«Εννιά Δεσμεύσεις» για το Δήμο Καλαμάτας παρουσίασε η Ελένη Αλειφέρη

«Εννιά Δεσμεύσεις» για το Δήμο Καλαμάτας παρουσίασε η Ελένη Αλειφέρη

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, πραγματοποίησε την πρώτη της μεγάλη συγκέντρωση εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου.  
Οι εκατοντάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της υποψήφιας δημάρχου με τον τίτλο «Δεσμεύσεις» άκουσαν από την ίδια τις βασικές θέσεις του συνδυασμού της, «Πρωτεύουσα Δύναμη», για την επόμενη μέρα στο Δήμο Καλαμάτας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «παρών» έδωσε πλήθος στελεχών, υποψήφιων βουλευτών και αυτοδιοικητικών της Νέας Δημοκρατίας.
 
Ομιλία
Η Ελένη Αλειφέρη ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας την κρισιμότητα των εκλογών της 26ης Μαΐου. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον «Κλεισθένη» με τον οποίο εμφανίζονται υποψηφιότητες «ρεκόρ» τόσο στην Καλαμάτα όσο και σε όλη στη χώρα. Πρόσθεσε δε, πως αρκετοί είναι αυτοί που «κατεβαίνουν» στις εκλογές απλά για να μετρήσουν δυνάμεις, ενώ άλλοι επιθυμούν να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Υπογράμμισε ότι αυτές οι λογικές τη βρίσκουν αντίθετη και σταθερά απέναντι, καθώς στη μακρόχρονη επαγγελματική της πορεία έχει αποδείξει ποια είναι, υπηρετώντας σε πολλές υψηλές θεσμικές θέσεις, και τι μπορεί. Συμπλήρωσε, δε, λέγοντας ότι το κύριο μέλημά της είναι η επόμενη μέρα των εκλογών, το μέλλον του Δήμου Καλαμάτας, και το πώς θα κυβερνηθεί, καλώντας τους δημότες να δώσουν την απάντηση στο ερώτημα: «Ποιος εγγυημένα μπορεί να ανταποκριθεί στο Δήμο Καλαμάτας την επαύριον των εκλογών;».
Στη συνέχεια η Ελένη Αλειφέρη παρουσίασε τις βασικές θέσεις του συνδυασμού της για το πώς αντιλαμβάνονται τη διοίκηση ενός σύγχρονου Δήμου:
 
Δέσμευση Πρώτη
Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε πρωτίστως διοικητική εξωστρέφεια θέτοντας πάντα στο επίκεντρο τον Άνθρωπο. Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και να ενδυναμώσουμε με κάθε τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Καλαμάτας. Διαθέτουμε δημοτικούς υπαλλήλους αξιόλογους, με γνώσεις και εμπειρία και με διάθεση ουσιαστικής προσφοράς για τον τόπο. Και οι ίδιοι ζητούν ορθολογικότερη διαχείριση και αξιοποίηση του προσωπικού του Δήμου, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και να αποδίδεται ποιοτικότερο και περισσότερο έργο.
 
Δέσμευση Δεύτερη
Η επόμενη δέσμευσή μας αφορά στη δημιουργία ενός Δήμου ανοιχτού, ανθρώπινου, φιλικού προς τους πολίτες.
Από την καθημερινή επαφή μαζί σας έχω εισπράξει ότι είναι μέγιστης σημασίας για όλους σας ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι έξω μαζί σας. Να έχουν ιδία άποψη των προβλημάτων που σας απασχολούν. Ένα Δήμο όπου τον πρώτο λόγο έχει ο πολίτης!
 
Δέσμευση Τρίτη
Η τρίτη δέσμευσή μας αφορά στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών υπηρεσιών. Είναι πολύ σημαντικό κάθε πολίτης όχι μόνο να διαβιβάζει ταχύτατα το αίτημά του, αλλά και να λαμβάνει άμεσα απάντηση και λύση.
Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε άμεσα να δημιουργήσουμε ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί να συνδέεται ο δημότης με ατομικό λογαριασμό, είτε από εφαρμογή του κινητού του είτε από σταθερό υπολογιστή, και μέσω της οποίας θα μπορεί να υποβάλει αναφορά για θέματα καθημερινότητας (πρόβλημα με σκουπίδια, καμένες λάμπες, κακό οδόστρωμα κ.λπ.) και τα οποία θα λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου και σειρά επίλυσης προτεραιότητας, ώστε οι ανάγκες κάθε πολίτη να μην επαφίενται στη μικροπολιτική κανενός από εμάς.
 
Δέσμευση Τέταρτη 
Η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας 
Τα θέματα που όλοι αντιμετωπίζουμε: σκουπίδια, πεζοδρόμια, φωτισμός, δρόμοι και πολλά άλλα είναι θέματα που μας απασχολούν διαρκώς και χρήζουν συνεχούς φροντίδας και βελτίωσης. Ένας δήμαρχος θα πρέπει, πρωτίστως, να φροντίζει, να προσπαθεί την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των κατοίκων σε ΟΛΟ το Δήμο Καλαμάτας.
 
Δέσμευση Πέμπτη 
Ανάπτυξη του τόπου μας 
Ο μεγάλος μας στόχος είναι η ευημερία των πολιτών, η οποία θα έλθει μόνο με την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου. Πρέπει, όμως, να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχουν προαπαιτούμενα για να φτάσουμε σε αυτήν. Χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα, με βασικότερο αυτό της αποτελμάτωσης και υλοποίησης του Σχεδίου Πόλης και της επέκτασής του, καθώς και της προώθησης των πολεοδομικών μελετών Βέργας, Μικράς Μαντίνειας και Ασπροχώματος.
Αυτός είναι ο συνταγματικός χάρτης ανάπτυξης μιας πόλης, ενός τόπου. Εμείς δεσμευόμαστε στην προώθηση όλων κείνων των ενεργειών με όποιο κόστος: οικονομικό και πολιτικό. Γιατί αυτό είναι το συμφέρον των πολιτών και της πόλης και εμείς θα πείσουμε όλους γι’ αυτό.
[…] Εμείς θέτουμε ρητούς στόχους, πραγματοποιήσιμους, με μελέτες, με συνεργασίες, λαμβάνουμε υπόψη τους προβληματισμούς και τις επιθυμίες όλων των εμπλεκομένων και, πάνω απ’ όλα, συμπεριλαμβάνουμε στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό ΟΛΟ το Δήμο Καλαμάτας.
Για εμάς η ανάπτυξη του τόπου πρέπει και δεσμευόμαστε να είναι ισότιμη και ολιστικά μελετημένη.
Έχουμε ξαναπεί ότι αιχμή του δόρατος θεωρούμε το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Η μελέτη για το master plan πήρε και νέα παράταση για το 2020, μέχρι τότε όμως θα πρέπει να υπάρξουν παράλληλες ενέργειες. Η Παραλία, ανατολική και δυτική, θα πρέπει να ειδωθεί ως το ενιαίο παραλιακό μας μέτωπο και να αναπτυχθεί συνολικά, με έργα όχι αποσπασματικά, αλλά με ενέργειες και δράσεις που θα αποτελούν τμήματα της μεγάλης εικόνας, της νέας ταυτότητας της παραλίας.
 
Δέσμευση Έκτη 
Υποδομές 
Δέσμευσή μας είναι η ολοκλήρωση και βελτίωση των απαιτούμενων υποδομών σε όλο το Δήμο Καλαμάτας.
Αντιπλημμυρικά έργα, θωράκιση των ευαίσθητων περιοχών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Δε θέλουμε να επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό του Ταϋγέτου. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και τις περιουσίες όλων των συμπολιτών μας.
Και με μεγαλύτερη έμφαση, επιτέλους να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το θέμα των απορριμμάτων. Αυτή τη στιγμή έχουν υιοθετηθεί κάποιες λύσεις ανάγκης, χωρίς βέβαια να είναι οι πλέον ενδεδειγμένες.
Παράλληλα, προχωρούμε σε εκπόνηση γενικής στρατηγικής μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, καθώς και μελετών εξοικονόμησης για όλα τα δημόσια κτήρια και των εταιρειών του Δήμου, με στόχο την αναβάθμισή τους και, κατ’ επέκταση, τη μείωση του κόστους του Δήμου.
 
Δέσμευση Έβδομη 
Τουριστική ανάπτυξη, αξιοποίηση πολιτιστικού αποθέματος, ανάδειξη τοπικών προϊόντων 
Ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη μας είναι ο τουρισμός που, για εμάς, συνδέεται και επηρεάζεται από τον πολιτισμό και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Είναι γενική παραδοχή ότι ο Πολιτισμός είναι το μεγάλο κεκτημένο του Δήμου Καλαμάτας. Εμείς δεσμευόμαστε στον ύψιστο βαθμό ότι δεν αρκούμαστε στη συντήρηση του πολιτιστικού γίγνεσθαι με την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, αλλά στη διαχείρισή του με τρόπο που θα ενισχύσει την ταυτότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Σίγουρα ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας του τουρισμού. Όμως, οφείλει να ακούει και να συνεργάζεται με όλους τους δραστηριοποιούμενους στον τουρισμό αλλά και όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας. Απαραίτητη είναι και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, όπως άλλωστε προβλέπεται μέσω των ΣΔΙΤ, όπως στο Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας, αλλά πάντα με διαφάνεια, αξιοκρατία και γνώμονα το κοινό συμφέρον.
Επιδίωξη μας είναι μια προσέγγιση, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με άνοιγμα σε τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και διεθνείς καλές πρακτικές.
 
Δέσμευση Όγδοη 
Ασφάλεια 
Δυστυχώς, όλοι γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών ανομίας, ακόμα και αιματηρών περιστατικών με θύματα ανθρώπινες ζωές. Γνωρίζω και γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται για θέμα της απολύτου αρμοδιότητας του Δήμου. Όπως επίσης ότι, το θέμα δεν είναι απλό και δε προσφέρεται για λαϊκισμούς. Ωστόσο, θεωρώ ότι θα πρέπει και η Δημοτική Αρχή να συμβάλει στο μέτρο του εφικτού για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Οι δικές μας θέσεις ως δημοτικός συνδυασμός είναι η ενίσχυση του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και η θέσπιση ενός επικουρικού μέτρου, αυτού του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς.
 
Δέσμευση Ένατη 
Κοινωνική Αυτοδιοίκηση 
Η Πρωτεύουσα Δύναμη σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη και ενεργεί για το κοινό συμφέρον. Εμείς δεσμευόμαστε να μεριμνήσουμε ώστε να λειτουργήσουν ισχυρές, ακόμα ισχυρότερες από τις υφιστάμενες, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που θα υποστηρίζουν στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, σε κάθε τομέα. Παράλληλα, δεν παραβλέπουμε και την περαιτέρω στήριξη των δομών υποστήριξης των ΑΜΕΑ. Γνωρίζουμε τα προβλήματα των οικογενειών, αλλά, πιστέψτε μας, υπάρχουν λύσεις που οφείλουμε όλοι να ενσκήψουμε και να συμφωνήσουμε ότι μπορούν να προωθηθούν.
Κλείνοντας την ομιλία της η κα Αλειφέρη υπογράμμισε ότι τόσο η ίδιο όσο και ο συνδυασμός της δεν παίζουν με το Δήμο Καλαμάτας! Σημείωσε, δε, ότι γι’ αυτούς υπάρχει μόνο και ένα στοίχημα το οποίο «παίζουν»… Να μην παρεκκλίνουν από το στόχο τους που είναι: Η επόμενη ημέρα του Δήμου Καλαμάτας και των πολιτών του!

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας