Όλα είναι έτοιμα για την αυριανή πρεμιέρα της καλοκαιρινής παραγωγής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας με το έργο «Μιστέρο Μπούφο».
Πρόκειται για μια καυστική κωμωδία του Ντάριο Φο, όπου παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Τσαπόγας, Χάρης Φλέουρας, Δημήτρης Φραγκιόγλου, με τη σκηνοθεσία μάλιστα να ανήκει στον τελευταίο.
Η πρεμιέρα θα δοθεί αύριο στις 9.00 το βράδυ στην αυλή της Κεντρικής Σκηνής (είσοδος από την οδό Ξενοφώντος), ενώ οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη 18 Ιουλίου. Στη συνέχεια η παραγωγή θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ δύο ακόμα παραστάσεις θα δοθούν στις 20 και 21 Ιουλίου, οπότε και θα πέσει η αυλαία του έργου.
Χθες, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, παρευρέθηκαν, εκτός από τους συντελεστές της παράστασης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, Γιάννης Μαργαρίτης, αλλά και ο πρόεδρος της «Φάρις», Γιάννης Δούζης, οι οποίοι μίλησαν για τον «Μιστέρο Μπούφο», ενώ έκαναν ένα σύντομο απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε.
Ειδικότερα, ο κ. Δούζης μίλησε για μια ιδιαίτερη κωμωδία, το κείμενο της οποίας είναι εξαιρετικό και, μάλιστα, έχει βραβευτεί με βραβείο Νόμπελ.
Ο κ. Μαργαρίτης με τη σειρά του ανάφερε ότι ο «Μιστέρο Μπούφο» έρχεται να κλείσει μια παραγωγική χρονιά που είχε το ΔΗΠΕΘΕΚ με διάφορες δράσεις, αλλά και παραστάσεις.
Όσο για την παράσταση, ανέφερε ότι είναι εξαιρετική, με ένα ξεχωριστό σατιρικό κείμενο, που έχει παιχτεί σε πολλές χώρες.
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Φραγκιόγλου δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται ξανά στην πόλη της Καλαμάτας και ειδικότερα στο ΔΗΠΕΘΕ, χαρακτηρίζοντας ως πρόκληση για ένα σκηνοθέτη να ανεβάσει ένα τέτοιο έργο.
Από την πλευρά του, ο κ. Χάρης Φλέουρας δήλωσε ότι η παράσταση είναι ξεχωριστή για τον ίδιο, αφού έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια του Ντάριο Φο, με τον οποίο μάλιστα είχε παίξει, οπότε θέλει να την αφιερώσει στη μνήμη του. Ανέφερε, δε, ότι ήταν μαθητής του Γιάννη Μαργαρίτη, οπότε μέσα από την παράσταση θέλει να του δείξει την εξέλιξή του ως ηθοποιός.
Τελευταίος μίλησε ο κ. Γιώργος Τσαπόγας, ευχαριστώντας τον καλλιτεχνικό διευθυντή για όλη τη συνεργασία, ενώ κάλεσε το κοινό της Καλαμάτας να παρακολουθήσει την παράσταση.
Οι εκλογές έφεραν αναστάτωση και στο θέατρο
Ο κ. Μαργαρίτης μίλησε και για την αναστάτωση που έφεραν οι εκλογές στο χώρο του θεάτρου και ειδικά σε παραστάσεις με τις οποίες ήθελαν να κάνουν περιοδείες. Όπως είπε, λοιπόν, επειδή σε πολλούς Δήμους οι δήμαρχοι αλλάζουν, ήταν δύσκολο να κλειστούν συμφωνίες για τους χώρους που θα δίδονταν οι παραστάσεις.
Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό συνέβη για όλες τις παραστάσεις που φέτος θέλησαν να πραγματοποιήσουν περιοδεία στη χώρα.
Ο Ντάριο Φο και το έργο
Ο Ντάριο Φο, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, στο έργο αυτό, που του χάρισε και το βραβείο Νόμπελ, μεταγράφει τις εμβόλιμες κωμικές σκηνές των μεσαιωνικών λειτουργικών δραμάτων. Το θείο και το ανθρώπινο δράμα ξαναδιαβάζονται με τραγικό και συνάμα κωμικό τρόπο και με έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και καυστική σάτιρα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει μεταφραστεί σε 30 διαφορετικές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία.
Το έργο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θεατρική παράδοση με το σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και την αναδρομή στις ρίζες του θεάτρου. Ο τίτλος στα ιταλικά σημαίνει «Κωμικό Μυστήριο» και λέγοντας μυστήριο εννοούμε το ιερό δρώμενο, το θρησκευτικό ιερό δράμα του καθολικού κυρίως μεσαίωνα.
Ο Φο συνέλεξε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και χαρακτηριστικές κωμικές σκηνές που αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος των ιερών λειτουργικών δραμάτων και τις ξανάγραψε, μετουσιώνοντας τις μπουφόνικες αυτές στιγμές σε αριστουργήματα προφορικού λόγου και σατιρικής ποίησης.
Π.Μπ.