Στο γραφικό ξωκλήσι της Παναγίας Γελουδά («Γελουδιώτισσας» ή και «Αγγελουδιώτισσας») γιόρτασαν και φέτος την παραμονή και ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής στην ιστορική Αρκαδιά, την Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας. Πιστοί από την Κυπαρισσία και τη γύρω περιοχή συμμετείχαν ευλαβικά την παραμονή, την Πέμπτη, στον Εσπερινό με Αρτοκλασία, ενώ χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής, παρακολούθησαν τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία aπό τοn εφημέριο του ιστορικού ιερού ναού της Αγίας Τριάδος, Παναγιώτη Σταθόπουλο, συλλειτουργούντος του εφημέριου του Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου, Γεωργίου Σταύρου.
Όπως θυμούνταν με νοσταλγία μεγαλύτερης ηλικίας Πανωπολίτες, πριν από χρόνια ο εορτασμός στην Παναγία Γελουδά, εκτός από θρησκευτικό τελετουργικό, αποτελούσε και ευκαιρία για παραδοσιακό – λαϊκό γλέντι στο προαύλιο του ναού, στον ίσκιο των αιωνόβιων δέντρων και οι κάτοικοι της ιστορικής Αρκαδιάς περίμεναν με λαχτάρα τη γιορτή, την πέμπτη μέρα μετά το Πάσχα.
Τα χρόνια πέρασαν και η παράδοση του γλεντιού στην Παναγία Γελουδά «έσβησε». Όμως, οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας τιμούν τη γιορτή κάθε χρόνο, συμμετέχοντας στις θρησκευτικές τελετές και αναπολώντας με νοσταλγία τα γλέντια και σε κάθε επίσκεψή τους στο ξωκλήσι ξυπνούν υπέροχες θύμησες και γλυκές αναμνήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τόπος που βρίσκεται το ξωκλήσι έχει και ιδιαίτερη ιστορική αξία και σημασία, καθώς, η Κυπαρισσία συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 με σημαντικούς αγωνιστές, όπως ο Νικόλαος Πονηρόπουλος και τα αδέλφια Αθανάσιος και Γεώργιος Γρηγοριάδης, ενώ υπέστη, με τη λεγόμενη «μάχη της Καργιούτας», στην πλαγιά του βουνού πιο πάνω από την Παναγία Γελουδά, μεγάλη καταστροφή, όταν ο στρατός του Ιμπραήμ πυρπόλησε την πόλη το Μάιο του 1825.
Του Ηλία Γιαννόπουλου