Ο Σόλων στην αρχαία Αθήνα, από τους πρώτους θεμελιωτές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, όποιους πολίτες δεν έπαιρναν ξεκάθαρη θέση για τα διάφορα θέματα, τους στερούσε τα πολιτικά δικαιώματα. Θεωρώ, λοιπόν, απαράδεκτο το γεγονός πως τα μεγαλοστελέχη του Κινήματος δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα την εξώθηση του κ. Βενιζέλου στην έξοδο από τη Γεννηματά.
Κατ’ αρχάς, ο λίαν επιεικώς ανοίκειος τρόπος με τον οποίο του φέρθηκε. Δε φέρεσαι έτσι σε έναν πρώην πρόεδρο του κόμματος. Ακόμη όμως: Δεν υπάρχει, νομίζω, πιο προσβλητική πρόταση από το να κατέβει στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, καθώς στην ουσία αυτή η πρόταση σημαίνει πως, αφ’ ενός, αποδέχεσαι την αρχηγία μου και, αφ’ ετέρου, αποστρατεύεσαι – κι αν δεν το καταλαβαίνεις, μάλλον δεν είσαι ευφυής.
Η δε συμπληρωματική πρόταση να κατέβει με ψηφοθηρία, όπου θέλεις, είναι εξίσου υποκριτική. Χώρια από την υποτίμηση που κρύβει μια τέτοια πρόταση, αντικειμενικά δε γίνεται να στηθεί εκλογικός μηχανισμός υποψήφιου βουλευτή σε διάστημα ενός μηνός.
Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Βενιζέλος αποτελεί κεφάλαιο, όχι μόνο για τη δημοκρατική παράταξη, αλλά για όλη τη χώρα και δικαιούται μιας άλλης αντιμετώπισης. Προσωπικά, δεν ξεχνώ πως στο τιμόνι της προσπάθειας να κρατηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη ήταν ο κ. Βενιζέλος – με τη συμπόρευση βέβαια της Ν.Δ. που είχε τότε εγκαταλείψει τα «Ζάππεια» -, με κατανάλωση εκείνη την περίοδο του «πολιτικού κεφαλαίου του». Ιδιαίτερα καθώς βλέπω το χάος που επέρχεται στην πάλαι ποτέ αυτοκρατορική Αγγλία καθώς πλησιάζει το Μπρέξιτ και σκέφτομαι τι κακή τύχη θα είχαμε οι Έλληνες σε αντίστοιχη κίνηση. Άραγε, η Γεννηματά δεν τα θυμάται αυτά όταν κατά καιρούς έχει υπερηφανευτεί πως «εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια την δύσκολη ώρα»; Κι αφού κι αυτή ήταν υπουργός της κυβέρνησης των «ΣαμαροΒενιζέλων», τώρα βλέπει τον κ. Βενιζέλο σαν βαρίδι, όπως δηλαδή κι ο ανεπάγγελτος Σκουρλέτης;
Προφανώς δεν πιστεύω πως ο κ. Βενιζέλος «αποστρατεύεται».
Μπάμπης Κάρβελης