Τρεις αλλοδαποί κι ένας πρόεδρος κοινότητας κινδυνεύουν με ισόβια
Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες, που επιφέρουν την ποινή των ισοβίων, είναι τρεις αλλοδαποί και ένας πρόεδρος Κοινότητας από την περιοχή της Ανατολικής Μάνης, οι οποίοι από χθες κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για μία από τις μεγαλύτερες χασισοφυτείες που έχουν εντοπισθεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Η δίκη των τεσσάρων ξεκίνησε χθες το πρωί και διήρκεσε όλη την ημέρα. Αργά το μεσημέρι και μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων διεκόπη και θα συνεχισθεί για να ολοκληρωθεί σήμερα.
Η χασισοφυτεία των περίπου 1.000 δενδρυλλίων και των 88 κιλών χασίς που βρέθηκαν εντός έκανε τους αστυνομικούς να μείνουν με ανοικτό το στόμα από την οργάνωση που υπήρχε για τη διαμονή σε αυτή των καλλιεργητών. Οι τελευταίοι είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν ακόμα κι ένα πρόχειρο γυμναστήριο με βαράκια!
Ένα ζευγάρι αλλοδαπών και ο πρόεδρος της Κοινότητας αρνούνται κάθε ανάμειξη, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος, ένας αλλοδαπός που διαμένει στη Χαλκιδική, ισχυρίζεται ότι ομοεθνής του τού πρόσφερε δουλειά, αλλά όταν είδε πως πρόκειται για χασισοφυτεία, έφυγε.
Πυροβολισμοί
Όπως εξήγησε ο αστυνομικός που κατέθεσε πρώτος, όλα ξεκίνησαν όταν το Σεπτέμβριο του 2015 τους έγινε καταγγελία από ιδιοκτήτη σπιτιού στην περιοχή ότι κάποιος κλέβει ρεύμα από το ακίνητό του. Πηγαίνοντας εκεί, διαπίστωσαν ότι ένα καλώδιο έφευγε από το σπίτι και το ακολούθησαν. Έπειτα από διαδρομή περίπου 2 χλμ. είδαν το καλώδιο να καταλήγει σε αντλία νερού και να ακολουθεί μεγάλη φυτεία που ήταν σκαμμένη στο χώμα, περιφραγμένη με ξερολιθιές και δε φαινόταν από πουθενά.
Κάλεσαν ενισχύσεις, καθώς ήταν μόνο με ένα συνάδελφό του, και περιμένοντας κρυμμένοι άκουσαν ομιλίες σε ξένη γλώσσα. Πλησιάζοντας είδαν πίσω από ένα δέντρο έναν άντρα, ο οποίος τράπηκε σε φυγή, και άρχισαν να τον καταδιώκουν. Τότε ακούσθηκαν δύο πυροβολισμοί από άλλο σημείο προς το μέρος τους και οι αστυνομικοί έπεσαν για να καλυφθούν, με συνέπεια οι δράστες να διαφύγουν.
Όταν ήρθαν οι ενισχύσεις, βρήκαν τη φυτεία να είναι ανεπτυγμένη σε τέσσερα δύσβατα σημεία του βουνού και συνολικά να έχουν καλλιεργηθεί και να βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης 904 δέντρα.
Διάσπαρτες στη φυτεία βρήκαν κατασκευές που χρησίμευαν για τη μόνιμη διαμονή των καλλιεργητών. Υπήρχε χώρος ξήρανσης των φυτών, όπου βρέθηκαν 88 κιλά χασίς και 50 δενδρύλλια κομμένα, παρατηρητήριο, αλλού υπήρχαν ρούχα και κλινοσκεπάσματα, σε άλλο σημείο κουζίνα εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα, αλλού χώρος με προσωπικά είδη (ξυριστικά, κ.λπ.) και σε άλλο σημείο χώρος με… βαράκια για τη γυμναστική τους. Επίσης, βρήκαν πολλές αντλίες για πότισμα, ενώ έκλεβαν το νερό με παράνομες συνδέσεις από τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης.
Μάλιστα, ο έτερος αστυνομικός μάρτυρας, αλλά και υπάλληλος της ΔΕΥΑ, κατέθεσαν ότι εκείνο το καλοκαίρι κάθε βράδυ οι κάτοικοι έμεναν χωρίς νερό και δεν ήξεραν την αιτία.
Δεξαμενή με ελικόπτερο…
Όπως εξήγησαν οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους, το ζευγάρι των αλλοδαπών που κατηγορείται μένει στην ευρύτερη περιοχή. Στο δε ξηραντήριο της φυτείας βρήκαν μια σακούλα με πατάτες, η οποία είχε αγορασθεί από σούπερ μάρκετ της περιοχής και από το bar code της απόδειξης από την πληρωμή με κάρτα διαπίστωσαν ότι η αγορά είχε γίνει από τη γυναίκα.
Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της κοινότητας, ο οποίος είχε συνεννοηθεί με κάτοικο της περιοχής και έπαιρνε νερό με λάστιχο για τα ζώα του, οι αστυνομικοί σημείωσαν ότι από την ίδια σύνδεση «έφευγε» και λάστιχο που έφτανε στη φυτεία. Επίσης σε αυτή βρέθηκε βαρέλι με κοπριά από ζώα, ενώ τα μοναδικά που υπήρχαν στην περιοχή ήταν του προέδρου. Μάλιστα, τόσο το ζευγάρι όσο και ο πρόεδρος συνελήφθησαν αρκετούς μήνες μετά την ανακάλυψη της φυτείας.
Από τον τρίτο αλλοδαπό κατηγορούμενο εντοπίσθηκε αποτύπωμα σε μπουκάλι από νερό στο ξηραντήριο.
Επίσης, σημειώθηκε ότι σε διάφορα αντικείμενα βρέθηκαν αποτυπώματα και DNA ατόμων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του αστυνομικού ότι σε δύσβατο και απρόσιτο σημείο οι καλλιεργητές είχαν εγκαταστήσει δεξαμενή για νερό, στην οποία θα μπορούσαν να πάνε μόνο με εναέριο μέσο, καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση ούτε με τα πόδια. Κάνοντας εκτίμηση μίλησε για υποδομές στη φυτεία που μπορεί να είχαν κοστίσει και 20.000 ευρώ.
Απολογίες
Κατά τις απολογίες τους, το ζευγάρι των αλλοδαπών αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη φυτεία, ενώ για τη σακούλα με τις πατάτες από το σούπερ μάρκετ, η δικαιολογία του συζύγου, ότι μπορεί να την ξέχασε σε κοντινή από τη φυτεία οικοδομή όπου δούλευε, δε φαίνεται να έπεισε το δικαστήριο. Ο ίδιος ανέφερε ότι πολλές φορές έπαιρνε από το σπίτι σακούλες με φαγητό ή ρούχα μαζί του στη δουλειά.
Σε ερωτήσεις της Έδρας ότι φαίνεται πως εκείνη την περίοδο αγόραζαν από το σούπερ μάρκετ πολλά πράγματα σε σχέση με το μέγεθος της οικογένειάς τους, απάντησαν ότι δέχονταν πολλές επισκέψεις συγγενών τους.
Ο κατηγορούμενος πρόεδρος της κοινότητας είπε ότι από συντοπίτη του είχε τραβήξει λάστιχο, στο οποίο είχε βάλει και μετρητή για να πληρώνει το νερό που έπαιρνε, προκειμένου να γεμίζει τις δεξαμενές και να πίνουν τα ζώα του. Αρνήθηκε ότι είχε αντιληφθεί ή ότι είχε σχέση με την παράνομη σύνδεση από την οποία ποτιζόταν η φυτεία.
Τέλος, ο τέταρτος κατηγορούμενος ανέφερε πως ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική. Σημείωσε πως, επειδή εκείνη την εποχή δε δούλευε καθημερινά, ομοεθνής του τού είπε πως έχει δουλειά στη Μάνη και τον έφερε στην περιοχή. Ισχυρίσθηκε ότι τον πήγε στη φυτεία κι όταν είδε για το τι είδους δουλειά τον ήθελε, έφυγε. Δεν κάθισε, όπως είπε, πάνω από μισή ώρα.
Ωστόσο, δεν έδωσε απάντηση σε ερώτηση της Έδρας ότι εκκρεμεί σε βάρος του κι άλλη δικογραφία για αποτύπωμά του που έχει βρεθεί σε χασισοφυτεία σε άλλη περιοχή της χώρας.
Η δίκη θα συνεχισθεί σήμερα με την αγόρευση της εισαγγελέως.
Της Βίκυς Βετουλάκη