Συζήτηση για τις γεωπολιτικές εξελίξεις με Καλεντερίδη και Μαλλιά στην Καλαμάτα
Με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και ώρες στη Συρία, με την Τουρκία έτοιμη να εισβάλει στα εδάφη των Κούρδων στη Β. Συρία και με την αλλοπρόσαλλη στάση του “Πλανητάρχη” Ντόναλντ Τραμπ, η προχθεσινή παρουσία σε εκδήλωση στο Βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις” στην Καλαμάτα, του Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά και του εκδότη – αναλυτή πρώην στρατιωτικού Σάββα Καλεντερίδη, αποδείχθηκε εξαιρετικά επίκαιρη.
Συντονιστής της εκδήλωσης στη αίθουσα του Βιβλιοπωλείου, που αποδείχθηκε “μικρή” καθώς γέμισε ασφυκτικά από τον κόσμο, ήταν ο δικηγόρος Χρήστος Παναγιωτόπουλος, που προτίμησε αντί προλόγου, να κάνει αναφορά σε κείμενα του Παναγιώτη Κονδύλη, που με διορατικότητα περιέγραφαν την κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα η χώρα μας, στηλιτεύοντας με αυτό τον τρόπο την αδράνεια των Ελλήνων πολιτικών διαχρονικά.
Στη συνέχεια ακολούθησε μια συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις μεταξύ του Σάββα Καλεντερίδη και του Αλέξανδρου Μαλλιά, για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται σήμερα στην επικαιρότητα και δεν είναι λίγα.
“Πολύ χρήσιμη και σε σωστό χρόνο η επίσκεψη Πομπέο” – “Οι ΗΠΑ βλέπουν ως ενιαίο χώρο την Ελλάδα και την Τουρκία”.
Στην αρχή της προχθεσινής βραδιάς οι δυο ομιλητές ανέλυσαν την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο στη χώρα μας. Σημείωσαν ότι ο Αμερικάνος Υπουργός επισκέφθηκε αυτή τη φορά μόνο την Ελλάδα και υπογράμμισαν τη διάρκεια του ταξιδιού , που ήταν τρεις ημέρες, με έντονο πρόγραμμα και παρουσία και στην πόλη της Αθήνας για τον κ. Πομπέο. Ο κ. Μαλλιάς με εμπειρία από την παρουσία του στην πρεσβεία της χώρας μας στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε πολύ θετική συγκυρία την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο αυτή τη χρονική περίοδο χαρακτηρίζοντας τη, ότι έγινε στον “κατάλληλο χρόνο” κάτι που στη διπλωματία δεν επιτυγχάνεται εύκολα. Σχετικά με την αμυντική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, τόνισε ότι πρόκειται για διημερή συμφωνία ανάμεσα στα δυο κράτη και όχι ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ, ενώ τη χαρακτήρισε θετική με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ωστόσο επισήμανε ότι ορθά και χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να βγουν μόνο όταν υπάρχει το πλήρες κείμενο της.
Και οι δυο άνδρες πάντως υπενθύμισαν την κεντρική θέση της αμερικανικής πολιτικής υπό το δόγμα Τραμπ, ότι οι ΗΠΑ δε θα “πληρώσουν” για την ασφάλεια άλλων. Επίσης, κατέστησαν σαφές ότι η Αμερική βλέπει ως ενιαίο χώρο για τα συμφέροντα της την Ελλάδα και την Τουρκία, και ότι όποιος και αν βρίσκεται στην εξουσία στη “γείτονα” χώρα, δεν πρόκειται να τον αφήσουν στην “αγκαλιά” της Μόσχας.
“Να μη στρατικοποιήσουμε το ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο”
Αναφερόμενοι στην “εισβολή” της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημείωσαν ότι από τη στιγμή που εξ’ αρχής η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει επιλέξει το “δρόμο” του διεθνούς δικαίου, θα είναι λάθος η στρατικοποίηση του προβλήματος, κάτι που φαίνεται πως επιδιώκει διακαώς η πολιτική Ερντογάν. Επισήμαναν δε, ότι η κυπριακή πολιτική με βάση τη δυναμική της και το μέγεθος της έχει κάνει “θαύματα” , αθόρυβα, ανακηρύσσοντας ΑΟΖ και “κλείνοντας” μεγάλες διεθνείς συμφωνίες με ενεργειακούς κολοσσούς, εν αντιθέσει με πολιτικούς της πατρίδας μας που με “φανφάρες” μιλούσαν για ΑΟΖ χωρίς να κάνουν κάτι.
“Κινούμενη άμμος” οι εξελίξεις στη Συρία
Ως ο πλέον ειδικός για ζητήματα γύρω από το Κουρδικό, ο Σάββας Καλεντερίδης, στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στη Βόρεια Συρία. Προέτρεψε άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε συμπεράσματα καθώς, όπως φαίνεται, οι εξελίξεις αλλάζουν από ώρα σε ώρα, αναφέροντας ως παράδειγμα το αρχικό πράσινο “φως” του Προέδρου Τραμπ στην Τουρκία για εισβολή στο έδαφος των Κούρδων και στη συνέχεια το πρωτοφανές “τιβίβισμά” του που δημιούργησε αίσθηση σ’ όλο τον κόσμο με τη γραφή και την προειδοποίηση που έστειλε στην Τουρκία. Αναφορικά με την τύχη των Κούρδων σημείωσε δυο δεδομένα: Σε περίπτωση που ο εναέριος χώρος της Β. Συρίας αφεθεί ελεύθερος για χρήση από τους Τούρκους, τότε οι Κούρδοι δεν θα έχουν καμία τύχη, γιατί όση “ψυχή” και αν διαθέτουν είναι αδύνατο να νικήσουν την τεχνολογία. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν αφεθεί “ελεύθερος” ο εναέριος χώρος, προέβλεψε ότι μπορεί η όλη επιχείρηση των Τούρκων να εξελιχθεί και σε “παγίδα” για τον Ερντογάν.
Ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας και τη βοήθεια που προσέφερε στο “Ισλαμικό Κράτος”, για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας αλλά και της χώρας μας με την Αλβανία αλλά και για τη συμφωνία των Πρεσπών. Για τη συμφωνία των Πρεσπών , ο κ. Μαλλιάς υπογράμμισε ότι η αναγνώριση “Μακεδονικής Εθνότητας” είναι κάτι που μπορεί να βρούμε μπροστά μας στο άμεσο μέλλον, εκφράζοντας την ανησυχία του , ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, μπορεί να ανοίξει μελλοντικά μεγαλύτερα προβλήματα.
Η βραδιά που κράτησε έως αργά το βράδυ της Δευτέρας “κύλησε” με απαντήσεις στα ερωτήματα των παρευρισκομένων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων» και «Ι. Σιδέρης». Την επιμέλεια της διοργάνωσης είχαν η Δήμητρα Θεοδωροπούλου και ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας