Λόγω και της προκαταρκτικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη
Με νέα αναβολή της υπόθεσης, όπως ήταν αναμενόμενο, έληξε χθες η διαδικασία του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας με τους επτά κατηγορούμενους για το σαϊτοπόλεμο και το θάνατο του 54χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη. Η αναβολή εκδίκασης ήταν κοινό αίτημα πολιτικής αγωγής και συνηγόρων υπεράσπισης, καθώς ο φάκελος της δικογραφίας δεν έχει συμπληρωθεί με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας που έχει διατάξει η Εισαγγελία για όλα όσα αφορούν στη διοργάνωση του σαϊτοπολέμου.
Αυτή τη φορά ορίσθηκε τακτική δικάσιμος για τις 10 Φεβρουαρίου του 2020, ενώ το δικαστήριο απέρριψε νέα αιτήματα των δύο πλευρών.
Αιτήματα
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι είναι ο 62χρονος αρχηγός του μπουλουκιού «Άγιος Σίδερης» και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Νίκος Μπασακίδης, για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενέργεια και παράλειψη, σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ ο 62χρονος μαζί με 5 μέλη του μπουλουκιού κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.
Με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του 62χρονου, Αντώνης Κατσάς, ανακοίνωσε ότι βάσει των εργαστηριακών εξετάσεων που έχουν ολοκληρωθεί, ταυτοποιήθηκε η φονική σαΐτα, καθώς βρέθηκε πάνω σε αυτή αίμα του άτυχου Κώστα Θεοδωρακάκη. Κατέθεσε αίτημα, λοιπόν, να δοθεί εντολή από το δικαστήριο για λήψη βιολογικού υλικού από τον πελάτη του, προκειμένου να γίνει εξέταση DNA και να συγκριθεί με γενετικό υλικό που θα υπάρχει στη συγκεκριμένη σαΐτα και να αποδειχθεί αν πρόκειται για σαΐτα του 62χρονου ή άλλου σαϊτολόγου.
Ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής, Περικλής Ξηρογιάννης αντέδρασε σε αυτό το αίτημα, καταθέτοντας στο δικαστήριο 61 φωτογραφίες που απεικόνιζαν καρέ καρέ τη στιγμή που το ταγάρι του 62χρονου παίρνει φωτιά και φεύγουν οι σαΐτες ανεξέλεγκτες. Τόνισε ότι η φονική σαΐτα φαίνεται να φεύγει από το έδαφος και όχι από τα χέρια του 62χρονου και η εξέταση γενετικού υλικού δε θα συνεισφέρει κάτι ή μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αυτό.
«Η κακή στιγμή»
Επίσης, ο κ. Κατσάς επανέφερε το αίτημά του να κληθούν να καταθέσουν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος της «Φάρις», Ιωάννης Δούζης, ενώ ο κ. Ξηρογιάννης ζήτησε να κληθεί και ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας που βρισκόταν στο χώρο του σαϊτοπολέμου. Ωστόσο και αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.
Την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης από τη αυτόφωρη διαδικασία ζήτησαν και οι συνήγοροι Κώστας Μαργέλης, Δέσποινα Τσιλιβαράκη και Σουζάνα Κλημεντίδη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη κι αν από αυτή προκύψουν ευθύνες και γι’ άλλα άτομα, να υπάρξει συνεκδίκαση.
Ο κ. Μαργέλης διαφοροποιήθηκε ως προς το να κληθούν ως μάρτυρες οι κ.κ. Νίκας και Δούζης, εικάζοντας ότι μπορεί να έρθουν ως κατηγορούμενοι από το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής, ενώ η κα Τσιλιβαράκη συμφώνησε να μη γίνει εξέταση βιολογικού υλικού του 62χρονου, καθώς, όπως είπε, αυτό, αν χρειασθεί, θα κριθεί από το δικαστήριο κατά τη διαδικασία.
Η εισαγγελέας Έδρας κατά την πρότασή της υπεραμύνθηκε της επιλογής της αυτόφωρης διαδικασίας, τονίζοντας ότι καλώς επιλέχθηκε, καθώς πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν δεν υπάρξει κακή στιγμή, κανείς δε θα ασχοληθεί με αυτά». Ωστόσο, συμφώνησε με την αναβολή, προκειμένου να συμπληρωθεί η δικογραφία και με τα υπόλοιπα στοιχεία της υπόθεσης.
Της Βίκυς Βετουλάκη