Υποψήφιος με το συνδυασμό του Θανάση Βασιλόπουλου «Δημιουργική Πρωτοβουλία» για το Δήμο Καλαμάτας είναι ο ασφαλιστής και κτηματομεσίτης Δημήτρης Αδαμόπουλος και μιλώντας στο «Θ», εξηγεί πώς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ακόμα, τι πιστεύει ότι πρέπει να έχει ως προτεραιότητα η νέα Δημοτική Αρχή και τι ο ίδιος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεσθε με τα κοινά και ιδιαίτερα με αυτά που απασχολούν τον επαγγελματικό τομέα, μιας κι είναι γνωστή η συμμετοχή σας στα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Αλλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η πρώτη φορά. Πως πήρατε την απόφαση αυτή;
Πριν από περίπου 1,5 μήνα δέχτηκα τηλεφώνημα από τον Θανάση Βασιλόπουλο, με τον οποίο είμαστε φίλοι πάρα πολλά χρόνια, και μου είπε: «Δημήτρη, έρχεσαι να πλαισιώσεις την ομάδα μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, και να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα στους συμπολίτες μας;». Σκέφθηκα λοιπόν ότι μπορώ να προσφέρω στην πόλη που ζω και εργάζομαι και ο Θανάσης είναι ένας άνθρωπος που μπορώ να συνεργασθώ.
Είμαι επαγγελματίας τρίτης γενιάς και με το Θανάση έχουμε ασχοληθεί με τα θέματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ασχολούμαι με το Επιμελητήριο από το 2006, έχω διατελέσει πρόεδρος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και ο Θανάσης, χρόνια πρόεδρος στο σώμα των επισκευαστών αυτοκινήτων και πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών. Είχαμε άριστη συνεργασία και μάλιστα το 2012 ως πρόεδρος πίεζα τον Δήμαρχο Παν. Νικά να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μειώνοντας τα μισθώματα στην Κεντρική Αγορά και στο Βιοτεχνικό Πάρκο. Ο Θανάσης ήταν αρωγός ως αντιδήμαρχος Καλαμάτας και καταφέραμε να μειωθούν.
Με τον Θανάση Βασιλόπουλο έχουμε συνεργασθεί με επιτυχία και σε πολλά άλλα θέματα, όπως το 2012 που μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γ. Μπουντρούκα, καταφέραμε την τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να αποδεχτεί διετή παράταση στα πυροδάνεια των επαγγελματιών. Μάλιστα, με δικές μου πιέσεις συμπεριέλαβαν και τα δάνεια χωρίς την εγγύηση του δημοσίου.
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγάλο στοίχημα για τη νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές;
Πρέπει να δούμε πως θα αναπτύξουμε τουριστικά την Καλαμάτα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να σχεδιάσουμε την Καλαμάτα των επόμενων 20 – 30 ετών και οπωσδήποτε να φτιάξουμε τις υποδομές για να αναπτυχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γύρω από τον τουρισμό. Ως επαγγελματίες να κρατηθούμε μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά και να προσφέρουμε εργασία στα νέα παιδιά. Να τα κρατήσουμε εδώ, στην Καλαμάτα.
Είναι σίγουρο, ότι εάν αναπτυχθεί η Καλαμάτα, η ανάπτυξη και τα έσοδα θα διοχετευθούν και στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν, είναι να φτιάξουμε τις υποδομές ώστε να μπορούν να αναπτύξουν απρόσκοπτα το έργο τους οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Λόγω της δουλειάς μου με τα κτηματομεσιτικά, συμμετέχω σε πολλά διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό, Ρωσία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία. Πέρυσι στη Μόσχα, σε συνάντηση με υψηλόβαθμο στέλεχος της κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, εξήγησα τους λόγους που συμφέρει ένα Ρώσο πολίτη να επενδύσει σε μία χώρα της Ε.Ε. και ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε άρρηκτους δεσμούς μέσω της Ορθοδοξίας. Μου υποσχέθηκε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο οι ρωσικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την επένδυση σε τουριστική κατοικία σε μία Ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα. Η Καλαμάτα λοιπόν μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, γιατί έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της απόστασης μόλις δύο ωρών από την Αθήνα.
Ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, σκέφτεστε συγκεκριμένους τομείς;
Η παράδοσή μας παίζει μεγάλο ρόλο και ειδικά για τους ορθόδοξους χριστιανικούς λαούς όπως η Ρωσία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Έχουμε πάρα πολλά ιστορικά μοναστήρια και μπορούμε να αναπτύξουμε το θρησκευτικό τουρισμό. Επισκέπτομαι το Άγιο Όρος, περίπου κάθε 1,5 μήνα. Έχω μεγάλους πνευματικούς πατέρες και συζητάμε ότι η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας για να ξαναλάμψει, θα προέρθει από τον ορθόδοξο κόσμο και ειδικά από τη μεγάλη Ρωσία. Είμαστε τυχεροί που ο πρόεδρος Πούτιν είναι βαθιά θρησκευόμενος και επισκέπτεται τακτικά το Άγιο Όρος. Είμαστε επίσης τυχεροί που ο Μητροπολίτης μας ενδιαφέρεται να αναπτυχθεί ο θρησκευτικός τουρισμός, συμβάλλοντας στην πρόοδο του τόπου μας.
Εμείς έχουμε σχέδιο για το πως με τις κατάλληλες υποδομές, θα αναπτυχθεί και ο περιπατητικός και ο ποδηλατικός τουρισμός, αλλά και άλλες μορφές τουρισμού.
Ποιες άλλες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να πάρετε αν εκλεγείτε ως συνδυασμός;
Το κοινωνικό παντοπωλείο πρέπει να αναπτυχθεί. Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη το φαγητό και τα είδη καθαριότητας. Επίσης, έχουμε συζητήσει με το Θανάση την περαιτέρω ενίσχυση των παιδικών σταθμών για τη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, ενώ σχεδιάζουμε και έναν πρότυπο παιδικό σταθμό για παιδιά με αναπηρία.
Ακόμα, να μειώσουμε λίγο τα δημοτικά τέλη και να ανακουφίσουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και πολύτεκνους.
Ποιο τομέα θα ζητούσατε από τον κ. Βασιλόπουλο, ως Δήμαρχο, για να προσφέρετε;
Αυτό θα το αξιολογήσει ο νέος Δήμαρχος, αλλά θα μπορούσα να προσφέρω στα κοινωνικά ζητήματα. Αυτό που δεσμεύομαι είναι πως εάν αναλάβω ένα δημοτικό αξίωμα, το 50% της αποζημίωσης θα το διαθέτω στο φιλόπτωχο ταμείο των ορθοδόξων εκκλησιών του Δήμου και γενικότερα στο κοινωνικό έργο που επιτελεί η εκκλησία μας. Θα με ενδιέφερε και η συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία για το παραεμπόριο, με την καταπολέμηση του οποίου είχα ασχοληθεί ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Της Βίκυς Βετουλάκη