Οι προτιμήσεις του «Ποταμιού» για Δήμο Καλαμάτας και Περιφέρεια Πελοποννήσου
Στην Καλαμάτα βρέθηκε από το βράδυ της Πέμπτης ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, με τις επίσημες συναντήσεις του να ξεκινούν χθες το πρωί.
Με το «βαν», λοιπόν, με το οποίο έχει αποφασίσει να γυρίσει όλη την Ελλάδα έφθασε στο μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.
Επόμενος σταθμός του κ. Θεοδωράκη ήταν το ξενοδοχείο Elite, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Τρίτος σταθμός ήταν το Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου συνάντησε το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.
Νωρίς, δε, το απόγευμα πραγματοποίησε κλειστή συνάντηση με μέλη και φίλους του «Ποταμιού», προκειμένου να μάθει τα ζητήματα της περιοχής, αλλά και να ακούσει τις προτάσεις τους για τους υποψηφίους σε Δήμους της Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Όπως, όμως, ξεκαθάρισε, το «Ποτάμι» δε θα δώσει χρίσμα σε κανέναν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ίσως εκφράσει κάποια συμπάθεια, συμπάθεια που εξέφρασε για το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Δηλώσεις
Ο κ. Θεοδωράκης ξεκίνησε μιλώντας για την αξία των ευρωεκλογών, καθώς δεν είναι δημοσκόπηση, αλλά μια σπουδαία διαδικασία, μιας και τα αποτελέσματά τους θα κρίνουν πολλά για τους Έλληνες. Όπως σημείωσε, το «Ποτάμι» επιμένει πως πρέπει να σταλούν στην Ευρώπη γνωστικοί άνθρωποι, άνθρωποι που γνωρίζουν το διεθνές περιβάλλον και μπορούν να δώσουν τις σωστές μάχες για τους Έλληνες. Αυτός ήταν ο λόγος που ξεκίνησε μια μεγάλη περιοδεία από το Ναύπλιο και κάποια στιγμή θα καταλήξει στην Αλεξανδρούπολη. Στόχος, όπως είπε, είναι να πει σε όλους τους Έλληνες ότι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες, να ψηφίσουν και να δουν με προσοχή το ψηφοδέλτιο του «Ποταμιού». Πρόκειται για ψηφοδέλτιο με σημαντικά πρόσωπα που έχουν προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, με τους περισσότερους να μην είναι επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά άνθρωποι με ξεχωριστό ίχνος στην κοινωνία. Κατά τον ίδιο, θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να τύχουν της προσοχής των Ελλήνων.
Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το «Ποτάμι» εκτός Βουλής
Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Θεοδωράκη για το μέλλον του κόμματος, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εκτός Βουλής, απάντησε ότι το «Ποτάμι» είναι ένα κίνημα μικρής ιστορίας, αλλά μεγάλου αποτελέσματος. Πιστεύει, δε, ότι θα του δοθεί ο χρόνος να εξηγήσει στους πολίτες γιατί είναι χρήσιμη η ψήφος στο «Ποτάμι».
Όσο για τις δημοσκοπήσεις, αυτή τη στιγμή είπε ότι αποτυπώνουν ένα μόνο μέρος της κοινωνίας, αφού- όπως λένε και οι δημοσκόποι- η πλειοψηφία σχεδόν των πολιτών δε μετέχει. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι, αλλά και αυτοί που δε θέλουν καν να απαντήσουν, πιστεύοντας ότι εντός τους κρύβεται μια μεγάλη δύναμη για το «Ποτάμι».
Επίσης, παρατήρησε ότι είναι γνωστό ότι στις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες στους πολιτικούς χώρους, υπάρχει ένα 10% περίπου της κοινωνίας που παρακολουθεί το «Ποτάμι» και είναι κοντά σε αυτό.
Κατά τον κ. Θεοδωράκη, πρόκειται για μια μεγάλη δεξαμενή και όσο φτάνει ο καιρός προς τις εκλογές, οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα το ενισχύσουν, καθώς δίνει μια μάχη υπέρ των πολιτών κόντρα σε κομματικούς μηχανισμούς, που ποτέ δεν έφτιαξε το κόμμα του, αφού δεν ήθελε να αποσπάσει δημοσίους υπαλλήλους ώστε στην Καλαμάτα να φτιάξει μια κομματική οργάνωση.
Κλείνοντας την απάντησή του θέλησε να κάνει γνωστό ότι οι κομματικές οργανώσεις πληρώνονται από τον ελληνικό λαό, είτε μέσω των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούν είτε και μέσω «κόκκινων δανείων» των κομμάτων.
Πότε προβλέπει εθνικές εκλογές
Κάνοντας την καθιερωμένη πλέον ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς, για το πότε προβλέπει να γίνουν οι εθνικές εκλογές, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι μπροστά μας είναι οι ευρωεκλογές, κάτι που δεν αλλάζει.
Για δε τις εθνικές εκλογές, πρόσθεσε, ακούγονται διάφορες ημερομηνίες, όμως ο ίδιος εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει «να το φτάσει μέχρι τέλους», αφού δεν είναι μόνο η αγάπη για την εξουσία, με όλους τους κυβερνήτες να προσπαθούν να τελειώσουν τη θητεία τους αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές.
Επίσης, είπε πως ο κ. Τσίπρας θέλει να απομακρυνθεί από τα ολέθρια σφάλματα του παρελθόντος και ειδικά από την καταστροφική πορεία του 2015, γι’ αυτό πιστεύει ότι θα προσπαθήσει να πάει τις εκλογές το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβριο.
Το πολιτικό διακύβευμα του «Ποταμιού» για τις ευρωεκλογές και η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Ακροδεξιά
Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για πρόσωπα, αλλά όχι για πολιτικό διακύβευμα σε σχέση με τις ευρωεκλογές, έτσι σε ερώτηση που του έγινε, απάντησε ότι ο κάθε πολιτικός αρχηγός «πλασάρει» τη δική του θεωρία για να πει ότι μόνο αυτός θα πρέπει να πάρει την ψήφο του κόσμου, λέγοντας όμως και από τις δύο μεριές ψέματα.
Αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα, σχολίασε ότι αναφέρει πως πρέπει να δοθεί μια μάχη κατά της Ακροδεξιάς, όμως πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας κυβερνούσε με την Ακροδεξιά μέχρι προσφάτως. Άρα, υπήρξε σύμμαχος με κάποιους ακροδεξιούς, αφήνοντας έτσι να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία ακροδεξιές πολιτικές μέσα από τη δική του διακυβέρνηση.
Κατά τον ίδιο, επειδή τελείωσε η συνεργασία του κ. Τσίπρα με την Ακροδεξιά, πλέον επικαλείται μιαν άλλη συνεργασία που μπορεί να έρθει, ώστε να νικήσει την Ακροδεξιά.
Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχουν και τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς λέει ότι η ψήφος σε αυτήν είναι καταδίκη και άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Θεοδωράκη να αναρωτιέται τι είναι η ψήφος στο «Ποτάμι», και γιατί να πρέπει ο πολίτης να ενταχθεί στους σχεδιασμούς των πρώην υπουργών της Δεξιάς.
Όπως εξήγησε, κάποιος μπορεί να ψηφίσει «Ποτάμι», μια ψήφος λογική, προοδευτική, αρνητική στην κυβέρνηση, αλλά χωρίς να καταφύγει στους παλιούς.
Επιπρόσθετα, είπε ότι κάνοντας μια βόλτα σε κάποια χωριά είδε ένα θυμό για την πολιτική του κ. Τσίπρα, αλλά ταυτόχρονα άκουσε τους πολίτες να του λένε ότι δε θέλουν να γυρίσουν στους παλιούς υπουργούς, μιας και ο κόσμος ξέρει ότι η ευθύνη έρχεται από το παρελθόν.
Χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε το κομματικό κράτος που ξεκίνησε στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει, έτσι δε θα πρέπει οι πολίτες να δώσουν λευκή επιταγή σε όλους αυτούς.
Τα χρίσματα και οι προτιμήσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Σε άλλη ερώτηση που έγινε στο κ. Θεοδωράκη, για το αν το «Ποτάμι» θα δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή του σε συνδυασμούς σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών στις επερχόμενες εκλογές, απάντησε ότι θεωρεί λανθασμένη την οπτική των κομμάτων σε σχέση με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή να δίνονται χρίσματα από την Αθήνα για την Καλαμάτα ή τη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ.
Τα στελέχη του «Ποταμιού», όπως είπε, σε κάθε περιοχή μετέχουν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, εκτιμούν δηλαδή ποιος είναι ο χρήσιμος στην Καλαμάτα, και προσπαθούν να τον βοηθήσουν, κι αυτό θα συνεχίσει το «Ποτάμι» να κάνει. Και συμπλήρωσε πως το κόμμα του θα παραμείνει εκτός αυτού του «κουτοπόνηρου» παιχνιδιού που θέλει, έπειτα από κάθε αυτοδιοικητική εκλογή, να αναφέρει πόσους Δήμους ή Περιφέρειες πήρε το κάθε κόμμα.
Το «Ποτάμι», επισήμανε, στηρίζει τους ικανούς, κι έτσι υπάρχουν πόλεις στις οποίες υποστηρίζει υποψηφίους από τη Νέα Δημοκρατία, από το ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και από το ΚΚΕ.
Ποιον θεωρεί ικανό και χρήσιμο στο Δήμο Καλαμάτας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Κι αφού φάνηκε ότι έχει μάθει για τους υποψηφίους ανά περιοχή, του τέθηκε το ερώτημα για την περιοχή μας, με τον επικεφαλής του «Ποταμιού» να απαντά ότι δεν υπάρχει κεντρική απάντηση, γιατί δεν το θέλουν αυτό τα μέλη του κόμματος.
Παρακολουθεί, όπως είπε, όλες τις προσπάθειες που γίνονται σε κάθε Δήμο. Στην Καλαμάτα, παρατήρησε, υπάρχει μια κίνηση που έχει ένα ενδιαφέρον, μια κίνηση πολιτών που προσπαθεί να μπει στα δημοτικά πράγματα έξω από χρίσματα, αλλά από το «Ποτάμι» αυτό δεν πρέπει να φωτίζεται ως υποψηφιότητά του.
Όσο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη στάση του «Ποταμιού», ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι θα ακολουθούσε μια συνάντηση με τον Παναγιώτη Νίκα, καθώς παρακολουθεί την προσπάθειά του με ενδιαφέρον.
Στην Καλαμάτα, όπως είπε, υπάρχουν πράγματα που έγιναν γρήγορα τα τελευταία χρόνια και θέλει να ξέρει αν υπάρχει σχέδιο για την Περιφέρεια.
Πρόσθεσε, δε, κλείνοντας, ότι παράλληλα ενημερώθηκε από κοντά στην έδρα της Περιφέρειας και μίλησε με στελέχη της για τα δικά τους σχέδια.
Στην Πελοπόννησο, ανέφερε, υπάρχει έργο που έχει γίνει, αλλά το σημαντικό κατά τον ίδιο είναι να διερευνά ένας πολιτικός φορέας τα νέα σχέδια, αφού οι εκλογές δεν πρέπει να είναι μια επιβράβευση ή μια απόρριψη απλώς, αλλά να γίνονται για τα νέα σχέδια.
Να σημειωθεί, τέλος, πως κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ο κ. Θεοδωράκης συνοδευόταν από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, Στέλιο Φενέκο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο και Μάκη Παπούλια.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση