Παρέμβαση πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου “Επενδυω στην ελλαδα”. Η παρέμβαση του κ. Μαντά έλαβε χώρα κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε τρία (3) βασικά σημεία στα οποία μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Μαντάς, «βασικός παράγοντας δυσκολίας υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων είναι ότι δεν υπάρχει μια βιώσιμη ροή χρηματοδότησης για τα επενδυτικά σχέδια».
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσκολία, ο κ. Μαντάς πρότεινε να θεσμοθετηθεί «ο σταδιακός έλεγχος ανά τιμολόγιο των επενδυτών, έτσι ώστε να γίνονται γρήγορα χρηματοδοτήσεις και […] όσοι είναι σε φάση να υλοποιήσουν, να τους δοθεί μια ευκαιρία να ξεκινήσουν και να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους».
Το δεύτερο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μαντάς αφορά στις εταιρείες ελέγχου επενδυτικών σχεδίων, οι οποίες «περιορίζονται σε ελάχιστες εταιρείες αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, στον αριθμό τρεις ή τέσσερις».
Για τα «μικρά επενδυτικά σχέδια, από μικρές και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις […] θα μπορούσε να υπάρχει μια κλιμακωτή διάρθρωση, όσον αφορά στον προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων και να βάλουμε στο παιχνίδι όλες τις εταιρείες ορκωτών λογιστών», δεδομένου ότι πρόκειται για «εταιρείες οι οποίες κάνουν την ίδια δουλειά με τις μεγάλες, απλά δεν έχουν την δυνατότητα της μεγάλης ασφαλιστικής κάλυψης, που ορθώς απαιτείται».
Το τρίτο και τελευταίο σημείο το οποίο επισήμανε ο κ. Μαντάς αφορά στη δυνατότητα να αξιοποιηθούν «βιομηχανικά ή βιοτεχνικά κτήρια, τα οποία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους κι έχουν γίνει κουφάρια […] και θέλουν να κάνουν αλλαγή χρήσης». Ο κ. Μαντάς πρότεινε «να μετατραπούν και να αξιοποιηθούν, εφόσον υπάρχει το επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες, ως τουριστικά καταλύματα, ως ξενοδοχειακές μονάδες», γεγονός που κατά τον ίδιο «θα λύσει σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν μεγάλη ανάπτυξη και μεγάλη ζήτηση».