Ο χρόνος είναι σαν τα μέταλλα: όσο πιο σπάνιος, τόσο πολυτιμότερος. Επομένως, ο χρόνος των τριάντα τριών ημερών, περίπου, που απομένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου είναι ανεκτίμητος.
Το προβάδισμα των εννέα και πλέον ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αυτές οι τριάντα τρεις ημέρες να αξιοποιηθούν στο έπακρο, προς μία και μοναδική κατεύθυνση: αυτό το προβάδισμα να υπερκαλυφθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εθνικές εκλογές δεν προσφέρεται για μια ουσιαστική, δηλαδή παραγωγική και άμεσα αξιοποιήσιμη αποτίμηση της κυβερνητικής τετραετίας, αλλά και του κομματικού βίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μια σοβαρή και νηφάλια προσέγγιση έχει μπροστά της όλο το μέλλον για να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα –το μέλλον που ξεκινά το βράδυ της 7ης Ιουλίου, όχι εκείνο που ξεκίνησε το βράδυ της 6ης Μαΐου.
Ο δημόσιος λόγος δεν έχει περιθώρια χρόνου για επείγοντα συμπεράσματα και καταλογισμούς. Αδικούν την αλήθεια τους και οι πιο σωστές επισημάνσεις και κριτικές όταν κατατίθενται εκτός χρόνου. Αυτοκαταδικάζονται να ακουστούν σαν άδηλη παραδοχή μιας προεξοφλημένης ήττας.
Ο κόσμος που απείχε από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής και τώρα είναι έτοιμος να δηλώσει «παρών», δε χρωστάει να γίνεται μάρτυρας αυτομαστιγώσεων πρωτοχριστιανικού τύπου.
Η επομένη της αναμέτρησης στις κάλπες του Ιουλίου προσφέρει αφειδώς το χρόνο για να απαντηθούν ένα σωρό ερωτήματα. Προς το παρόν, τους όρους βάζει ο συγκεκριμένος και ασφυκτικά περιορισμένος χρόνος. Για να μην προστεθεί στον απολογισμό άλλο ένα λάθος. Το λάθος ότι δεν υπηρετήθηκε επαρκώς η ανάγκη να υπερκαλυφθεί το προβάδισμα του αντιπάλου, τόσο ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητές του να ενορχηστρώσει αυτός τις εξελίξεις.
Υπό αυτό το πρίσμα συνήλθε το περασμένο Σάββατο στην Καλαμάτα η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, με παρουσία μελών από την Αθήνα, αλλά και των δύο εκ των τριών τοπικών βουλευτών (Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας).
Θέμα της συνεδρίασης οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, ο σχεδιασμός της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, αλλά και ονόματα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο στο νομό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα πρέπει να έχουν γίνει οι συνεδριάσεις των οργανώσεων, αλλά και να σταλεί η πρόταση της Νομαρχιακής για τα ονόματα που πλαισιώσουν τους δύο ήδη εκλεγμένους βουλευτές. Και αναφερόμαστε στους δύο, γιατί, απ’ ό,τι φαίνεται, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λόγω της θέσης του που τον υποχρέωνε να είναι εκτός Μεσσηνίας, θα αναζητήσει σε άλλη περιφέρεια την εκλογική του τύχη.
Βέβαια, η Ν.Ε. μόνο ονόματα θα προτείνει. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Από τα συμπεράσματα της σύντομης χρονικά – για θέματα με τέτοιο περιεχόμενο- συνέλευσης είναι ότι δε θα υπάρχει κεντρική ομιλία από την πλευρά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά αντίθετα μέλη και υπουργοί θα “σαρώσουν” τη Μεσσηνία, προκειμένου να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα.
Από την ονοματολογία εκείνο που κυριάρχησε ήταν η ανάγκη παρουσίας του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στη Μεσσηνία, ο οποίος χαίρει εκτίμησης και στο χώρο πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, προτάθηκαν τα ονόματα του Νίκου Πατσαρίνου (επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού “Πελοπόννησος Πρώτα”), της Μαρίας Βεργινάδη, συντονίστριας της Ν.Ε. και νέα περιφερειακής συμβούλου, όπως και των υποψήφιων ευρωβουλευτών Ιωάννας Κοντούλη και Γιώργου Πετρόπουλου που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μεσσηνία, αλλά και του Γρηγόρη Τσώνη από τη Μεσσήνη, ο οποίος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιάννη Λάσκαρη στον εν λόγω Δήμο, χωρίς να λείπουν και κάποιες προτάσεις με ονόματα περιφερειακών συμβούλων που δεν εκλέχτηκαν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επανακάμψει και στη Μεσσηνία (αν και δεν έχασε πολλές δυνάμεις στις ευρωεκλογές) θα πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι εκτός από την “καλή διαχείριση της φτώχειας”, μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη