Αγώνες στις 13-14 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του KBV από τον Όμιλο Ξυλορακέτας Καλαμάτας «Τρίτων»
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που παίζουν ρακέτες στις παραλίες, συνήθεια που πολλούς λουόμενους ενοχλεί, καθώς το μπαλάκι συχνά φεύγει μακριά επικίνδυνα, ενώ άλλες φορές οι «παίκτες» προτιμούν να παίζουν στην ακροθαλασσιά, αδιαφορώντας για όσους θέλουν να μπουν στη θάλασσα κ.λπ.
Γενικότερα υπάρχουν διάφορα παράπονα και να θυμίσουμε εδώ ότι κάποια στιγμή υπήρξε μέχρι και απαγόρευση στην παραλία της Καλογριάς στη Στούπα, η οποία και είχε προκαλέσει αντιδράσεις.
Πέραν, όμως, αυτού, η ξυλορακέτα δεν παύει να είναι άθλημα, με τους αθλητές της να σέβονται πάντα τους υπόλοιπους και να ξέρουν τα όριά τους. Στην Καλαμάτα, λοιπόν, από το 2012 υπάρχει ο Όμιλος Ξυλορακέτας «Τρίτων», με τον Αναστάσιο Λαμπράκο να είναι ένας από τους ανθρώπους στους οποίους οφείλει την ύπαρξή του. Όπως είχε πει στο παρελθόν ο ίδιος, αποφάσισε να συστήσει τον Όμιλο όταν το 2012 βρέθηκε σε ένα τουρνουά της Κυπαρισσίας. Ενθουσιάστηκε με το θέαμα και έτσι σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα σύλλογο για τους φίλους της ξυλορακέτας στην Καλαμάτα. Τότε συνάντησε δύο «τέρατα» της ξυλορακέτας, έναν παλαίμαχο, τον Γιάννη Μικροπουλο (Αγέρας) και τον ενεργεία Παντελή Καταραχιά, ζητώντας τη βοήθειά τους.
Άμεσα ξεκίνησαν οι εγγραφές μελών και κάπως έτσι συγκεντρώθηκαν τα δικαιολογητικά και δημιουργήθηκε ο Σύλλογος που σήμερα ονομάζεται Όμιλος Ξυλορακέτας “ΤΡΙΤΩΝ” Καλαμάτας, που πλέον απαριθμεί 20 ενεργά μέλη, με συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος.
Μάλιστα, ο Όμιλος, σε συνεργασία με το Valetudo Racket, στις 13 και 14 Ιουλίου διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του KBV αγώνες και εκεί θα βρεθούν αθλητές που ζουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Το «Θάρρος» μίλησε με την αντιπρόεδρο του Ομίλου, Κατερίνα Κυριακοπούλου, για την ξυλορακέτα και γενικότερα για το άθλημα αυτό. Ζητώντας να μας σχολιάσει τους λουόμενους που δυσφορούν με όσους παίζουν ρακέτες στην παραλία, μας είπε ότι πολύς κόσμος έχει ταυτίσει το παιχνίδι της ξυλορακετας με ανθρώπους που το μόνο τους μέλημα είναι πώς θα ευχαριστηθούν και πώς θα προκαλέσουν τα βλέμματα των άλλων πάνω τους, αδιαφορώντας αν με το μπαλάκι χτυπήσουν κάποιον ή αν με οποιονδήποτε τρόπο ενοχλούν τους άλλους χρήστες της παραλίας. Όμως, κατά την κα Κυριακοπούλου, υπάρχει και η αθλητική διάσταση του «παιχνιδιού της ξυλορακέτας».
Όσο για το ποιος μπορεί να παίξει σε αθλητικό επίπεδο ξυλορακέτα, μας είπε ότι είναι ένα κατεξοχήν αερόβιο άθλημα, γιατί το χαρακτηριστικό του είναι η παρατεταμένη χρονική διάρκεια με πάρα πολύ μικρά διαλείμματα, όταν το μπαλάκι πέφτει στο έδαφος. Όμως, ακόμα και εκεί, όταν το κυνηγάς για να μη χάσεις χρόνο, εξακολουθεί να είναι αερόβιο άθλημα, ενώ για να ξεκινήσει κάποιος χρειάζεται απλά μια ξυλορακέτα και μπαλάκια.
Σχετικά με τους πόντους και ποιος κερδίζει, μας είπε ότι υπάρχει μηχάνημα που καταγράφει τη ταχύτητα της μπάλας και μ’ ένα συγκεκριμένο λογισμικό βαθμολογείται το κάθε παιχνίδι σε συγκεκριμένο χρόνο (10λεπτο ή 20λεπτο).
Σχετικά με το χώρο και τους λουόμενους, μας απάντησε ότι όλα αυτά γίνονται σε κλειστά γήπεδα που έχουν φτιάξει οι σύλλογοι, όπου μπορούν οι παίκτες να αθλούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση