Ολοκαύτωμα Αετού: Χρέος αέναο η αντίσταση στο ναζισμό και το φασισμό Ευλαβική τιμή στα θύματα της κατοχικής θηριωδίας
Το Ολοκαύτωμα του Αετού από τους Γερμανούς, στις 11 Σεπτέμβρη του ’43, τίμησαν ευλαβικά το πρωί του Σαββάτου, στο μαρτυρικό Αετό Τριφυλίας, με μια σεμνή τελετή απόδοσης ευλαβική τιμής στα θύματα της κατοχικής θηριωδίας, στοχεύοντας στη διατήρηση της τοπικής και εθνικής μνήμης από το αέναο χρέος αντίστασης στο ναζισμό και το φασισμό.
Νωρίς το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Αργότερα, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, μετά του ιερού κλήρου, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του Ολοκαυτώματος.
Χαιρετισμούς
Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οικονομίας Πελοποννήσου, Βασίλης Καπέλιος. «Είμαι περήφανος, σας το λέω απ’ την καρδιά μου και τρέμω, που είμαι δήμαρχος κι εκπροσωπώ αυτό το μαρτυρικό χωριό. Αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς περήφανοι κι ελεύθεροι σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι στερήθηκαν τις οικογένειές του, οι οικογένειές τους αυτούς, όσοι απέμειναν, από εκεί που είναι και μας βλέπουν ζητούν να τιμούμε τη μνήμη τους κάθε χρόνο, αλλά και να προσέχουμε τον τόπο τους. Κι αυτό εγώ θα το κάνω», σημείωσε ο κ. Λεβεντάκης και τόνισε ότι, «θα πω και κάτι που μ’ ενοχλεί σαν άνθρωπο, χωρίς να τοποθετούμαι πολιτικά, πώς αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους για να αισθανόμαστε εμείς περήφανοι κι ελεύθεροι απέναντι στους κατακτητές κι εμείς φτάσαμε να τους δώσουμε την πατρίδα χωρίς να πέσει μια σφαίρα. Αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ…».
Ακολούθως, έγινε ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο της συγγραφέως κας Μαρίας Καραγιάννη με τίτλο «Στη Σκιά της σιωπής», από την τελετάρχη της εκδήλωσης, υπάλληλο ΚΕΠ, Ευδοκία Καμπούκου. Στη συνέχεια, έγινε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους, εκπροσώπους οικογενειών θυμάτων και συλλόγους, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Κυπαρισσίας.
Τα θύματα
Τα θύματα του ολοκαυτώματος, που εκτελέστηκαν ή πυρπολήθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα σε αντίποινα προς το χωριό, που είχε στήσει ενέδρα σε γερμανική περίπολο, είναι: Από το μαρτυρικό Αετό: Αλέξιος Δημ. Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς ( Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς (Γιωργιάννης) και από γειτονικά χωριά: Κατσιάρας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Μήτρος, Δημητροπούλου Γιαννούλα, Βόγκα Βασιλική (Κοπανάκι 1944), Αποστολόπουλος Μιχάλης (Κοπανάκι 1944), Μανωλόπουλος Νικόλαος, Παναγιωτόπουλος Γ. Γρηγόριος (Σελλά Τριφυλίας).
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, διακρίναμε το βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτο Χρυσομάλλη, τους αντιδημάρχους Τριφυλίας, Γιώργο Ασημακόπουλο και Καλαμάτας, Γιώργο Φάββα, τον επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Θανάση Πετράκο, τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων στο Δ.Σ. Τριφυλίας, Χάιδω Παναγιωτοπούλου και Παναγιώτη Τσίγγανο, το δημοτικό σύμβουλο, Αλέκο Κουτρουμπή, τους προέδρους των Κοινοτήτων Αετού, Αντώνη Λόντου, Κοπανακίου, Γρηγόρη Παπαδόπουλο, Αρτικίου, Αγγελή Βελισσαρόπουλο.
Του Ηλία Γιαννόπουλου