Για εσοδείες ελλειμματικές (Κονσερβολιά), μέτριες (Χαλκιδικής) και ικανοποιητικές (Καλαμών), αλλά και ποιοτικά προβλήματα στην παραγωγή 2018/2019 λόγω καθυστερημένης δακοκτονίας, έγινε λόγος στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της ΠΕΜΕΤΕ, που έγινε στις 8 Ιουνίου, στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, η οποία περιλάμβανε και αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί σε Σώμα στην πρώτη συνεδρίασή του.
Όπως υποστηρίζουν ακόμη οι μεταποιητές, η επιβολή δασμών από ΗΠΑ στις ισπανικές ελιές έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού σε άλλες διεθνείς αγορές (όπου πωλούνται οι ελληνικές ελιές). Όσον αφορά στη φετινή χρονιά, τονίζουν ότι «διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη ελαιοκομική χρονιά που η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς μειώθηκε σημαντικά».
Κατά τη γενική συνέλευση τονίστηκε ότι πρωτεύον θέμα ήταν ότι διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη ελαιοκομική χρονιά που η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς μειώθηκε σημαντικά, επηρεαζόμενη κυρίως από:
-Εσοδείες ελλειμματικές (Κονσερβολιά), μέτριες (Χαλκιδικής) και ικανοποιητικές (Καλαμών) που δεν μπόρεσαν να ισορροπήσουν εμπορικά, με αποτέλεσμα την μείωση των εξαγωγών και την απώλεια αγορών του εξωτερικού.
-Την πλημμελή και καθυστερημένη μέριμνα της κρατικής δακοκτονίας σε συνδυασμό με την έντονη δακοπροσβολή λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που δημιούργησαν τεράστια ποιοτικά προβλήματα στον καρπό της εσοδείας 2018/2019.
-Το ασταθές παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις οξειδωμένες ελιές ισπανικής προέλευσης που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξαγωγών της Ισπανίας προς τις ΗΠΑ κατά περίπου 50% και την προώθηση πλέον του ισπανικού προϊόντος σε άλλες διεθνείς αγορές (όπου πωλούνται οι ελληνικές ελιές) σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.
-Τη νέα πρόταση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε προϊόντα της Ε.Ε., περιλαμβάνει και 4 κατηγορίες πράσινων επιτραπέζιων ελιών.
Όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο Νέλο Γεωργούδη: «Αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε σταθερότητα τόσο στην εμπορική όσο και στην ποιοτική διαχείριση του προϊόντος, η ελληνική επιτραπέζια ελιά δε θα είναι σε θέση να επαναλάβει τις εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις των τελευταίων ετών».