Η χθεσινή ομιλία του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» και υποψηφίου δημάρχου Καλαμάτας, Μανώλη Μάκαρη, έδωσε την ευκαιρία στον ίδιο να παρουσιάσει ένα σαφές και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του Δήμου, αλλά και να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Προέβαλε το έργο της παράταξής του στα χρόνια της θητείας της στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποδομώντας, ταυτόχρονα, την τακτική δημοτικών συνδυασμών που, κατά τη γνώμη του, συντηρούν την καθεστηκυία τάξη στο Δήμο Καλαμάτας ή εμφανίζονται ως “σωτήρες” κατά το χρονικό δοκούν τους.
Το διακύβευμα των εκλογών
Ανοίγοντας την ομιλία του σημείωσε ότι «βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Έμειναν μόλις 20 μέρες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν από κάθε πολίτη της Καλαμάτας για να πάρει τις σωστές αποφάσεις, τις κρίσιμες αποφάσεις, για την περιοχή του αλλά και την ίδια του τη ζωή.
Η 26η Μαΐου αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Καλαμάτα να γυρίσει σελίδα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία που δε θα πρέπει να χαθεί. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι ξεκάθαρο. Ή η Καλαμάτα θα μείνει στη συντήρηση και την απλή διαχείριση χωρίς όραμα και προοπτική ή θα προχωρήσει στην πρόοδο και την ουσιαστική ανάπτυξη με διάχυση σε όλη την κοινωνία.
Τα δίλημμα είναι εμφανές και ευδιάκριτο για τους πολίτες: Ή θα βασιστούν στην πεπατημένη και θα αλλάξουν απλά απόχρωση ή θα προχωρήσουν μαζί μας στο μέλλον. Ή θα αναλωθούν στις μικροπολιτικές ή θα υλοποιήσουμε μαζί το κοινό μας όραμα για την Καλαμάτα, αξιοποιώντας τις τεράστιες αναπτυξιακές της δυνατότητες.
Η Καλαμάτα δεν μπορεί να διοικηθεί από τους ίδιους που ως άβουλα όντα αδράνησαν μπροστά στα μεγάλα ζητήματα της πόλης και τώρα αιφνιδίως τα ανακαλύπτουν και εκπλήσσονται. Η Καλαμάτα δε χρειάζεται δήμαρχο γραφειοκράτη που έχει θητεύσει στα γρανάζια της διοίκησης και έχει υπηρετήσει ένα κατεστημένο. Η Καλαμάτα δε χρειάζεται δήμαρχο παράγοντα της πόλης που εμφανίζεται και εξαφανίζεται αναλόγως των συγκυριών. Αντίθετα, η Καλαμάτα χρειάζεται δήμαρχο μαχητή για να παλέψει με γνώση, διάθεση και εμπειρία».
Καθαρή εντολή
Για την εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου σχολίασε: «Χρειαζόμαστε μια καθαρή εντολή για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φαινομενικά μπορεί να έφερε πολυδιάσπαση και κατακερματισμό δυνάμεων, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η επιλογή πρέπει να γίνει με γνώμονα την αξιοσύνη, το πρόγραμμα και το όραμα της κάθε παράταξης.
Πιστεύουμε σε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης. Οι αποφάσεις δεν πρέπει να παίρνονται από τα πάνω, δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην σοφία του ενός αλλά στη σύνθεση των απόψεων και την διαβούλευση. Πολλά από τα προβλήματα της Καλαμάτας θα είχαν λυθεί αν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πραγματική υπόσταση. Το σύνθημά μας είναι ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΑΖΙ. Και αυτή θα είναι η δέσμευσή μας και για την τετραετία που έρχεται. Δε θα παίρνονται οι αποφάσεις σε κλειστά γραφεία. Ο πολίτης θα αποφασίζει για το μέλλον του».
Θέματα αντιμετώπισης και ανάπτυξης
Αναφερόμενος στα προβλήματα αλλά και στα “πρέπει” που απαιτούνται να γίνουν προκειμένου να αλλάξει βηματισμό ο Δήμος Καλαμάτας τόνισε: “Ψηλά στην ατζέντα βάζουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η προσωρινή διαχείριση έχει προκαλέσει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, γιατί βρίσκεται σε μία -ευαίσθητη περιβαλλοντικά- περιοχή του Ταϋγέτου, που απέχει 6 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και εκεί, δυστυχώς, τα στραγγίσματα ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τον ποταμό Νέδοντα, ο οποίος απέχει μόλις 600 μέτρα από την εγκατάσταση.
Παρότι εμείς έχουμε θέσει το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο, αλλά καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν έχουν διατυπώσει ξεκάθαρες απόψεις. Εμείς λέμε ότι μαζί με την πλήρη απορρύπανση της συγκεκριμένης περιοχής πρέπει ταυτόχρονα να περάσουμε σε ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων με ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και εν γένει ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας.
Ήδη από το 2014 προτείνουμε απομάκρυνση από την κοιλάδα του Νέδοντα όλων των μη συμβατών δραστηριοτήτων (σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, συνεργεία του Δήμου) και τη δημιουργία υπερτοπικού πάρκου αναψυχής. Για εμάς είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα υπερτοπικό πάρκο.
Επίσης, θέλουμε να φτιάξουμε αθλητικό πολυθεματικό πάρκο στην έκταση των 48 στρεμμάτων στη Δυτική Παραλία, που πρόσφατα παραχωρήθηκε στο Δήμο μας, ύστερα από τον πολυετή αγώνα που δώσαμε μαζί με τον καλαματιανό λαό.
Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας, για να μην επαναληφθούν οι καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2016, που στοίχισαν τη ζωή σε ανθρώπους και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, υποδομές και στην αγροτική παραγωγή.
Επίσης πρέπει να προστατευθεί ο Ταΰγετος, που έχει δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα από φυσικές καταστροφές, και ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα το κονδύλι των 6 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για τη βελτίωση των οδικών υποδομών για τα χωριά του Ταϋγέτου».
Ανάπτυξη της περιφέρειας του Δήμου Καλαμάτας
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μάκαρης ξεκαθάρισε: «Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της πόλης μας περιορίστηκε στο κέντρο, ενώ ούτε οι γύρω συνοικίες, αλλά ούτε τα χωριά έτυχαν προσοχής. Για εμάς το μεγάλο στοίχημα είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις συνοικίες και τα χωριά. Θέτουμε σε προτεραιότητα την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην πόλη μας. Παράλληλα, προτείνουμε ένα σχέδιο αστικής αναζωογόνησης το οποίο θα παρουσιαστεί σε ειδική θεματική εκδήλωση.
Επίσης, στο εσωτερικό της πόλης προτείνουμε την εφαρμογή ενός σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας, που θα αναμορφώσει τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, καθιστώντας τις ασφαλείς και χωρίς αποκλεισμούς, ιδίως για ΑμΕΑ ή άτομα μεγάλης ηλικίας. Επίσης θέλουμε να αναπτυχθεί δίκτυο αστικής συγκοινωνίας που να καλύπτει όλες τις περιοχές της Καλαμάτας.
Η Καλαμάτα έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα της επιτρέψουν να αναπτυχθεί τουριστικά γιατί διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, σημαντικές πολιτιστικές υποδομές και η οδική πρόσβαση από την Αθήνα με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου είναι πλέον γρήγορη και ασφαλής. Απαιτείται, όμως, η αναβάθμιση του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας, που καταγράφει ήδη θεαματική αύξηση επιβατών διεθνών πτήσεων, και η αναβάθμιση του λιμένα της Καλαμάτας με την υλοποίηση ενός σύγχρονου μάστερ πλαν.
Τέλος, για εμάς είναι πολύ σημαντική η επαναλειτουργία του τρένου, που να εξυπηρετεί τη σύνδεση της Καλαμάτας με τις γειτονικές πόλεις (π.χ. Μεσσήνη) και θα αποσυμφορήσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου. Επίσης, πρέπει να αναβαθμιστεί και να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή προς την Πάτρα, που θα συνδέσει την Καλαμάτα με την αρχαία Ολυμπία.
Η Καλαμάτα πρέπει να στοχεύσει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη όλον το χρόνο. Παράλληλα, η ύπαιθρος του Δήμου Καλαμάτας μπορεί να αξιοποιηθεί ενισχύοντας την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.
Το διατροφικό brand name “Καλαμάτα”, με κυρίαρχα προϊόντα την ελιά και το ελαιόλαδο, πρέπει να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί ως ένα συνολικό πακέτο μεσογειακής διατροφής.
Παράλληλα, θέλουμε να επενδύσουμε στον πολιτισμό και τον αθλητισμό και να αναδείξουμε την Καλαμάτα ως πόλη του πολιτισμού και του αθλητισμού».
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μάκαρης παρουσίασε τους υποψηφίους του συνδυασμού του.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη