Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ξανά η Κυπαρισσία για το… λιμάνι!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ξανά η Κυπαρισσία για το… λιμάνι!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε προ ημερών η Κυπαρισσία για το… λιμάνι! Κάτοικοι της περιοχής, αλιείς και αυτοδιοικητικοί, πληροφορήθηκαν από το «Θ» την εξέλιξη και ρώτησαν εάν γνωρίζουμε περισσότερα για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση! Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, πάντως, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Γιατί, λοιπόν, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Κυπαρισσία ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νικόλαος Χαρδαλιάς; Μήπως, αναρωτιούνται στην πόλη, αυτή η απόφαση σχετίζεται με το έργο επισκευής του λιμανιού και οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις αρμοδίων και υπευθύνων; Θυμούνται, δε, ότι κάτι αντίστοιχο, δηλαδή κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είχε γίνει και πριν από δύο περίπου χρόνια, το Νοέμβριο του 2017, με απόφαση – τότε – του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη ύστερα από σχετικά έγγραφα του Δήμου Τριφυλίας και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας «για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από την 28η έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2018 στην παραπάνω περιοχή και προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις κλπ.».
Η αλήθεια είναι ότι είχε σημειωθεί «εμπλοκή» στη διαδικασία υπογραφής σύμβασης και, κατά συνέπεια, εγκατάστασης του αναδόχου και υλοποίησης του έργου «Επισκευή προσήνεμου μόλου Κυπαρισσίας».
Και στη συνέχεια, το Δεκέμβριο του 2018, είχε δοθεί «παράταση κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τριφυλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τις 28-09-2018 έως και τις 30-09-2018 στην παραπάνω περιοχή, δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα ανωτέρω 11 και 12 σχετικά. Η εν λόγω παράταση κήρυξης θα ισχύει για τρεις (3) μήνες, ήτοι έως και 28 Μαρτίου 2019. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας» (το 11 σχετικό είναι το υπ. αρ. 335061/2130/10-12-2018 έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 12 σχετικό το υπ. αρ. 17826/07-12-2018 έγγραφο του Δήμου Τριφυλίας).
Πραγματικά, είναι ν’ απορεί εύλογα κανείς για την κήρυξη της Κυπαρισσίας σε έκτακτη ανάγκη τώρα, πάλι για το λιμάνι, και κυρίως ν’ απορεί όποιος έχει πλήρη άγνοια των ζητημάτων γύρω από τα έργα και τις εργολαβίες στο λιμάνι Κυπαρισσίας! Όμως, στο «Θ» δεν έχουμε άγνοια. Ίσα ίσα που ανοίξαμε και τα μάτια όλων, θεσμικών και μη, απερχόμενων και επερχόμενων, γιατί μόνο στο «Θ» κάναμε ρεπορτάζ παραθέτοντας την αλήθεια των δεδομένων με πραγματικά στοιχεία!
Θυμίζεται ότι, από τον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις δύο μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, «πανηγύριζαν» σχετικά με τα 2.424.610,63 ευρώ για το λιμάνι Κυπαρισσίας (ΑΔΑ: 9ΝΔΨ465ΧΙ8-Χ4Ε). Έχουν γίνει και δημόσιες τοποθετήσεις αυτοδιοικητικών με ευχαριστίες στον τέως υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίτση και με «τσακωμούς» για την «πατρότητα» της εξασφάλισης των χρημάτων αυτών. Στο «Θ» επισημάναμε ότι αυτή η χρηματοδότηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για το έργο που ήδη έχει εκτελεστεί, για να συνεχιστεί δηλαδή η εργολαβία με τίτλο «Επισκευή προσήνεμου μόλου Κυπαρισσίας», αλλά για άλλο, νέο έργο, με τίτλο «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες του παλαιού προσήνεμου μόλου λιμένος Κυπαρισσίας και απομάκρυνση προσχώσεων από λιμενολεκάνη».
Για το νέο αυτό έργο, όπως αναφέραμε στο φύλλο του «Θ» στις 12 Ιουλίου, υπάρχει μελέτη και «έγκριση Τεχνικού Φακέλου του έργου επείγοντος χαρακτήρα με τίτλο “Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες του παλαιού προσήνεμου μόλου λιμένος Κυπαρισσίας και απομάκρυνση προσχώσεων από λιμενολεκάνη”, προϋπολογισμού 2.424.610,63 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, του Δήμου Τριφυλίας της Π.Ε. Μεσσηνίας, η οποία έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», από τις 29 Μαρτίου 2019!
Όμως, σημειώσαμε ότι χρηματοδότηση δεν εξασφαλίστηκε έγκαιρα τότε και πλέον έκτακτη ανάγκη δεν υφίσταται (σ.σ. μέχρι πριν από λίγες μέρες).
Και τονίσαμε, στις 12 Ιουλίου στο «Θ», ότι «για το έργο αυτό δεν υπάρχει ΜΠΕ (σ.σ. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων»).
Πριν από τις 12 Ιουλίου «πανηγύρια» και δημόσιες τοποθετήσεις. Μετά το ρεπορτάζ, σιωπή! Γιατί άραγε;
Μόλις δύο μέρες πριν από τις εκλογές, όπως αναφέραμε, εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την υλοποίηση νέου έργου, που είναι αυτό της απόφασης με ΑΔΑ: 9ΝΔΨ465ΧΙ8-Χ4Ε. Ναι, αλλά Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο έργο δεν υπάρχει! Και χωρίς ΜΠΕ το έργο δεν μπορούσε να γίνει, όσες χρηματοδοτήσεις κι αν εγκρίνονταν! Για το έργο απαιτούνταν να έχει συνταχθεί ΜΠΕ για να μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά ΜΠΕ δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα; Κρατήστε το αυτό, είναι σοβαρό και κρίσιμο το ότι δεν υπάρχει ούτε και σήμερα ΜΠΕ!
Επειδή, όμως, τόσο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τριφυλίας όσο και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας και αποτυχών να εκλεγεί υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Λεβεντάκη, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους αναφέρονταν σε συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών που έχουν «παγώσει», ρωτήσαμε τότε αν έχει σχέση αυτή η νέα χρηματοδότηση με την εργολαβία που ήδη έχει εκτελεστεί!
Ποιες εργασίες του έργου «Επισκευή προσήνεμου μόλου Κυπαρισσίας» δεν έχουν εκτελεστεί, όπως δημόσια έχει αναφερθεί; Δεν υπήρχαν ή δεν υπάρχουν πια, μήπως, τα 2,3 εκ. ευρώ που είχε «εξασφαλίσει» ο κ. Χαρίτσης το 2016; Τι, τελικά, συμβαίνει;
Σημειώνεται ότι, στο συμφωνητικό για την εκτέλεση των εργασιών του έργου «Επισκευή προσήνεμου μόλου Κυπαρισσίας», που υπεγράφη μεταξύ του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας στις 20 Απριλίου 2018 και δημοσιεύτηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΨΒΠΣ7Λ1-3ΕΦ, αναφέρεται: «Η συνολική προθεσμία περάτωσης του έργου ορίζεται σε εκατόν ογδόντα (180) ημερολογιακές μέρες, δηλαδή μέχρι 16-10-2018. Για ενδεχόμενη παράταση προθεσμίας του έργου έχει εφαρμογή το άρθρο 147 του Ν. 4412/16». Δόθηκε παράταση; Κι αν δόθηκε, μέχρι πότε; Γιατί από τις 16 Οκτωβρίου 2018 έχουν παρέλθει 9 μήνες. Δεν έχει περατωθεί το έργο και γιατί;
Στις 22 Ιουλίου δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΩΧΚΠ46ΜΚ6Π-Ν45 απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με θέμα «Κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας, του Δήμου Τριφυλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Στην απόφαση αναφέρεται ότι ο γενικός γραμματέας, έχοντας υπόψη διατάξεις νόμων κ.τ.λ. και «το υπ. αρ. 200204/945/18-07-2019 έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το υπ. αρ. 10529/17-07-2019 έγγραφο του Δήμου Τριφυλίας, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας, του Δήμου Τριφυλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς το έργο της διαχείρισης των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τις 28-09-2018 έως και τις 30-09-2018 στην παραπάνω περιοχή, δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα ανωτέρω 10 και 11 σχετικά. Η εν λόγω παράταση κήρυξης θα ισχύει για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 22 Ιανουαρίου 2020. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Πρακτικά, τι σημαίνει αυτή η απόφαση; Μήπως ότι, αφού τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κυπαρισσία και αφού σύμφωνα με την απόφαση του γεν. γραμματέα «το έργο της διαχείρισης των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τις 28-09-2018 έως και τις 30-09-2018 στην παραπάνω περιοχή, δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω 10 και 11 σχετικά» (σ.σ. τα έγγραφα Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 18 Ιουλίου και Δήμου Τριφυλίας στις 17 Ιουλίου – μετά το ρεπορτάζ του «Θ» ότι δεν υπάρχει ΜΠΕ και έχει λήξει η έκτακτη ανάγκη – χωρίς τα οποία ήταν αδύνατο να υπογραφεί απόφαση κήρυξης σε έκτακτη ανάγκη), θα «συνεχιστούν, πάραυτα, οι εργασίες στο λιμάνι…», όπως ανέφερε στις δημόσιες ευχαριστίες του ο κ. Λεβεντάκης προς τον κ. Χαρδαλιά; Δηλαδή, παρακάμπτοντας τη διαδικασία λόγω της «έκτακτης ανάγκης»; Χωρίς, μήπως, να απαιτείται λόγω «έκτακτης ανάγκης» η ύπαρξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; Και ποιες, όμως εργασίες, θα συνεχιστούν, που δεν έχουν ολοκληρωθεί – αλήθεια, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί; – και από ποια πηγή χρηματοδότησης θα πληρωθούν; Από την έκπτωση 51,01% που έδωσε ο ανάδοχος του έργου «Επισκευή προσήνεμου μόλου Κυπαρισσίας»; Ή, μήπως, με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει συμπληρωματική σύμβαση και ανάθεση για εργασίες στο λιμάνι και από πού θα πληρωθούν αυτές; Για το νέο έργο υπάρχει περίπτωση να μη γίνει διαγωνισμός, αλλά να γίνει απευθείας ανάθεση εργασιών λόγω της έκτακτης ανάγκης; Κάθε απάντηση αρμοδίου, με συγκεκριμένα στοιχεία, δεκτή!
Πάντως, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, καθ’ οιονδήποτε τρόπο εργασίες «θα» γίνουν, λεφτά θα πέσουν στο λιμάνι. «Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη με… την επιστροφή στην κανονικότητα» ή «εκατομμύρια ευρώ ατάκτως ερριμμένα στη θάλασσα»;

Του Ηλία Γιαννόπουλου