επιτροπή ανταγωνισμού, που, όπως σημείωσε, είναι μάλλον «δύσκολο» να τα βάλει με τους ολιγάρχες.
Η επόμενη ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Κύρτσος ήταν αν ανησυχεί με την άνοδο της ακροδεξιάς. Αρχικά προχώρησε σε ένα διαχωρισμό της έννοιας ακροδεξιάς, λέγοντας ότι «τελευταία» στη χώρα όποιος τολμά να αντιδρά στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζεται «ακροδεξιός». Ακροδεξιοί, όπως πρόσθεσε, δε λογίζονται ούτε οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς καμία πολιτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο δεν τους αποδέχεται, διότι τους θεωρούν «νεοναζί».
Ως ακροδεξιούς σημείωσε ότι εννοεί αυτούς που προτάσσουν το εθνικό τους συμφέρον από την Ευρώπη, βάζοντας συνθήματα όπως «Πρώτα η Πολωνία», «Πρώτα η Βουλγαρία» κ.ο.κ., σχολιάζοντας ότι ναι μεν ανησυχεί, αλλά το ευτύχημα είναι ότι όλες αυτές οι ομάδες, λόγω του ότι η κάθε μία προτάσσει τα συμφέροντας της χώρας τους, μεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Πρόσθεσε ότι τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη επικράτησε ο αριστερόστροφος λαϊκισμός, όπως εκφράστηκε κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ και από τους Ποδέμος, που πολύ γρήγορα εξασθένισε και βρίσκεται τώρα σε ύφεση, και τη θέση του έχει πάρει ο δεξιόστροφος λαϊκισμός, που βρίσκει πάτημα στην έξαρση των ισλαμιστικών επιθέσεων, που οι Ευρωπαίοι πολίτες τη συνδέουν και με το προσφυγικό.
Ο κ. Κύρτσος δέχθηκε και ερώτηση σχετικά με τη στήριξη τόσο του ίδιου όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βέμπερ, τον οποίο το τελευταίο διάστημα σε όλες τις ομιλίες του ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει ως ανθέλληνα. Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ήταν ιδιαίτερα καυστικός, καθώς σημείωσε ότι μόνο και μόνο αυτή η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα αποδεικνύει τον «τυχοδιωκτισμό» του. Ανέφερε, δε, ότι ο κ. Βέμπερ είναι στενός συνεργάτης της κας Μέρκελ, την οποία, αφού για χρόνια έβριζε ο κ. Τσίπρας, τα τελευταία χρόνια «γλείφει εκεί που έφτυνε». Σημείωσε, δε, ότι είναι προκλητικό να μιλά εν όψει ευρωεκλογών για ανθέλληνες, ρίχνοντας νερό στο «μύλο» του λαϊκισμού των ευρωσκεπτικιστών, καλώντας τον δε να πει στο λαό ποιους εννοεί ως «φιλέλληνες». Σημείωσε ακόμη ότι όλα αυτά που καταλογίζει στον κ. Βέμπερ δεν ισχύουν, καθώς οι απόψεις του συμβαδίζουν με αρκετά από τα συμφέροντα της χώρας μας, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και εθνικό.
Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του κ. Κύρτσου έκλεισε δεχόμενος ερώτημα για τη διαπλοκή και όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα γύρω και από το όνομα του κ. Μαρινάκη. Αφού ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε είχε σχέση τόσο με τον κ. Μαρινάκη όσο και με τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει, αναρωτήθηκε μήπως ο κ. Νίκος Παππάς είναι εξαφανισμένος στο διάστημα και δεν έχει απαντήσει ακόμα στα όσα έχει πει ο κ. Μαρινάκης. Πρόσθεσε, δε, ότι ο κ. Μαρινάκης δεν είπε κάτι καινούργιο στον ελληνικό λαό, καθώς όποιος έχει κρίση και θυμάται την αλληλουχία των γεγονότων γύρω απ’ όσα συνέβησαν με τον κ. Καλογρίτσα, μπορεί να δει ότι όλα αυτά είχαν βάση.
Δεν αρνήθηκε ότι πάντα υπήρξε σχέση διαπλοκής της εκάστοτε εξουσίας με τους «μηντιάρχες», ωστόσο τόνισε ότι ουδέποτε εκφράστηκε αυτή η διαπλοκή όπως εκφράζεται σ’ αυτές τις εκλογές, όπου οι μάσκες έπεσαν και ο κ. Τσίπρας έβαλε στο ευρωψηφοδέλτιό του τον κ. Κόκκαλη, αποδεικνύοντας ότι είναι ο πιο διαπλεκόμενος πολιτικός.
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας