Μία από τις σπουδαιότερες πολιτιστικές δραστηριότητες που διεξάγονται σ’ όλη τη Μεσσηνία ξεκινά σήμερα. Πρόκειται για το 8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Απριλίου, με συμμετοχή σπουδαστών από την Ισπανία, την Αγγλία, αλλά και από αρκετά μέρη της Ελλάδος.
Στο πλαίσιο αυτής της κορυφαίας εκδήλωσης, χθες το πρωί παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, με τη συμμετοχή του δημάρχου Γιώργου Τσώνη, του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, αλλά και όλων των συντελεστών.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, εξέφρασε τη χαρά και την τιμή να «φιλοξενεί» αυτό το σπουδαίο Φεστιβάλ, το οποίο πλέον αποτελεί θεσμό για την περιοχή. Τόνισε ότι ο αρχαιολογικός χώρος, και συγκεκριμένα το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, είναι ιδανικός γι’ αυτό το φεστιβάλ ενώ εξήρε για ακόμα μια φορά το έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, που με την αρχαιολογική του «σκαπάνη» έφερε στο «φως» αυτό το «θησαυρό», που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Μεσσήνης.
Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και υπαλλήλους του Δήμου, που εργάζονται για να είναι άρτιο για ακόμα μια χρονιά αυτό το διεθνές Φεστιβάλ.
Την ικανοποίησή του που το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αποτελεί πλέον θεσμό εξέφρασε και ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.
Επίσης, σημείωσε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι σ’ αυτό συμμετέχουν θεατρικά σχήματα από το εξωτερικό, ενώ χαιρέτισε και το άνοιγμα του «Φεστιβάλ», εκτός από μαθητές Λυκείων, σε σπουδαστές Πανεπιστημίων. Παράλληλα, ο κ. Θέμελης τόνισε την ανάγκη αυτό το «φεστιβάλ» να αποκτήσει «ολιστικό χαρακτήρα» για ολόκληρη τη Μεσσηνία, προτείνοντας τη συνεργασία και άλλων θεσμών, ώστε να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση τα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Φριτζήλας χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή στο φετινό φεστιβάλ από μαθητές τόσο του εξωτερικού όσο και απ’ όλη την Ελλάδα, σημειώνοντας ιδιαίτερα την παρουσία σχολείων από το Νησιωτικό Σύμπλεγμα, καθώς στην Αρχαία Μεσσήνη θα βρεθούν μαθητές από την Κέρκυρα, τη Χίο και τη Νάξο.
Επίσης, αναφέρθηκε στα έργα που έχουν επιλεγεί και θα παρουσιασθούν, τα οποία εκπροσωπούν όλους τους σπουδαίους «τραγωδούς», όπως ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, ενώ και έργα του Αριστοφάνη θα συμμετάσχουν στο φετινό φεστιβάλ.
Κλείνοντας, επισήμανε, ότι το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος συμπίπτει χρονικά και με τους «Θεατρικούς Αγώνες» που διεξάγονταν στην αρχαιότητα, την άνοιξη, οπότε η φύση παρουσίαζε «έκρηξη» και οι αγροτικές εργασίες ήταν σε ύφεση.
Η αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού, Γεωργία Παναγοπούλου, εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια που η Μεσσήνη φιλοξενεί αυτό το φεστιβάλ, καλώντας παράλληλα όλους τους νέους, κυρίως της Μεσσηνίας, να βρεθούν στην Αρχαία Μεσσήνη και να παρακολουθήσουν σπουδαίες παραστάσεις στο «φυσικό τους χώρο».
Επίσης, έκανε γνωστό ότι έχει προχωρήσει σε πολύ καλό επίπεδο η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, ώστε το συγκεκριμένο φεστιβάλ να γίνει και «επίσημα» θεσμός υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, υπενθυμίζοντας ότι διεξάγεται με χρηματοδότηση του κράτους και συγκεκριμένα από χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου φεστιβάλ και γενικότερα την προσφορά του Αρχαίου Δράματος στην Παιδεία τόνισε ο καθηγητής του Λυκείου Μεσσήνης και εκ των συντελεστών του Φεστιβάλ, Νίκος Φουσιάνης. Ο κ. Φουσιάνης σημείωσε, επίσης, τη διεθνή αναγνώριση που «γνωρίζουν» οι αρχαίες τραγωδίες, ενώ αποτελεί τιμή για μαθητές και σπουδαστές, ιδίως από το εξωτερικό, να παρουσιάζουν τα έργα τους στο «φυσικό» τους χώρο, όπως είναι και το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Επίσης, αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που διεξάγονται ταυτόχρονα με το φεστιβάλ, όπως η κατασκευή αρχαίων μουσικών οργάνων, η αρχαία πομπή κ.ά.
Ένα σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τους καθηγητές ανέφερε η επαγγελματίας ηθοποιός Όλγα Αλεξανδροπούλου, που όπως πέρυσι, έτσι και φέτος συμμετείχε στην επιτροπή επιλογής των έργων και των σχολείων. Η κα Αλεξανδροπούλου ζήτησε πιο «καλές» δουλειές και όχι πρόχειρες, ζητώντας παράλληλα να μην αντιμετωπίζεται η παρουσία των «λυκείων» από την Ελλάδα στο Φεστιβάλ σαν μια «πενταήμερη» εκδρομή αναψυχής. Έφερε, δε, ως παράδειγμα τους ξένους «σπουδαστές» που συμμετέχουν και αντιμετωπίζουν το φεστιβάλ με δέος και απόλυτα επαγγελματικά, προβάλλοντας πολύ καλές δουλειές.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε η σπουδάστρια από το Κολέγιο του Αλικάντε της Ισπανία, Irene. Η νεαρή Ισπανίδα αναφέρθηκε στον «Ιππόλυτο του Ευριπίδη» που θα παρουσιάσουν σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχουν τα «μηνύματα» που περνά η αρχαία τραγωδία. Παράλληλα, στη δεύτερή τους παρουσία ως Κολέγιο στο Φεστιβάλ εξέφρασε για ακόμα μια φορά τη πολύ μεγάλη τους χαρά που θα παρουσιάσουν το έργο τους σ’ έναν «αυθεντικό» χώρο, με ιστορία χιλιάδων ετών.
Λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, η τελετή έναρξης καθώς και η παράσταση Ιππόλυτος του «8ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, Αρχαία Μεσσήνη 2019» θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Μεσσήνης, ώρα 9:30 πμ
Του Κώστα Γαζούλη