Το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας που εμπνεύστηκε και διοργανώνει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας θα μετατρέψει και φέτος την πόλη μας σε μια μικρή παραμυθοχώρα για μια ολόκληρη εβδομάδα. Η αυλαία θα ανέβει αυτή την Κυριακή 12 Μαΐου στο ΔΗΠΕΘΕΚ με τα Καμώματα του Καραγκιόζη (θέατρο σκιών από τον νεαρό Καλαματιανό Κ. Δημητρακόπουλο), ενώ θα «πέσει» στις 19/5 (Κυριακή), με την μουσική τελετή λήξης. Σε αυτό το διάστημα το ΔΗΠΕΘΕΚ, το αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, αλλά επίσης η κεντρική πλατεία και τα γραφεία της Πειραματικής στην οδό Ευρυπίδου θα φιλοξενήσουν δεκάδες παραστάσεις, δρώμενα και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας έχει για τα καλά ανοίξει τα φτερά του, γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο (47 παραστάσεις φέτος, έναντι 34 πέρυσι, 20 θίασοι από 16, 48 κουκλοπαίκτες, μεταξύ άλλων από Ισπανία και Ιταλία) αποκτά πανελλήνια απήχηση, προσελκύει κοινό και εκτός Καλαμάτας, και έχει πολλά να πει σε μικρούς και μεγάλου, χαρούμενα και αστεία, αλλά και σοβαρά για τα παιδιά και όλους μας, μέσω μιας πανάρχαιας τέχνης που εκπλήσσει με την εξέλιξή της και την διαχρονική απήχησή της…
Χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες της διοργάνωσης. Η Λέττα Πετρουλάκη, πρόεδρος και «ψυχή», τόσο του δραστήριου θεατρικού συλλόγου, όσο και αυτής της εντυπωσιακής συνάντησης κουκλοθέατρου, της μοναδικής στη Νότια Ελλάδα, χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως μια πολύ μεγάλη γιορτή για τα παιδιά:
«Ευελπιστούμε ότι θα έχει τη συνέχεια που του αρμόζει, να γίνει διεθνές κάποια στιγμή και να διαφημίσει όλη τη Νότια Ελλάδα» ανέφερε η κα Πετρουλάκη στο ξεκίνημα, ενώ έκλεισε την ομιλία της με την αγωνία να βρεθεί ένας ακόμα χορηγός, που θα καλύψει τα αυξημένα φετινά έξοδα…
Η ίδια εξήγησε ότι οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από τον Γενάρη του 2019, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς από εθελοντές (και όχι επαγγελματίες) που προσφέρουν «με μοναδικό όπλο την αγάπη για τον πολιτισμό, ιδιαίτερα όταν αυτός αφορά στα παιδιά και στους νέους της πόλης μας».
Κι αφού παρέθεσε τα «μεγέθη» του φετινού Φεστιβάλ, εξήγησε ότι «Θα παρουσιαστούν παραστάσεις με πάρα πολλά είδη θεατρικής κούκλας, με πάρα πολλές τεχνικές καινούργιες και βέβαια τα θέματα των παραστάσεων είναι ποικίλα, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, σε θέματα που απασχολούν τη νεολαία όπως το bullying, η χρήση ναρκωτικών. Την πρώτη παράσταση που θα παρουσιαστεί την Κυριακή, μπορεί να την παρακολουθήσουν και κωφοί, γιατί θα γίνεται παράλληλα απόδοση στη νοηματική γλώσσα. Έχουμε κάθε μέρα εργαστήρια και σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες και τρία μεγάλα θεατρικά δρώμενα (12/5, 8 μ.μ. μετακινούμενη διαδραστική παράσταση με κούκλες και σαπουνόφουσκες από το ΔΗΠΕΘΕΚ στην κεντρική πλατεία, 15/5, 8 μ.μ. Μουσικοθεατρικό δρώμενο Οι Γλάροι, στην κεντρική πλατεία και 18/5 1 μ.μ. παρέλαση γιγαντόκουκλων από την αιθ. Φιλαρμονικής έως το ΔΗΠΕΘΕΚ)».
Η παρέλαση του Σαββάτου θα περάσει και από το Αρχαιολογικό Μουσείο, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Μουσείων (18/5) και την συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο φετινό Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου.
Τέλος, η κα Πετρουλάκη ευχαρίστησε για την στήριξή τους τον Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τις Διευθύνσεις Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης, την ΦΑΡΙΣ, επιχειρηματίες-χορηγούς, τους εθελοντές, τα τοπικά ΜΜΕ και την ΕΡΤ.
Με τη σειρά της η Ελευθερία Κυριακοπούλου, υπεύθυνη υπάλληλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τις πολιτιστικές δράσεις στη Μεσσηνία, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές για καλή επιτυχία του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, έπλεξε εγκώμιο της Πειραματικής Σκηνής για το έργο που προσφέρει και τόνισε μεταξύ άλλων σχετικά με το Φεστιβάλ: «Χαιρόμαστε που σαν φορέας είμαστε από αυτούς που το πιστέψαμε από την αρχή, που το στηρίξαμε ηθικά και εμπράκτως και το βλέπουμε να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και να δημιουργεί πλέον ένα θεσμό στην πόλη της Καλαμάτας. Η επιθυμία μας είναι να υπάρξει συνέχεια, να διευρυνθεί με τη στήριξη όλων των φορέων που συμμετέχουν -γιατί έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα πέρα από το ψυχαγωγικό».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σαρρής, εκπροσωπώντας τους εκπαιδευτικούς-εθελοντές της ομάδας εργασίας, είχε μια καίρια παρέμβαση να κάνει, «συνιστώντας» με ένθερμο τρόπο το κουκλοθέατρο, ως ένα μέσο μάθησης και ανάπτυξης ισορροπημένων ψυχοσυναισθηματικά παιδιών σε «αντίδοτο» της ψηφιακής μονομέρειας.
«Το κουκλοθέατρο που είναι μία πανάρχαια τέχνη, ξαφνικά πρέπει να το δούμε με άλλο μάτι, γιατί τα παιδιά μας σήμερα αντιμετωπίζουν καινούργιας μορφής προβλήματα. Χάνουν συνεχώς την επαφή τους από τον τρισδιάστατο πραγματικό κόσμο, μέσα από το τρισδιάστατο ψηφιακό κόσμο. Το μυαλό τους αποκτά άλλες προσλαμβάνουσες και το κουκλοθέατρο ξαφνικά γίνεται μία καινούργια δυναμική για τον παιδαγωγό και τον γονέα να μάθει το παιδί τον κόσμο
Διεθνώς το κουκλοθέατρο θεωρείται ως εκπαιδευτικό μέσο αιχμής για την ανάπτυξη όλων των μορφών νοημοσύνης, των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης. Ακόμα και η απλή θέαση της παράστασης από το παιδί του αλλάζει τον κόσμο, του δίνει νέα δυναμική στο μυαλό και στις ψυχοκινητικές του δυνατότητες για να δει τον κόσμο και να λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πλέον με τα παιδιά μας εκ νέου γιατί αλλάζουν τα πράγματα. Και το Φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία και τα παιδιά της πόλης μας να πάνε στο κουκλοθέατρο», ανέφερε ο κ. Σαρρής, τονίζοντας την ανάγκη να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για κάτι τόσο σημαντικό.
Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε για τη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων:
«Συναντιέται πλέον σε αυτή τη δημιουργική κατάσταση η μουσειοπαιδαγωγική με την παιδαγωγική του κουκλοθέατρου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κάνει πάρα πολλά πράγματα εκπαιδευτικά. Με χαρά συνεργαστήκαμε και φτιάξαμε μία έκδοση με τις Μουσειόκουκλες που υπάρχει online και μπορούν να βρουν όλοι οι πολίτες (http://www.peiramatikiskinikalamatas/puppetfest).
Μέσα από την απλή έκδοση με τις Μουσειόκουκλες, μέσα από την παρέλαση που θα κάνουμε «παντρεύοντας» τη δυναμική του κουκλοθεάτρου με του Μουσείου, είναι όλα καινούργια πράγματα και πρέπει να σταθούμε στην παιδαγωγική αξία και όσα έχουν να προσφέρουν στα παιδιά μας», κατέληξε ο Δημήτρης Σαρρής, ευχαριστώντας ακόμα όσους στηρίζουν το όλο εγχείρημα.
Τέλος, η Γιώτα Βασιλειάδη, μέλος του Δ.Σ. της Πειραματικής Σκηνής, εθελόντρια και κουκλοπαίχτρια (συμμετέχει σε δυο παραστάσεις «Η φάλαινα που ήθελε να αδυνατίσει» και «Το νησί των συναισθημάτων»), ανέφερε ότι προσφέρει εθελοντικά από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και ευχαρίστησε όσους βοηθούν στο κομμάτι του εθελοντισμού, που είναι πολύ σημαντικό.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη