Η “μάχη της πλατείας” συνεχίστηκε και χθες στην Καλαμάτα, με την κεντρική ομιλία του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλη Μάκαρη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε διεξοδικά τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν αλλά και στο μέλλον του συνδυασμού του. Επίσης, αναφέρθηκε στο διακύβευμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα “έργα και τις ημέρες” μερίδας ανθυποψηφίων του.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “η 26η Μαΐου αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Καλαμάτα να γυρίσει σελίδα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία που δε θα πρέπει να χαθεί. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι ξεκάθαρο.
Ή η Καλαμάτα θα μείνει στη συντήρηση και την απλή διαχείριση χωρίς όραμα και προοπτική ή θα προχωρήσει στην πρόοδο και την ουσιαστική ανάπτυξη με διάχυση σε όλη την κοινωνία.
Τα δίλημμα είναι εμφανές και ευδιάκριτο για τους πολίτες: Ή θα βασιστούν στην πεπατημένη και θα αλλάξουν απλά απόχρωση ή θα προχωρήσουν μαζί μας στο μέλλον.
Ή θα αναλωθούν στις μικροπολιτικές ή θα υλοποιήσουμε μαζί το κοινό μας όραμα για την Καλαμάτα αξιοποιώντας τις τεράστιες αναπτυξιακές της δυνατότητες.
Η Καλαμάτα δεν μπορεί να διοικηθεί από τους ίδιους που ως άβουλα όντα αδράνησαν μπροστά στα μεγάλα ζητήματα της πόλης και τώρα αιφνιδίως τα ανακαλύπτουν και εκπλήσσονται.
Η Καλαμάτα δε χρειάζεται δήμαρχο γραφειοκράτη που έχει θητεύσει στα γρανάζια της διοίκησης και έχει υπηρετήσει ένα κατεστημένο. Η Καλαμάτα δε χρειάζεται δήμαρχο παράγοντα της πόλης που εμφανίζεται και εξαφανίζεται αναλόγως των συγκυριών δημιουργώντας ευκαιριακές συμμαχίες.
Αντίθετα, η Καλαμάτα χρειάζεται δήμαρχο μαχητή για να παλέψει με γνώση, διάθεση και εμπειρία. Με συνέπεια λόγων και έργων. Χρειάζεται δημοτικούς συμβούλους με όρεξη για δουλειά και διάθεση προσφοράς. Χρειάζεται δημοτική παράταξη συγκροτημένη με αρχές και αξίες και όχι ευκαιριακό μόρφωμα προεκλογικής διάρκειας».
Στην αναφορά του για το έργο που πρόσφερε η παράταξη “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες”, τόσο εντός όσο και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, σχολίασε: “Με καθημερινό αγώνα η παράταξή μας ήταν κοντά σας, κοντά στα προβλήματα με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις. Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Αναδείξαμε προβλήματα, προτείναμε λύσεις, εργαστήκαμε με αφοσίωση για το κοινό καλό.
Σε όλα τα μεγάλα θέματα της Καλαμάτας η παράταξή μας είχε θέση και άποψη. Η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων απέδειξε ότι είχαμε δίκιο όταν φωνάζαμε για τα μεγάλα προβλήματα της Καλαμάτας, για την κακή διαχείριση των απορριμμάτων και το περιβαλλοντικό έγκλημα της Μαραθόλακκας, για τη λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού που ρυπαίνει τη Δυτική Παραλία, για την ελλιπή αντιπλημμυρική θωράκιση, για την εγκατάλειψη των συνοικιών και των χωριών του Δήμου, για τις βασικές ελλείψεις στις αθλητικές υποδομές, για την απουσία πολιτιστικής στρατηγικής, για το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας που είναι το Μέγαρο Χορού, για την απουσία δημοκρατίας σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, για την απουσία συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, για τα πολεοδομικά αδιέξοδα που αποτελούν τροχοπέδη οποιασδήποτε ανάπτυξης και τόσα άλλα θέματα που η παράταξή μας έχει αναδείξει και έχει προβάλλει.
Τώρα με τη συσσωρευμένη εμπειρία όλων αυτών των ετών είμαστε καθόλα έτοιμοι να διοικήσουμε το Δήμο μαζί με εσάς τους πολίτες και τους άξιους συνεργάτες μας, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής μας παράταξης”.
Να σημειώσουμε ότι ειδική αναφορά υπήρξε στην ομιλία του για το παραλιακό μέτωπο, όπου, μεταξύ άλλων, υποστήριξε :”Το παραλιακό μέτωπο αποτελεί ένα ανεκμετάλλευτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας, που θα πρέπει να αναδειχθεί με μια συνολική βιοκλιματική ανάπλαση κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έτσι ώστε να καταστεί τοπόσημο για την πόλη όπως αντίστοιχα η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης
Οι αστικές παραλίες διαθέτουν ένα ποιοτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες παράκτιες περιοχές.
Ο επισκέπτης της πόλης μπορεί να συνδυάσει τις αστικές παραλίες με τα μουσεία, τα αστικά δρώμενα, τα εμπορικά καταστήματα, τις πολιτιστικές δράσεις, την αρχιτεκτονική, τις αθλητικές εκδηλώσεις κ.λπ.
Ο ποιοτικός συνδυασμός που επιτρέπουν οι αστικές παραλίες με άλλες αστικές δράσεις είναι εκείνος που τις καθιστά σημαντικό εργαλείο του τουριστικού σχεδιασμού.
O τουρισμός των πόλεων με αστικές παραλίες πρέπει να αξιοποιεί τον εγκάρσιο χαρακτήρα τους, τη διάχυση δηλαδή του οφέλους του τουρισμού στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικό-οικονομικής βάσης της κάθε πόλης.
Για να φανεί η σημασία του αστικού τουρισμού , αξίζει να γίνει μια αντιπαραβολή αποτελεσμάτων με αυτά του τουρισμού των Resorts (όπου όλα συμπεριλαμβάνονται στην αρχική τιμή), στον οποίο το 95% των εσόδων καταλήγουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία) και μόνο ένα 5% διαχέεται στην τοπική κοινωνία”.