Γιώργος Α. Ράλλης: «Στο Δήμο Καλαμάτας πρέπει να γίνουν επεμβάσεις ανά τομέα και όχι μπαλώματα»

Γιώργος Α. Ράλλης: «Στο Δήμο Καλαμάτας πρέπει να γίνουν επεμβάσεις ανά τομέα και όχι μπαλώματα»

«Οι δημότες να ψηφίσουν αξιοκρατικά» 
Όνειρό του, είναι η δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης με θέμα την Επανάσταση του 1821, σε ιστορικό κτήριο της πόλης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, συγκεντρώνει από τις συζητήσεις που έχει με τους πολίτες τα αιτήματά τους και τα υιοθετεί.
Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Βασίλη Κοσμόπουλου «Καλαμάτα Μπροστά» και αγρότης οικολογικής καλλιέργειας στο επάγγελμα, Γιώργος Α. Ράλλης, φοίτησε στο Kinsway Princeton College και παρακολούθησε για 3 έτη μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης του Βρετανικού Μουσείου και της Εθνικής Πινακοθήκης, με αποτέλεσμα για 25 συναπτά έτη να απασχολείται ως ειδικός συνεργάτης πασίγνωστων Οίκων Δημοπρασίας (Christie’s, Sotheby’s, Bonhams) και γενικότερα ως έμπορος ειδών τέχνης.
Σήμερα, είναι ιδιοκτήτης φάρμας 50 στρεμμάτων στις Κιτριές και ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια ελαιολάδου.
 
Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι είχε ελλείψεις η απερχόμενη Δημοτική Αρχή για την ανάπτυξη του Δήμου και σε ποιους πρέπει να δώσει έμφαση η νέα Δ.Α. που θα προκύψει από τις εκλογές; 
Τα βασικά προβλήματα της πόλης μας πιστεύω ότι είναι το οδικό δίκτυο, η πλημμελής καθαριότητα, η διαχείριση των απορριμμάτων και η αντιπλημμυρική της θωράκιση. Τέτοιου μεγέθους προβλήματα απαιτούν επιστημονικές και τεχνοκρατικές προσεγγίσεις με την ταυτόχρονη κοινωνική συναίνεση και συνεννόηση με τους δημότες για να έχουν ριζική αντιμετώπιση.
Όντας 10 χρόνια σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η κοινωνία και οι πολίτες έχουν δεχθεί ένα σοκ. Τα ζητήματα της ανεργίας, της απομόνωσης και της υποβάθμισης της ζωής του πολίτη βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Εμείς θα βάλουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες του πολίτη. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και τρόποι ώστε να βοηθήσουμε τους πολίτες, για παράδειγμα, δημιουργώντας παιδικούς σταθμούς, νέα νηπιαγωγεία, κ.ά. Υπάρχουν ιδέες να απαλλάξουμε οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, από τα δημοτικά τέλη, όπως πολύτεκνες οικογένειες με άνεργα μέλη.
Ιδιοκτήτες καταστημάτων στην παραλιακή ζώνη εργάζονται 3-4 μήνες και πληρώνουν υψηλά ποσά, τη στιγμή που η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει αξιοποιηθεί. Πληρώνουν υψηλά τέλη όλη τη σαιζόν. Πρέπει να γίνουν επεμβάσεις ανά τομέα και όχι μπαλώματα. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού στη Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, που είναι το καταφύγιο ποιότητας και οικονομίας των απλών πολιτών.
Ένα άλλο θέμα είναι η πρόσληψη νοσοκόμων από το Δήμο για υπερήλικες, των οποίων τα παιδιά λείπουν εκτός πόλεως ή νομού και είναι μόνοι τους. Θέλουμε τα άτομα αυτά να παραμείνουν στην κατοικία τους και η βοήθεια από το Δήμο να είναι βάση αυστηρών κριτηρίων.
Η Καλαμάτα δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλεως και τα έργα βιτρίνας της περασμένης δημοτικής αρχής. Υπάρχουν και τα περίχωρα, όπως η Ράχη, η Φυτειά, το Φραγκοπήγαδο και το Πέταλο. Συγκεκριμένα, κάτοικοι στο Φραγκοπήγαδο μού έχουν παραπονεθεί ότι λωποδύτες εισβάλουν στις κατοικίες τους και οι ίδιοι νιώθουν ότι ο Δήμος δεν τους παρέχει καμία ασφάλεια, αλλά ενδιαφέρεται μόνο για την είσπραξη των αυξημένων δημοτικών τελών και προστίμων.
Θέλω να προσθέσω ότι η εθνική μας αστυνομία, κάνει ότι μπορεί παρόλο που δεν τους παρέχεται ο εξοπλισμός και τα μέσα από την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση, ενώ και το προσωπικό είναι μειωμένο. Γνώμη μου είναι,  η δημοτική αστυνομία διακριτικά να είναι τα μάτια και τα αυτιά της αστυνομίας και με αυτή τη συνεργασία να παρέχεται ασφάλεια στο κέντρο της πόλεως, στα περίχωρα και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.
 
Από τους βασικούς σας στόχους, σε περίπτωση εκλογής σας, είναι η ίδρυση Δημοτικής Πινακοθήκης με αυθεντικά έργα του 19ου αιώνα. Εξηγείστε μας λίγο το σχέδιό σας αυτό. 
Η Πινακοθήκη έχει δύο στόχους: Θέλουμε να διασώσουμε την  πολιτιστική και την ιστορική μας κληρονομιά. Οι πίνακες αυτοί αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη της ιστορίας μας, καθώς οι ζωγράφοι, περιηγητές, φιλέλληνες υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες αποθανατίζοντας με το πινέλο τους. Οι μάχες και οι σφαγές των αμάχων που έγιναν κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως του 1821 έλαβαν χώρα και δεν θα πρέπει να σβήσουν από τη μνήμη του λαού μας. Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους σβήνουν από τον κατάλογο των εθνών.
Όταν ήμουν μαθητής Δημοτικού,  ο πατέρας μου όλο χαρά διαβάζοντας την εφημερίδα μου είχε πει: «Αγόρασε η πατρίδα μας τον Έλληνα έφιππο του Ντελακρουά από δημοπρασία», κάτι το οποίο με συγκίνησε και η πατρίδα μας βγήκε κερδισμένη, λόγω της μεγάλης ιστορικής αξίας του έργου.
Θέλω να αναφερθώ και στο κάστρο της Καλαμάτας. Σε πρόσφατη συζήτηση με υψηλόβαθμο στέλεχος της περιφέρειας, αναφέρθηκε ότι η νέα Δ.Α. που θα προκύψει από τις εκλογές, πρέπει να συνεργασθεί με την περιφέρεια και την αρχαιολογική υπηρεσία για τη συντήρηση και αναπαλαίωση του κάστρου. Το κάστρο, η Πινακοθήκη και το αρχαιολογικό μουσείο θα αποτελέσουν πόλο έλξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αερολιμενάρχη κ. Μανδηλάρη, επισκέπτονται την Καλαμάτα 250.000 τουρίστες, Γάλλοι, Ιταλοί, Άγγλοι, Σκανδιναβοί, Γερμανοί.
Κατά τη γνώμη των συμπολιτών μου,  το τουριστικό περίπτερο της Καλαμάτας που βρίσκεται στο αεροδρόμιο είναι απαρχαιωμένο και θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί με πρότυπο το περίπτερο του Costa Navarino.
Τέλος, θέλω να αναφέρω για το πάρκο της Καλαμάτας, ότι τα τρένα και τα βαγόνια πρέπει να στεγασθούν, ώστε να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες και από τον βανδαλισμό ανεγκέφαλων που ευτυχώς αποτελούν τη μειονότητα. Τα εκθέματα αυτά συνδέονται με την ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου και τις μνήμες των πολιτών της Καλαμάτας. Πρέπει να υπάρχει μόνιμος δημοτικός αστυνόμος για τη φύλαξη του πάρκου από δολιοφθορές και να εκμεταλλευτούμε περισσότερο τους χώρους του για δράσεις πολιτισμού.
 
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε εντοπίσει αυτή τη στιγμή στην πόλη της Καλαμάτας και τι πρόταση έχετε για την επίλυσή του; 
Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, που μάλιστα τα τελευταία χρόνια καταγράφει σημαντική αύξηση, είναι το κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης. Η Καλαμάτα έχει όλα τα φόντα, ώστε να μετατραπεί σε μια οικολογική πόλη πρότυπο, όπου το αυτοκίνητο θα έχει πρόσβαση στο κέντρο, αλλά θα υπάρχουν και άλλα εναλλακτικά πράσινα μέσα μεταφοράς. Το κυκλοφοριακό ζήτημα στην πόλη λύνεται με επανασχεδιασμό του αστικού κυκλοφοριακού δικτύου από μηδενική βάση και με πρότυπο τη Βουδαπέστη.
 
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες του Δήμου Καλαμάτας για την υποψηφιότητά σας και για τις εκλογές; 
Πρέπει οι δημότες να ψηφίσουν αξιοκρατικά και να δώσουν την ψήφο τους σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει έργο για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Θέλω να κριθώ από το έργο μου στον πολιτιστικό τομέα και από την οργανική καλλιέργεια ελαιολάδου.

Της Βίκυς Βετουλάκη