-Τρεις συλλήψεις χθες για σοβαρό επεισόδιο στο Μεικτό Ορκωτό
Τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και φύλαξης του Δικαστικού Μεγάρου ήρθαν για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο, με σοβαρό επεισόδιο που συνέβη χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Καλαμάτας, το οποίο κατέληξε στη σύλληψη τριών ατόμων, μιας μητέρας, του γιου και της κόρης, για διατάραξη συνεδρίασης δικαστηρίου, απείθεια και διατάραξη οικιακής ειρήνης.
Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για στελέχωση Τμήματος Μεταγωγών στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και την ίδρυση τμήματος της Δικαστικής Αστυνομίας στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, κανένα από τα δύο δεν έχει υλοποιηθεί. Μάλιστα, το Τμήμα Μεταγωγών έχει εξαγγελθεί από το 2010 (!) κι ακόμα περιμένουμε τη στελέχωσή του…
Με αφορμή και το χθεσινό περιστατικό, ερωτώμενος από το «Θάρρος» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, σχολίασε ότι πρέπει να υπάρχει μόνιμη φύλαξη από δικαστική αστυνομία και να τοποθετηθεί στο κτήριο αψίδα ελέγχου.
Ένταση και συλλήψεις
Χθες το πρωί όλα ξεκίνησαν την ώρα που επρόκειτο να εκδικασθεί στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας υπόθεση για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και οπλοχρησία, με κατηγορούμενο αλλοδαπό. Όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος του Κώστας Μαργέλης, ο κατηγορούμενος κρατείται σε φυλακές στη χώρα του, εκτίοντας την πρωτόδικη ποινή για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς του έχει επιβληθεί ερήμην για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κάθειρξη 12 ετών και θα τον εκπροσωπούσε στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Η οικογένεια του θύματος, όμως, εξαγριώθηκε και πρώτα η 62χρονη μητέρα άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα στην αίθουσα του δικαστηρίου πως είναι ψέματα όσα ακούγονται, ενώ ο κατηγορούμενος είναι ελεύθερος, κρύβεται στο χωριό που κατοικούν και τους εκφοβίζει τις νύχτες.
Παρά τις συστάσεις η 62χρονη δεν ηρεμούσε και το δικαστήριο ζήτησε από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην αίθουσα να την απομακρύνουν. Τότε επενέβη ο 37χρονος γιος της, που είναι και το θύμα της υπόθεσης, και συνεπλάκη με τους δύο άντρες και τη μία γυναίκα αστυνομικούς, που προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν από την αίθουσα. Στη φασαρία ενεπλάκη και η 35χρονη κόρη της οικογένειας.
Η ένταση του 37χρονου ήταν τέτοια, που ακόμα και οι τρεις αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τον συγκρατήσουν και να τον βγάλουν από την αίθουσα, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η Έδρα. Ειδοποιήθηκαν ενισχύσεις, οι οποίες κατέφτασαν στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας και εν μέσω λιποθυμιών και μεγάλης έντασης συνέλαβαν τους τρεις. Οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, όπου και συνεχίσθηκαν τα επεισόδια και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της διατάραξης συνεδρίασης δικαστηρίου, της απείθειας στους αστυνομικούς και της διατάραξης οικιακής ειρήνης για τα επεισόδια που ακολούθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου οδηγήθηκαν.
Η υπόθεση αφορούσε επεισόδιο που είχε γίνει σε χωριό της Μεσσηνίας το Σεπτέμβριο του 2014, όπου έπειτα από καυγά ο αλλοδαπός κατηγορούμενος τραυμάτισε με μαχαίρι τον 37χρονο.
Έλλειψη φύλαξης
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ζήτημα ασφάλειας στα δικαστήρια, με περιπτώσεις κρατουμένων να εξαγριώνονται και να κινούνται απειλητικά προς την έδρα των δικαστών και τους δικηγόρους ή να φέρνουν μαζί τους αιχμηρά αντικείμενα.
Το 2010 εξαγγέλθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών η ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και, μάλιστα, σύμφωνα με το σχεδιασμό που είχε γίνει, θα στεγαζόταν στο ισόγειο του κτηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης και θα στελεχωνόταν με 30 άτομα! Το δε Φεβρουάριο του 2011 είχε υπολογισθεί η έναρξη λειτουργίας του. Οκτώ χρόνια μετά το θέμα βρίσκεται στα αζήτητα.
Το Σεπτέμβριο του 2018 αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας με περιφερειακό τμήμα στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας. Κι αυτό το θέμα όμως παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό, ερωτώμενος από το «Θ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Περικλής Ξηρογιάννης, τόνισε: «Παρότι στα Δικαστήρια της Καλαμάτας έχει τοποθετηθεί σύστημα ελέγχου με κάμερες και παρότι τοποθετήθηκε μόνιμος αστυνομικός στον πρώτο όροφο κατά τις εργάσιμες ώρες, το πρόβλημα ασφαλείας παραμένει. Θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμη φύλαξη από δικαστική αστυνομία, για την οποία είδαμε να κινείται η νομοθετική ρύθμιση, αλλά από τότε υπάρχει σιγή, και θα έπρεπε να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης αψίδας ελέγχου. Διότι τα δικαστήρια είναι χώρος που καταλήγουν για επίλυση οι αντιπαραθέσεις των αντιδίκων πλευρών, και είναι χώρος που φυλάσσονται έγγραφα αναγκαία για την αποδεικτική διαδικασία και έγγραφα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Θα πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη άσκηση του λειτουργήματός τους στους δικαστές και τους δικηγόρους, και των καθηκόντων τους στους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και να διασφαλίζεται η ασφαλής και με σεβασμό στα δικαιώματά τους ύπαρξη των κατηγορουμένων στο χώρο, των λοιπών μετεχόντων στις δίκες, καθώς και των πολιτών που προσέρχονται για διοικητικές ανάγκες, γιατί η ανεμπόδιστη απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί το στυλοβάτη του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Της Βίκυς Βετουλάκη