Σχολή του ΤΕΙ από την Πάτρα σφήνα στο «ζεύγος»
Από την αρχή «το πάντρεμα» που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου φάνηκε ότι θα έχει προβλήματα και αντιδράσεις.
Αφού, λοιπόν, κάποια στιγμή υπήρξε συμφωνία στην Τρίπολη μεταξύ των διοικήσεων του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, σημειώθηκαν αντιδράσεις από τη Σπάρτη με συγκεντρώσεις και επιστολές.
Όλα, όμως, θα κρίνονταν από την απόφαση του υπουργού Παιδείας, που φαινόταν ότι θα έρθει σύντομα, μιας και ήθελε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τη νέα του δομή να ενταχθεί στο φετινό μηχανογραφικό.
Κι ενώ θεωρητικά γίνεται προσπάθεια «να κλείσει» η συγχώνευση των Σχολών της Πελοποννήσου, παράλληλα ο υπουργός επιδίωξε τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Όμως, εκεί υπάρχουν αντιδράσεις για τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, λοιπόν, δηλώσαν ανένδοτοι στο ενδεχόμενο απορρόφησης της συγκεκριμένης Σχολής, μιας και στο Πανεπιστήμιο υπάρχει αντίστοιχη Πολυτεχνική Σχολή, ενώ πριν ο κ. Γαβρόγλου είχε επιχειρήσει να συγχωνεύσει το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, σενάριο που αποκλείστηκε, αφού και τότε υπήρξαν αντιδράσεις.
Τελικά, όπως όλα δείχνουν και αφού οι προσπάθειες του υπουργού πέφτουν στο κενό, στο νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πέραν των πόλεων στις οποίες ήδη έχει τμήματα, θα υπάρξει ένα νέο παρακλάδι στην Πάτρα, ώστε να απορροφήσει τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Τα παραπάνω μπορεί να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που είναι ήδη διασκορπισμένο σε πολλές πόλεις και η Πρυτανεία είναι στην Τρίπολη, αλλά το παραπάνω σενάριο είναι το πιθανότερο.
Οριστική απόφαση αναμένεται τη Δευτέρα, οπότε, σύμφωνα με το e-sos, θα αποσταλεί το πολυνομοσχέδιο, προς επεξεργασία, στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο υπουργός θέλει ως τις 19 Απριλίου το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί.
Ειδικότερα το e-sos αναφέρει: «Τις τελευταίες διορθώσεις κάνει το επιτελείο του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να δημοσιοποιηθεί.
Οι πρυτανικές αρχές των υπό συγχώνευση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που εκκρεμούν τα Σχέδια, αναμένουν τα σχετικά κείμενα από το υπουργείο, προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις.
Επιδίωξη του Κ. Γαβρόγλου είναι μέχρι τις 19 Απριλίου να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:
Πρώτο βήμα: Αποστολή του πολυνομοσχεδίου, προς επεξεργασία, στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.
Δεύτερο βήμα: Αποστολή του πολυνομοσχεδίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τρίτο βήμα: Κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Τέταρτο Βήμα: Συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση