Βοήθεια από κοινωνικές υπηρεσίες και Εισαγγελία αναζητούν όλο και πιο συχνά ανήλικοι
«Σάρκα και οστά» παίρνει η πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, που έχει επίκεντρο τους ανήλικους παραβάτες, με την ενεργοποίηση συγκεκριμένης δυνατότητας που δίνει η νομοθεσία για αποχή από την άσκηση ποινικής δίωξης για ορισμένα αδικήματα, όπως οι παραβάσεις του ΚΟΚ, και εφαρμογή άλλων αναμορφωτικών μέτρων για το συνετισμό τους, ή και νεαρούς που τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και τους έχει οριστεί κοινωνική εργασία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους.
Έτσι, από χθες νεαροί παραβάτες με τη βοήθεια καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος Γεωπόνων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων, άρχισαν εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης του αιθρίου στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.
Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι περιπτώσεις υποθέσεων ανηλίκων που φτάνουν στην πόρτα του εισαγγελέα, των κοινωνικών υπηρεσιών ή της επιμελήτριας Ανηλίκων, κυρίως για ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των ανηλίκων με την οικογένειά τους ή την εμπλοκή τους σε περίεργες καταστάσεις στο διαδίκτυο.
Αναμορφωτικά μέτρα
Καθώς όλο και περισσότερα περιστατικά με ανηλίκους απασχολούν την τοπική μας κοινωνία, το προηγούμενο διάστημα η εισαγγελέας Πρωτοδικών προχώρησε στην ενεργοποίηση συγκεκριμένου άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με αυτό, αν ανήλικος τελέσει αξιόποινη πράξη, η οποία είναι πταίσμα ή πλημμέλημα, ο εισαγγελέας μπορεί να απόσχει, αν κρίνει, από την άσκηση ποινικής δίωξης, ερευνώντας τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε η πράξη και την όλη προσωπικότητα του ανηλίκου, ότι η άσκησή της δεν είναι αναγκαία για να συγκρατηθεί ο ανήλικος από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων. Απαιτείται σε κάθε περίπτωση ακρόαση του ανηλίκου.
Με το ίδιο άρθρο στον ανήλικο μπορεί να επιβληθούν με διάταξη του εισαγγελέα ένα ή περισσότερα από τα αναμορφωτικά μέτρα που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα, καθώς και η καταβολή χρηματικού ποσού μέχρι 1.000 ευρώ σε μη κερδοσκοπικό ή κοινωφελές νομικό πρόσωπο.
Με την ίδια διάταξη ορίζεται και η προθεσμία συμμόρφωσης. Αν ο ανήλικος συμμορφωθεί με τα μέτρα και τις υποχρεώσεις που του επιβλήθηκαν, ο εισαγγελέας θέτει την υπόθεση στο αρχείο. Σε αντίθετη περίπτωση, κινεί την ποινική δίωξη εναντίον του ανηλίκου.
Στο Δικαστικό Μέγαρο
Η παραπάνω είναι η μία περίπτωση, ενώ η άλλη αφορά στην επιβολή κοινωνικής εργασίας ως περιοριστικό όρο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του ανηλίκου. Από τις αρχές του 2018 έως το Μάρτιο έξι ανήλικοι έχουν ολοκληρώσει στη Μεσσηνία την κοινωφελή εργασία που τους είχε ορισθεί. Πρόσφατα, εξαιτίας κλοπών, ένας νεαρός είχε παραπεμφθεί στον ανακριτή για απολογία. Οι όροι που του τέθηκαν ήταν τρεις μέρες κάθε μήνα, επί τρεις ώρες την ημέρα και για έξι μήνες, να προσφέρει κοινωφελή εργασία, μαζί με την υποχρέωση να έχει συναντήσεις με την επιμελήτρια Ανηλίκων.
Στο πλαίσιο απόφασης που είχε εκδώσει δικαστήριο, χθες τρεις νεαροί ξεκίνησαν κοινωφελή εργασία στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας. Με τη βοήθεια καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου άρχισε ο καθαρισμός του αιθρίου. Βάσει δε μελέτης από το Τμήμα Γεωπόνων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα γίνει και διαμόρφωση του χώρου, με εργαλεία και φυτά που θα διαθέσει η σχολή.
Οικογένειες σε αδιέξοδο
Πάντως, την τρέχουσα περίοδο οι υποθέσεις ανηλίκων που φτάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Μεσσηνίας (Εισαγγελία, κοινωνικές, επιμελήτρια Ανηλίκων) ζητώντας βοήθεια για διάφορα ζητήματα, είτε από τους ίδιους τους ανήλικους είτε από τους γονείς τους, έχουν αυξηθεί και σχεδόν έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Κυρίως αφορούν προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις ως οικογένεια, αλλά και μεταξύ ανηλίκων.
Μάλιστα, πολλές οικογένειες βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση του διαδικτύου. Αρκετές, δε, περιπτώσεις χαρακτηρίζονται δύσκολες και απαιτούν επιστημονική καθοδήγηση.
Της Βίκυς Βετουλάκη