Υπάρχει μια κινέζικη παροιμία που υποστηρίζει ότι αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα φτάσουμε εκεί που πηγαίνουμε. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοσμόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Καλαμάτα Μπροστά”, ο τρόπος που πορεύεται ο Δήμος προς το μέλλον είναι αδιέξοδος. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα για τους δημότες του.
Αυτό θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ήταν το… ζουμί της προχθεσινής εκδήλωσης στην, ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, αίθουσα “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος».
Σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα “ζεστή” πολιτικά, ο Βασίλης Κοσμόπουλος ανέπτυξε τις σκέψεις του για έναν άλλον Δήμο Καλαμάτας.
Μάλιστα, σε συνδυασμό με την εκδήλωση στη συνέχεια για τα οφέλη από την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Καλαμάτα, κατάφερε να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ακροατές ότι απαιτείται, το γρηγορότερο δυνατό, αλλαγή πορείας, για να μην καταλήξουμε σε “κακοτράχαλους” δρόμους.
Ειδικότερα, στο θέμα του αθλητικού τουρισμού, οι Σωτήρης Κυρανάκος, ειδικός σύμβουλος ΣΕΓΑΣ για τον αθλητικό τουρισμό, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, εθνικός προπονητής στίβου, Βούλα Τσιαμήτα, παγκόσμια πρωταθλήτρια άλματος τριπλούν, Βασίλης Πολύμερος, Ολυμπιονίκης κωπηλασίας, αλλά και ο Λούης Τσάτουμας, πρωταθλητής στίβου, που αναφέρθηκαν στις μεγάλες δυνατότητες της πόλης, απέδειξαν ο καθένας από την πλευρά του ότι η Καλαμάτα και ο ευρύτερος Δήμος μόνο να χάσουν έχουν εάν δε στραφούν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Το μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” για τον επισκέπτη έχει προ πολλού… ξεφτίσει.
Επανερχόμενοι στην προχθεσινή συγκέντρωση, θα πρέπει να σημειώσουμε, μια και έχει τη σημειολογική σημασία του, την παρουσία μιας σειράς παλιών αυτοδιοικητικών.
Στην αίθουσα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι: Γιώργος Κουτσούλης, πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας”, Διονύσης Αλευράς, πρώην επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, Ντίνος Τσερώνης, επί χρόνια στέλεχος της δημαρχοντίας του Παναγή Κουμάντου, Γιώργος Σκαλαίος, πρώην δήμαρχος Θουρίας, Γιώργος Μπρούμας, πρώην δήμαρχος Άριος και Γιώργος Νταγιόπουλος, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και επί σειρά ετών αντιδήμαρχος και ο Δημήτρης Πουλόπουλος, πρώην δημοτικός σύμβουλος.
Η ομιλία
Ο Βασίλης Κοσμόπουλος φρόντισε από την αρχή της ομιλίας του να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το πώς βλέπει το Δήμο Καλαμάτας, αλλά και τους ανθυποψηφίους του.
“Η αναγέννηση του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής παραμένει για μας κεντρικό ζητούμενο. Την αναγέννηση αυτή δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν οι επίγονοι, είτε σε πολιτικό είτε σε υπηρεσιακό επίπεδο, της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής” τόνισε, αναφερόμενος προφανώς σε ανθυποψηφίους του που προέρχονται από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής και από το στελεχιακό προσωπικό του Δήμου.
Ο Βασίλης Κοσμόπουλος υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός του είναι αδέσμευτος, αμιγώς αυτοδιοικητικός, προσηλωμένος στις αξίες της αυτοδιοίκησης, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα του είναι ανθρωποκεντρικό, οραματικό, δυναμικό, σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό.
Σημείωσε με ιδιαίτερη επιμονή την ανάγκη αλλαγής διοίκησης του Δήμου, με εγκατάλειψη του θεωρήματος περί “ενός ανδρός αρχή” και το σεβασμό στις μειοψηφίες. Ο δήμαρχος, για τον Βασίλη Κοσμόπουλο, θα πρέπει να ακούει, να συνδιαλέγεται, να συνθέτει και να πράττει, έχοντας ως πρώτιστο στόχο του την ευημερία του δημότη. Γι’ αυτό και σε τακτικά χρονικά διαστήματα θα λογοδοτεί απέναντί του, αλλά και θα ζητά τη γνώμη του σε μείζονα ζητήματα για την πόλη του.
18 δεσμεύσεις για το πρώτο τρίμηνο
Από την ομιλία του θα πρέπει να κρατήσουμε, κυρίως, τις 18 δεσμεύσεις προς υλοποίηση μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας του, σε περίπτωση που είναι ο νικητής των εκλογών.
Αναλυτικά υπογράμμισε: “Δεσμευόμαστε σήμερα ενώπιόν σας ότι με τη συμπλήρωση 3 μηνών από την έναρξη της θητείας μας, θα έχουμε βάλει σε τροχιά υλοποίησης 18 κοστολογημένες και άμεσα εφαρμόσιμες παρεμβάσεις, που εγγυώνται την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου και ταυτόχρονα τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών, στο σύνολο των κοινοτήτων και των γειτονιών του Δήμου μας.
1. Διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας και διοίκησης του Μεγάρου Χορού, ώστε να καταστεί ατμομηχανή πολιτιστικής άνθησης, όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι πανηγύριζαν επειδή κατόρθωσαν ύστερα από 12 χρόνια να πάρουν την πιστοποίηση για τη λειτουργία του μεγάρου, εχθές αυτό δεν μπόρεσε λειτουργήσει λόγω βλάβης στο σύστημα πυρόσβεσης.
2. Πολεοδομική Ανασυγκρότηση με Ενέργειες για την αναθεώρηση του ΓΠΣ, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης, να αξιοποιεί τις περιουσίες των συνδημοτών μας, να προσελκύει επενδύσεις και να αλλάζει δυναμικές περιοχές του Δήμου μας όπως η Βέργα, η Μ. Μαντινεία και το Ασπρόχωμα.
3. Αντιπλημμυρικά έργα θωράκισης της πόλης με προτεραιότητα τη διαμόρφωση της κοίτης του Νέδοντα. Καθαρισμός όλων των ρεμάτων στην Καλαμάτα και στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Αρφαρών και Θουρίας. Η κλιματική αλλαγή δεν επιτρέπει καμία καθυστέρηση.
4. Εξωστρέφεια και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών είναι σταθερές επιλογές μας για τη διαμόρφωση ενός Δήμου πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά, τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου στους δημότες. Έτσι η συγκρότηση Γραφείου Ευρωπαϊκών Σχέσεων και η στελέχωση του με εξειδικευμένους επιστήμονες, δεν είναι απλή δέσμευση, είναι η πράξη μας για την ουσιαστική πορεία του Δήμου μας.
5. Στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας τόσο σε συμβουλευτικό χαρακτήρα όσο και έμπρακτα με την 3ετή απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των νέων επιχειρηματιών έως 35 ετών.
6. Ίδρυση Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης από καταρτισμένους γεωπόνους και επιστήμονες για να νιώθουν οι αγρότες, ιδιαίτερα οι νέοι, το Δήμο δίπλα τους στην προσπάθειά τους να προεκτείνουν τις δράσεις τους, να προστατέψουν και να διευρύνουν το εισόδημά τους. Έχουμε ήδη σε ειδικό ένθετο παρουσιάσει τις προτάσεις μας για την Αγροτική Ανάπτυξη.
7. Νέα κυκλοφοριακή μελέτη – Ασφαλτοστρώσεις- Διανοίξεις οδών –Λειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής – ουσιαστική λειτουργία των ποδηλατόδρομων είναι η άμεση απάντηση στον κίνδυνο της κυκλοφοριακής συμφόρησης που διαμορφώνεται στην πόλη.
8. Εκσυγχρονισμός του Βιολογικού καθαρισμού προκειμένου να μη διακινδυνεύσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου μας που είναι η ποιότητα των θαλασσίων υδάτων στις παραλίες μας. Ταυτόχρονα, διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή, κομποστοποίηση και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών με έμφαση τα σχολεία.
9. Κατασκευή ενός τουλάχιστον κλειστού γυμναστηρίου – προπονητηρίου.
10. ΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Συγκεκριμένα:
Α. Υλοποίηση της μελέτης αποχέτευσης λυμάτων της Τοπ. Κοιν. ΘΟΥΡΙΑΣ
Β. Αντιπλημμυρικά έργα στη Δημ. ΕΝ. ΑΡΦΑΡΩΝ
Γ. Συντήρηση – επέκταση αγροτικής οδοποιίας στη Δημ. ΕΝ. ΑΡΙΟΣ
11. Συγκρότηση Μόνιμου Συνεργείου Άμεσης Παρέμβασης από το χώρο του Πρασίνου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και της Καθαριότητας που θα έχουν ως έργο τη μέριμνα και τη φροντίδα των γειτονιών της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων καθημερινά σε ζητήματα, καθαριότητας, κατάστασης των οδών, των πεζοδρομίων, των κοινόχρηστων χώρων, του πρασίνου
12. Μέριμνα για την Εκπαίδευση. Απόκτηση οικοπέδων και δημιουργία κτιριακών υποδομών για τη στέγαση των σχολικών μονάδων 4ου Νηπιαγωγείου στη Ράχη, 17ου Δημ. Σχ. στην οδό Σπάρτης και του Ειδικού Γυμνασίου. Δημιουργία υποδομών για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας στο κτήριο «Παναγιώταρου» στη Μ. Μαντίνεια
13. Κατασκευή 7 παιδικών χαρών σε Βέργα, Θουρία, Ασπρόχωμα, Λιανέικα (Πλάκα) και στα προαύλια των 6ου,12ου, και 9ου Νηπιαγωγείων.
14. Κατάρτιση τοπικού προϋπολογισμού και χρηματοδότηση των Τ.Σ. και των προέδρων των κοινοτήτων για άμεση και απρόσκοπτη παρέμβαση σε προβλήματα καθημερινότητας
15. Δράσεις για την Αξιοποίηση και Προβολή του Ταϋγέτου
16. Αναδιάρθρωση των δημοτικών υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και τη χρήση της τεχνολογίας μέσω εφαρμογών, π.χ. παροχής εγγράφων, συντηρήσεις δρόμων, σχολικών κτηρίων, βλάβες στο φωτισμό στην ύδρευση, κυκλοφοριακά προβλήματα, ενημέρωσης πολιτικής προστασίας, δρομολογίων αστικής συγκοινωνίας κ.ά.
17. Την επέκταση της μείωσης του τιμολογίου της ΔΕΥΑΚ που αφορά όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και σε αυτούς με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
18. Την ένταξη της Καλαμάτας στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων με Ποτάμια.
Η συνέχιση και ολοκλήρωση έργων που υλοποιούνται είναι αυτονόητη. Θέλουμε, όμως, να επισημάνουμε πως σε ζητήματα ποιότητας των εκτελούμενων έργων και ασφάλειας των δημοτών μας θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί”.
Στο τέλος της ομιλίας του μας θύμισε τα λόγια του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Αυτά ήταν και τα τρία στοιχεία που κυριαρχούσαν στην ομιλία του…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη